Analiza

Aproape un milion de contracte de muncă suspendate

• Bookmarks: 47 • Comments: 11287


Numărul contractelor individuale de muncă înregistrate la Inspecția Muncii ca fiind suspendate a ajuns la 994.407, în timp ce acela al contractelor individuale de muncă încetate a ajuns la 194.824.

Guvernanții promit „sprijin suplimentar”

Executivul este pregătit să adopte noi măsuri în funcție de cum va evolua această situație, a anunțat recent, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.
„Urmărim zilnic evoluția contractelor, dar ne așteptăm deopotrivă ca, după aceste măsuri luate de Guvern, angajatorii să apeleze la posibilitatea creată de decizia guvernamentală și anume de a beneficia de 75% din salariul persoanelor ale căror contracte le suspendă și deci să avem cumva o stagnare a evoluției lucrurilor”, a spus Violeta Alexandru, la Digi24.
Ea a adăugat că orice tip de sprijin pe care oamenii îl cer este analizat de echipa guvernamentală, astfel încât sectoarele care au nevoie de un sprijin suplimentar față de ceea ce s-a decis decis deja să poată beneficia de acest lucru.
„Pentru moment sperăm ca măsurile noastre să fie cunoscute cât mai larg în țară astfel încât oamenii să își pregătească documentele. Lucrez cu ANOFM pentru a-și organiza procedurile, astfel încât să răspundem rapid solicitărilor pe care le vom primi”, a menționat ministrul Violeta Alexandru.
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat că este posibil ca în perioada stării de urgență până la 1.000.000 de angajați ar putea să intre în șomaj tehnic. Guvernul a decis ca persoanele trimise în șomaj tehnic să primească 75% din valoarea salariului, sumă care va fi plătită de la bugetul de stat, iar valoarea maximă a acestui sprijin va fi de 4.000 lei de persoană.
Ministrul Muncii a precizat că își dorește ca măsurile să fie popularizate și oamenii să beneficieze cât mai larg de sprijinul oferit de Guvern.

Solicitările, în concordanță cu perioada stării de urgență

„Eu vreau că acestea să fie popularizate și oamenii să beneficieze cât mai larg de sprijinul oferit de Guvern pe ceea ce se numește șomaj tehnic, adică pentru acoperirea costurilor pentru angajații cărora le suspendă temporar activitatea și în funcție de cum evoluează lucrurile suntem pregătiți să sprijinim în continuare în moduri complementare la această primă măsură pe toți cei care au nevoie de Guvern. Guvernul este receptiv la toate semnalele pe care le primește”, a spus ministrul Muncii.
Aceasta a apreciat că cei mai mulți dintre angajații cu contracte suspendate se vor regăsi probabil pe listele pe care angajatorii urmează să le depună la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru obținerea indemnizației de șomaj tehnic pentru salariați.

Suspendarea temporară a contractelor

Toți angajatorii care în această perioadă au aplicat măsura suspendării temporare a contractelor individuale de muncă, având în vedere efectele epidemiei cu noul coronavirus, se califică pentru primirea ajutorului de șomaj tehnic, care se va aplica pe perioada stării de urgență, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.
„În noua formă propusă prin ordonanța de urgență adoptată, toți angajatorii care în această perioadă au aplicat măsura suspendării temporare a contractelor individuale de muncă, ca urmare a efectelor epidemiei cu coronavirus, se califică pentru această facilitate (șomaj tehnic), fie că vorbim de IMM-uri, companii mari sau alte forme de angajare, structuri neguvernamentale sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, care au angajați cu contracte individuale de muncă. Aceasta este o precizare care extinde practic acest ajutor acordat de Guvernul României pentru toate companiile și toți angajații cu contract individual de muncă, care sunt afectați în aceasta perioadă de efectele negative ale epidemiei cu coronavirus”, a declarat Ionel Dancă, la Palatul Victoria.

„Probabil, cele mai multe din aceste persoane cu contracte de muncă suspendate se vor regăsi pe solicitările angajatorilor de acordare a șomajului tehnic , dar asta nu înseamnă că toate aceste persoane se vor regăsi acolo. Rămâne să vedem la începutul lunii aprilie pentru prima parte de plată, și anume pentru 16 – 31 martie, prin solicitările adresate de angajatori, respectiv vom vedea la începutul lunii mai pentru perioada 1 aprilie – 16 aprilie. Reamintesc că decretul domnului președinte prin care s-a stabilit starea de urgență acoperă perioada 16 martie – 16 aprilie. Ca atare, angajatorii prezintă o primă situație aferentă perioadei 16 martie – 31 martie și a doua situație de îndată ce se închide fiscal luna martie, respectiv a doua solicitare va fi începând cu 1 mai pentru perioada 1 aprilie – 16 aprilie”, a declarat Violeta Alexandru.

