Default

Brandul Roland își celebrează centenarul

• Bookmarks: 13419


Numele care a devenit o garanţie a calităţii în întreaga industrie tipografică mondială împlineşte 100 de ani.

Anul 2011 marchează cel de-al 100-lea an de când primul exemplar de maşină de tipărit „Roland” a ieşit pe porţile fabricii. Numele său a fost ulterior adoptat de respectiva fabrica din Offenbach, care avea deja o activitate de 40 de ani. Războiul Franco-Prusac i-a determinat pe inginerii Louis Faber şi Adolf Schleicher să părăsească Parisul în 1870. În anul următor, ei fondau Asociaţia de Producere a Preselor Litografice Automate (Associationsgeschäft zur Fabrikation von lithographischen Schnellpressen). Deşi compania își avea sediul la Frankfurt, activitatea de producţie a celor doi asociaţi a debutat la Offenbach, un orășel în imediata apropierea a marii metropole, unde afacerile au evoluat rapid la o scară internaţională. Primul lor model pentru export a fost „Albatron”, care a fost expediat în 1875 în capitala Rusiei, St. Petersburg. În 1911, când primul „Roland” a intrat pe piaţă şi a câştigat medalia de aur la Expoziţia Mondială de la Torino, numele companiei a devenit „Faber & Schleicher AG”.

Prima mașină de tipar Roland produsă în anul 1911

Numele: de la produs la companie

În 1957, renumele modelului de succes şi-a gasit locul şi în numele companiei, ca „Roland Offsetmaschinenfabrik Faber & Schleicher AG”. Faber a decedat în 1896, iar Schleicher în 1910. În 1979, denumirea companiei s-a schimbat din nou, ca urmare a fuziunii cu „Maschinenfabrik Augsburg-Nuremberg (MAN) din Augsburg, un vechi și important acţionar al firmei. Ca urmare, numele acesteia a devenit „MAN Roland Druckmaschinen AG”, rămânând în această formă până în 2008, când a fost transformat în „manroland”.

Anii de început a mașinilor Roland nu au dus lipsă de o publicitate superbă…

Astăzi, numele romantice ale predecesoarelor mașiniilor Roland – „Albatros”, „Faust”, „Gretel”, „Odin” sau „Delfin” – sunt parte a istoriei domeniului tipografic. Acele modele erau tot maşini de tipar litografic, similare cu tehnologia inventată de Alois Senefelder la începutul secolului XIX, tot în Offenbach, pentru editura de partituri muzicale „André”. Faber and Schleicher nu au fost singurii care au dus mai departe acest domeniu cu noi tehnologii şi noi designuri; însă, ei şi succesorii lor s-au aflat mereu pe culmea inovaţiilor. Maşinile lor de tipar au cucerit piaţa mondială. Numele numeroaselor produse de succes care au fost dezvoltate ulterior continuă să aducă omagiu modelului Roland.

Un omagiu: Fundația Senefelder

În 1971, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea societății, festivitățile susținute de companie s-au concentrat mai puțin pe sine și mai mult pe originile sale, omagiindu-l pe Alois Senefelder, inventatorului litografiei de la a cărui naștere se împlineau 200 de ani. manroland a marcat acest moment prin înființarea Fundației Internaționale Senefelder. Această organizației acordă în mod regulat Premiul Senefelder la nivel internațional, în scopul de a onora realizările extraordinare din domeniul litografiei de artă precum și dezvoltarea acestora pentru aplicațiile imprimării planografice.

(Sursă: manroland)


Similar Posts:

13 recommended
comments icon0 comments
0 notes
419 views
bookmark icon

Write a comment...