„Totul a început acum doi ani și jumătate, când am comandat o imprimantă 3D de la makibox.com. Am platit-o integral, dar nu a ajuns niciodată. După această experiență, am cumpărat, din România, niște piese imprimate 3D și câteva elemente electronice din China. După șase luni, am reușit să îmi construiesc propria imprimantă 3D funcțională.” Din acel moment, Eugen Guțiu și-a dat demisia de la firma unde lucra, pe un salariu destul de bun, și a demarat ceea ce avea să se transforme într-un business specializat în imprimare 3D.
Credem într-un viitor mai bun
„În România, imprimanta 3D este văzută ca un obiect scump, și puțină lume vede potențialul ei maxim. În Europa lucrurile stau altfel, multă lume deține deja, acasă, o imprimantă 3D de mici dimensiuni”, spune Eugen Guțiu, unul dintre cei trei protagoniști ai business-ului Control 3D.
Eugen Guțiu, Vlad Rădoescu și Alex Capră cred însă ca schimbarea se va petrece curând și aici, așa că și-au asumat deja rolul de promotori ai acestei categorii emergente.
Niciunul nu dorește să vorbească despre studiile urmate, care, susțin ei, cu tărie, n-au avut nicio contribuție la parcursul lor viitor. „Background-ul nostru nu are legătură cu ce facem acum și, din acest motiv, nu vrem să vorbim și să facem reclamă anumitor facultăți care nu ne-au ajutat deloc.” În ciuda ignorării acestui fragment de istorie personală, prietenia între cei trei datează de atunci, chiar de pe băncile școlilor pe care le-au urmat. Eugen a urmat același liceu cu Alex, actualmente reprezentatul firmei în relațiile cu clienții, cunoscut pentru abilitatea lui de a face viața mai ușoară tuturor. La masterat, l-a întâlnit pe Vlad, cel care se ocupă de proiectarea tuturor prototipurilor și designurilor, printre care se numără și imprimanta THE BUG. La început a fost doar o relație de prietenie, apoi aceasta s-a cimentat și s-a sudat într-o echipă. Mai precis, ideea unei echipe lucrative le-a venit în urmă cu 7 luni. „Am decis să ne unim forțele pentru a putea face ceva mai notabil.”
Articularea oficială a parteneriatului a fost de bun augur, cei trei reușind, în timpul scurs de atunci, să materializeze mai mult decât își propuseseră. „În aceste șapte luni, am reușit să producem, inhouse, propria freză, pornind de la zero. Am construit o imprimantă de mari dimensiuni și, cel mai important, am făcut multi clienți fericiți cu The Bug, cea mai recentă jucărie a noastră. The Bug, imprimanta 3D care ocupă un spațiu mai mic decât o imprimantă de birou obișnuită.
Numele nu este ales întâmplător, fiind o trimitere directă la dimensiunile mici ale imprimantei și la forma sa foarte compactă.
Concret, The Bug este o imprimantă 3D de dimensiuni care poate lucra cu un singur extruder, respectiv 120x180x100 mm, și cu două extrudere, în varianta 110x170x100 mm. „Pregătim o variantă care va putea lucra cu ciocolată și care va avea 110x170x100 mm. The Bug este gândită să fie modulară, și este foarte simplu de calibrat după dorința clientului”, explică Eugen.
Clientul nostru este omul care nu lasă pe mâine ce poate să facă azi
Imprimanta este proiectată integral de cei trei. Carcasa este realizată din placaj stratificat de 4 mm, taiat cu laser. „Piesele de plastic sunt printate la noi în atelier. Tot aici le montăm, le calibrăm, și apoi testăm rezultatul înainte de expedierea către client.” The Bug funcționează cu un soft open source, principalul său diferențiator, față de alte produse similare de pe piață, fiind prețul. Imprimanta are o precizie de poziționare destul de mare, 5-10 microni, dar, la imprimarea obiectului finit, toleranța este de 150 microni pe axele x/y și 10 microni pe axa z.
„Prețul imprimantei începe de la 1499 RON și poate să ajungă la 2500-2900 RON, dacă are inclus extruderul de ciocolată. Credem că prețul este unul excelent, raportat la nivelul de calitate al produsului.”
Motoarele și electronica imprimantei sunt importate, restul fiind achiziționate din Romania sau fabricate inhouse. Procesul de realizare a imprimantelor durează momentan 30 de zile lucrătoare, fiind proiectate la comandă. „Pentru a o putea realiza în acest timp, ne implicăm toți trei, însă aceasta este cea mai simplă parte a procesului. Greul cel mare stă în așteptarea pieselor din import, care, uneori, durează foarte mult.” Aspect care poate deveni extrem de neplăcut și poate împieta la respectarea unuia din dezideratele esențiale ale celor de la Control 3D, acela de a livra comenzile în intervalul promis.
“Concurenții din piața locală ne sunt prieteni, dar deocamdată jucăm în segmente diferite.”
Numele Control 3D a devenit cunoscut atunci când a început să fie propagat intens în media, după ce cei trei au creat un prototip care i-ar putea ajuta pe cei care au o mână amputată. „Între timp, am mai făcut două prototipuri de proteze ortopedice pentru membrul superior, dar, din lipsă de bani, acestea sunt, momentan, în standby.” Pentru a se face cunoscuți, cei trei nu apelează la alte mijloace de promovare în afară de platformele de vânzare on-line și Facebook. „Aceste mijloace nu sunt nici suficiente, nici cele mai eficiente pentru atingerea unui volum mare de vanzări.” În ciuda acestei limitări, Control 3D se bucură de o bună reputație și un capital mulțumitor de notorietate, având în vedere timpul scurs de la demararea business-ului. „Local, suntem percepuți ca unii dintre primii care oferă acest tip de produs, dar mai ales ca cei care au un know-how solid în furnizarea de variante personalizate de imprimante 3D.” O premisă mai mult decât încurajatoare pentru ca cei trei să-și continue proiectul și să-l transforme într-un declanșator al schimbării în România, după cum visează. „Visăm ca, în viitorul apropiat, să instalăm o imprimantă 3D în fiecare școală din România.”