Procedură simplificată pentru accesare

Ministrul Muncii a prezentat procedura simplificată pentru accesarea de către angajatori a fondurilor puse la dispoziție de stat pentru plata șomajului tehnic.
Astfel, plata se va realiza în maximum 15 zile de la depunerea documentelor la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, a anunțat vineri Violeta Alexandru.
„Am simplificat procedura prin care companiile pot avea acces la resursele guvernamentale care să le permită să acorde angajaților fondurile pentru șomaj tehnic. Am decis să propun echipei guvernamentale completarea Ordonanței 30/2020, primul act normativ care se referea la șomajul tehnic, urmare a semnalelor pe care le-am primit din partea sindicatelor, patronatelor, companiilor. Au fost mii de mesaje care au ajuns la Guvern, la Ministerul Muncii, la cabinetul premierului prin care oamenii ne-au făcut sugestii din practică legate de procedura privind accesul la resursele guvernamentale pentru șomajul tehnic. Pentru solicitările adresate de companiile a căror activitate a fost încheiată ca urmare a deciziilor autorităților, respectiv pentru companiile a căror activitate este afectată de această epidemie total sau parțial, pe baza unei cereri însoțite de o declarație simplă, la care se atașează lista angajaților pentru care deja s-a dispus măsura întreruperii temporare a activității, în sensul de intrare în șomaj tehnic, se pot depune documentele la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, astfel încât să poată beneficia de fondurile alocate de Guvern pentru aceste costuri. Procedura a fost simplificată și în sensul reducerii termenului până la care se efectuează plățile, respectiv de îndată ce actele sunt depuse la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, în maximum 15 zile, spre deosebire de prevederea inițială care se referea la 30 de zile, agențiile vor efectua plățile pentru angajator”, a precizat ministrul Muncii, într-o conferință susținută la Guvern.

Plățile se vor face direct de către AJOFM

Ministrul Muncii a subliniat că primul pas pe care trebuie să îl facă fiecare angajator este să își pregătească documentele astfel ca, la începutul lunii aprilie, pentru perioada 16 – 31 martie, să aibă documentele gata, să le prezinte la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă în vederea efectuării plăților.
Totodată, Violeta Alexandru a explicat că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic.
„Fac precizarea că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic. Tocmai aceasta este facilitatea pe care a pus-o la dispoziție Guvernul: plățile se vor face direct de către AJOFM, astfel încât la începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de șomaj tehnic. La fel se va întâmpla și la începutul lunii mai, pentru perioada aferentă lunii aprilie, anume 1-16 aprilie, așa cum sunt reglementate cele două perioade, cea din martie și din aprilie de decretul domnului președinte. (…) Nu trebuie să plătească nimeni din propriile resurse, urmând să le deconteze de la ANOFM, dacă este angajator cu contracte individuale de muncă, respectiv de la ANPIS, dacă lucrează cu alte forme contractuale. Nu trebuie să plătească (angajatorii, n.r.) de la dânșii, urmând să primească fondurile înapoi. Procedura este că depun aceste documente la începutul lunii aprilie pentru perioada din luna martie acoperită de decret, și vor primi în cel mai scurt timp banii. Aș vrea să lămuresc acest aspect: nu este vorba de decontarea banilor, ci fiecare angajator se prezintă cu această situație, respectiv fiecare PFA sau persoană care lucrează în altă formă contractuală, urmând să primească banii în cel mai scurt timp”, a afirmat Violeta Alexandru.

