Default

Tipografii sunt sfătuiţi să-şi încurajeze clienţii să folosească viewer-e PDF de calitate

• Bookmarks: 18504


Recent, testarea unui grup de instrumente de vizualizare a documentelor PDF a arătat diferențe calitative și rezultate inconsistente ale aplicațiilor folosite uzual de designeri sau de clienții acestora.

Centrul Flamand de Inovaţii pentru Comunicarea Grafică, Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie (VIGC), cu sediul în Belgia, a testat 20 de astfel de instrumente, inclusiv Adobe Acrobat şi Mac OS/X Preview, precum şi diverse aplicaţii online ori mobile, constatând că, pentru un document standard PDF/X, majoritatea nu aveau capacitatea de a procesa întreaga cantitate de informaţii. Pe cât posibil, testele au fost realizate atât pe sisteme Mac, cât şi Windows.

Organizaţia a apreciat aplicaţiile iPAD ca „nedemne de încredere” atât pentru prepress, cât şi pentru design, iar Mac OS/X Preview că nu compilează opţiunea „overprint”, ceea ce poate conduce la eventuale erori în tipar.

Document PDF – logoul VIGC logo deschis cu Adobe Reader (stânga) și Foxit Reader (dreapta), priviți cu atenție punctele de magenta!

Didier Haazen, expertul VIGC în PDF, declara: „Puţini sunt conştienţi că un viewer PDF acţionează în principiu ca un RIP. Traduce informaţia dintr-un PDF pe o scală X/Z poziţionată pe un anumit echipament, în acest caz pixelii unui ecran. Iată de ce evaluarea pe care am realizat-o este atât de importantă. Dacă foloseşti viewer-ul greşit, nu poşi fi sigur că ceea ce vezi pe ecran este acelaşi lucru cu ceea ce va ieşi din RIP şi dintr-o maşină de imprimare”.

Un exemplu real: tipograful a văzut imaginea din stânga, clientul, pe cea din dreapta. Textul cu alb a fost setat ca overprint. Deoarece majoritatea viewer-elor PDF nu au înglobat acest concept, nu îl vor arăta în mod corect.

Un exemplu real: tipograful a văzut imaginea din stânga, clientul, pe cea din dreapta. Textul cu alb a fost setat ca overprint. Deoarece majoritatea viewer-elor PDF nu au înglobat acest concept, nu îl vor arăta în mod corect.

„Testul a evidenţiat faptul că în numeroase aplicații nu au fost incluse toate referinţele PDF, care însumează peste 1.300 de pagini. Când incluzi doar o mică parte din acestea într-o aplicaţie, obţii un program simplu, dar căruia îi vor lipsi anumite funcţii importante pentru tipar, ca overprintul, şi prin urmare nu îl va arăta”, a adăugat Haazen.

Elementele care au fost în mod frecvent vizualizate incorect includ:

– Transparen.a;

– Overprint-ul;

– Culorile;

– Elementele interactive, precum cele audio şi video.

Organizaţia le recomandă tipografilor să îşi informeze clienții despre importanța folosirii de viewer-e PDF sigure, pentru a evita apariția unor erori care pot conduce la retipăriri costisitoare. În afară de Adobe Acrobat și varianta sa gratuită Acrobat Reader – care constituie alegerea ideală, alte instrumente evaluate au picat multe din testele la care au fost supuse.

(Sursa: VIGC)

Similar Posts:

18 recommended
comments icon0 comments
0 notes
504 views
bookmark icon

Write a comment...