Default

Xerox și-a lansat mașina „turbo” de producție inkjet

• Bookmarks: 19445


Antrenat de 56 de capete de printare inkjet piezo-electrice, de tip drop-on-demand, dotate cu peste 49.000 de duze capabile să pulverizeze aproape 2 miliarde de picături de cerneală pe secundă, noul sistem inkjet de producție lansat de Xerox permite imprimarea a mai mult de 2.000 de imagini color/minut pe substraturi de hârtie necretată și netratată.

Luni 14 februarie, în prima zi a evenimentului „Hunkeler Innovationdays 2011” desfășurat la Lucerna, Elveția, Xerox și-a prezentat în premieră mondială mult-așteptatul sistem inkjet de producție tipografică. Utilajul, al cărui nume nu a fost încă stabilit de Xerox, folosește o tehnologie inkjet fără apă, fiind capabil să imprime pe substraturi din hârtie necretate și netratate, dar și pe cele cretate.

Conform declarațiilor Xerox, tehnologia inovativă pe care o integreză cerneala și capul de imprimare inkjet îi permit sistemului să le reducă tipografilor costurile de fabricație prin economiile generate pe parcursul întregului proces de producție – de la timp și muncă – la maculatură și depozitare.

Sistemul Xerox de Producție Inkjet este un echipament în 4 culori CMYK, a cărui viteză maximă de tipărire ajunge la 152 m/minut. Deși sistemul prezentat la Hunkeler Innovationdays este unul simplex – imprimând doar pe o singură față a substratului imprimabil -, Xerox a prezentat cu această ocazie și mostre de lucrări imprimate pe o mașină cu sistem duplex – capabil să tipărească față/verso.

Echipamentul inkjet lansat de Xerox imprimă pe substraturi în bobină, cu lățime de 52 cm, ceea ce – așa cum comentează analiștii industriei tipografice – ar putea constitui un dezavantaj pe anumite segmente de piață, cum ar fi cel al producției de carte, în care ceilalți mari fabricanți de sisteme inkjet (Océ sau HP) oferă deja utilaje care permit o lățime a rolei de 76 cm.

Configurația sistemului de imprimare instalat pe utilajul inkjet este compusă din 7 capete de imprimare inkjet cu durată mare de viață dispuse împreună. Acest lucru este în viziunea Xerox un avantaj, sistemul având capacitatea de a fi scalabil, ceea ce, în viitor, va permite extindere cu ușurință a lățimii imprimabile, în funcție de cererea pieței. În același timp, capetele de imprimare sunt foarte ușor de înlocuit, fixarea acestora făcându-se doar prin două șuruburi și trei cleme de prindere.

Spre deosebire de sistemele clasice inkjet, cel lansat luni de Xerox nu folosește cerneluri lichide ci o o pulbere care este transformată în picături lichide prin încălzirea în capul de imprimare. Un avantaj al acestui sistem ar fi faptul că cerneală se solidifică instantaneu în momentul în care atinge hârtia, permițând obținerea unui punct de raster cu margini bine conturare și a unor culori mai strălucitoare și mai saturate.

Echipamentul este controlat de o soluție Xerox FreeFlow Prin Server, sistem despre care Xerox declară că este cel mai puternic server de gen, RIP-ul scalabil suportând fluxuri de date native care includ formatele IPDS, PDF (inclusiv PDF/VT), PostScript, ca și formatul VIPP, aparținând lui Xerox.

Piețele țintă cărora li se adresează noua mașina lansată de Xerox sunt cele ale tiparului tranzacțional, trans-promo, direct-mail-ului, cel al cărților, manualelor și cataloagelor etc.

Prețul echipamentului nu a fost încă dezvăluit de Xerox.

Similar Posts:

19 recommended
comments icon0 comments
0 notes
445 views
bookmark icon

Write a comment...