Deocamdată, declarațiile angajatorilor nu vor fi verificate

Ministrul Muncii a subliniat că declarațiile depuse de angajatori nu vor fi verificate momentan de autorități.
„Aceste reglementări au plecat de la următoarea premisă: avem totală încredere în români. Faptul că am simplificat procedurile înseamnă că avem încredere în angajatori, respectiv în Persoanele Fizice Autorizate, în persoanele care desfășoară activități pe alte forme de muncă legale, că ceea ce ne vor declara dânșii corespunde cu realitatea. Declarația pe proprie răspundere vă arată că Guvernul pleacă de la premisa de încredere față de toți cei care vor solicita fonduri guvernamentale. Nu vom face verificări în această perioadă. De aceea insist pe componenta de încredere pe care o avem în români. Eventuale verificări se vor face ulterior, pe baza unui eșantion pe care îl avem în vedere, dar după ce depășim această perioadă critică. Avem încredere că informațiile pe care ni le dați sunt informații corecte, care reflectă realitatea. (…) Reiau apelul la toți angajatorii, toate persoanele care doresc să beneficieze de această resursă pe care statul o pune la dispoziție în acest moment: pregătiți documentele, astfel încât la începutul lunii aprilie să poată fi depuse la cele două instituții-cheie și să primiți fondurile în cel mai scurt timp”, a declarat Violeta Alexandru.
Pe 20 martie, Violeta Alexandru spunea că un număr de 200.000 de contracte de muncă au fost suspendate la nivelul acestei săptămâni, dar că se așteaptă la o cifră de 300.000 – 400.000 pentru perioada următoare.
Potrivit datelor de la Inspecția Muncii, numărul salariaților activi era de 5,62 milioane la finele lunii februarie 2020.

Impact bugetar de patru miliarde de lei

Impactul bugetar al ajutorului acordat de stat pentru plata șomajului tehnic este de patru miliarde de lei și scenariul ajunge până la un milion de contracte, însă acesta a fost calculat doar pe perioada decretului privind instituirea stării de urgență pe tot teritoriul României, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
„Noi am pregătit un scenariu care merge până la un milion de contracte și impactul bugetar comunicat de Finanțe este de patru miliarde de lei, dar vom avea în vedere evaluări periodice în funcție de numărul de solicitări pe care le primim. Impactul a fost făcut pe perioada decretului. Noi vorbim de această măsură în relație cu decretul pe care domnul președinte Klaus Iohannis l-a emis. Ministerul de Finanțe face împreună cu noi simulări și le vom comunica la momentul oportun în funcție de evoluția lucrurilor”, a mai afirmat Violeta Alexandru, la Digi 24.
Potrivit șefului de la Ministerul Muncii, această sumă este acoperită de Ministerul Finanțelor, iar o parte din aceste cheltuieli vor fi recuperate de la Comisia Europeană.
„Ministerul Finanțelor acoperă această sumă. În paralel, noi facem eforturi prin Ministerul Fondurilor Europene, lucrăm în echipă, pentru ca o parte din aceste cheltuieli să poată fi ulterior recuperată de statul român, prezentat un deviz pentru Comisia Europeană în vederea rambursării sumelor. Acest lucru nu are legătură cu fondurile pe care le acordăm angajatorilor. Este o procedură internă a Guvernului român în relație cu Comisia Europeană”, a menționat ea.
Violeta Alexandru a adăugat că plățile către angajatori pentru susținerea șomajului tehnic vor putea începe în aprilie.
„Noi ne așteptăm ca de la începutul lunii aprilie angajatorii care deja au înscris persoanele cărora le vom acorda șomaj tehnic prin procedura pusă la punct de guvern să înainteze cererea însoțită de declarația pe propria răspundere și să putem începe efectuarea plăților imediat”, a spus ministrul Muncii.

 

Suspendarea temporară a contractelor

Toți angajatorii care în această perioadă au aplicat măsura suspendării temporare a contractelor individuale de muncă, având în vedere efectele epidemiei cu noul coronavirus, se califică pentru primirea ajutorului de șomaj tehnic, care se va aplica pe perioada stării de urgență, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.
„În noua formă propusă prin ordonanța de urgență adoptată, toți angajatorii care în această perioadă au aplicat măsura suspendării temporare a contractelor individuale de muncă, ca urmare a efectelor epidemiei cu coronavirus, se califică pentru această facilitate (șomaj tehnic), fie că vorbim de IMM-uri, companii mari sau alte forme de angajare, structuri neguvernamentale sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, care au angajați cu contracte individuale de muncă. Aceasta este o precizare care extinde practic acest ajutor acordat de Guvernul României pentru toate companiile și toți angajații cu contract individual de muncă, care sunt afectați în aceasta perioadă de efectele negative ale epidemiei cu coronavirus”, a declarat Ionel Dancă, la Palatul Victoria.

Industria prelucrătoare prima pe listă

Dintre contractele de muncă suspendate, 302.288 sunt din industria prelucrătoare, 191.837 din comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor și 118.874 din hoteluri și restaurante. În ceea ce privește contractele individuale de muncă încetate, numărul acestora a ajuns la 194.824, din care: 38.003 – Comerț cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 33.660 – Industria prelucrătoare și 24.505 – Construcții.

Similar Posts:

47 recommended
comments icon1 comment
1 notes
1287 views
bookmark icon

One thought on “Aproape un milion de contracte de muncă suspendate

    Write a comment...