Default

Congresul ECMA 2015

• Bookmarks: 251701


La un an după ce Asociația Fabricanților Europeni de Cutii Pliante (ECMA) a desemnat Asociația Producătorilor de Ambalaje din România (APRA) gazdă a congresului din 2015, cel mai important eveniment din industria cartonajului european a avut loc între 9 și 12 septembrie la Hotelul Radisson Blue din București. Cu același prilej, ECMA a sărbătorit și 55 de ani de la înființare.
Având o prezență mai redusă decât manifestarea de anul trecut, congresul ECMA de la București a excelat prin organizarea de excepție și ospitalitatea românilor, fiind unanim considerat ca cea mai bună ediție organizată în ultimii cinci ani, de către delegații veniți din 16 țări europene și de invitații sau membrii asociați din Canada, Brazilia, India, Israel, Japonia și SUA. De asemenea, conducerea ECMA s-a declarat încântată de evenimentul din România. „Am organizat pentru prima oară congresul nostru anual în România și suntem încântați de căldura și sprijinul eficient pe care le-am primit din partea asociației locale APRA.”.

Cronica unui eveniment de excepție
Congresul a fost precedat, pe 9 septembrie, de ședințele comitetelor și forumurilor specializate din ECMA, la care delegații obișnuiți și presa n-au avut acces. Cu majoritatea delegaților sosiți deja la București, ziua s-a încheiat cu o cină pe terasa hotelului Radisson Blue, unde vremea frumosă (singura fără ploaie) și atmosfera destinsă au întregit o seară memorabilă. Evenimentul le-a dat oaspeților ocazia să-și cunoască și gazdele de la asociația APRA, reprezentată la congres de nouă din cele 16 societăți membre: Bogdan Tache (președinte APRA), Titi Amzăr (secretar executiv APRA), Mihai Cobianu (Printman), Cristina Manoilă (Polirom Packaging), Adrian Murăruș (Paper & Board Alliance), Cătălin Olteanu (Etirom Special), Cristian Hațăganu (Euro Top Grafix), Costel Bulgaru (Sun Chemical Publication România) și Octav Preoteasa (O.P. Consulting).

La răscrucea civilizațiilor
Inagurat fix la ora 9 a zilei de 10 septembrie, Congresul ECMA a gravitat timp de două zile în jurul unei teme pe cât de generoase, pe atât de actuale: „One Europe: Embrace Multiple Realities”. Având în vedere trecutul istoric și poziția geografică a țării noastre, tema a fost mai mult decât inspirată în relație cu locul de organizare: „Puține alte țări ar fi putut oferi o locație mai bună pentru tema congresului de anul acesta decât România, cu istoria ei plină de evenimente și schimbări în acest colț al Europei de Sud-Est,” consideră conducerea ECMA.
Andreas_BlaschkeÎn discursul său inaugural, Andreas Blaschke, președintele ECMA, a declarat că selectarea Bucureștiului ca destinație a celei de-a 48 ediții a Congresului ECMA trebuie înțelească ca o susținere clară a României. „Mulți dintre cei aflați azi aici sunt la prima vizită în a această țară, având în vedere că România nu se află pe ruta principală a industriei noastre. Bucureștiul este al șasele oraș ca mărime din Europa, cu o istorie turbulentă, tipică pentru cele mai multe din țările Europei Centrale și de Est,” a spus președintele ECMA. Referindu-se la tema congresului de anul acesta, acesta a adăugat că, atunci când călătorim prin Europa și traversăm multe frontiere, întâlnim oameni care vorbesc limbi diferite, au istorii, religii, fundaluri culturale și economii variate. „Dar, în același timp, aceasta este Europa unită în care răim”, a mai punctat Blaschke.
Vorbind despre agenda congresului din 2015, Blaschke a spus că aceasta „se va concentra asupra realităților cu care ne confruntăm în Europa. Siguranța alimentară este una din principalele probleme pe care le avem avem pe agenda industriei noastre, dar, în același timp, există o serie de multe alte chestiuni, cum ar fi condițiile de plată și dezvoltarea durabilă, asigurarea sustenabilității de mediu pentru produsele și procesele noastre, preocuparea noastră pentru responsabilitatea socială față de oameni și societate, încurajarea inovării produselor și a productivității, precum și susținerea unui fundament sănătos pentru obiectivele anuale pe care le au companiile.”
Finalul discursurilor inaugurale a dat startul celor cinci prezentări care s-au succedat în prima zi a congresului. Dintre acestea, amintim prezentarea lui Teodor Baconschi, cu tema „România la intersecția civilizațiilor”, care a reușit o bună radiografie a istoriei României de-a lungul istoriei și a rolului pe care țara noastră la jucat în această zonă de confluență a marilor imperii. La final, Baconschi a realizat și o scurtă trecere în revistă a problemei imigranților și refugiaților cu care se confruntă Europa. Din agenda primei zile merită amintită și prezentarea „De ce diversitatea contează”, susținută de britanicul Aaqil Ahmed, șeful Secției de Religie și Etică a BBC.
În ultima zi a congresului s-au detașat trei prezentări foarte interesante. Prima dintre ele a fost „Darvinismul digital: Branding-ul și modelele de business în primejdie”, susținută de Mr. Karl-Heinz Land. Ce-a de-a doua prezentare, cu titlul „România: înainte de criză și perspectivele economice”, l-a avut ca protagonist pe Lucian Croitoru, consilier de politică monetară al guvernatorului BNR, a cărui analiză, condimentată cu multe date și statistici, a realizat o disecție a problemelor economico-financiare cu care România s-a confruntat în ultimii 25 de ani, a celor din prezent și a perspectivelor de dezvoltare.
Considerată cea mai interesantă prezentare a congresului, expunerea lui Magnus Lindkvist, cu titlul „Când viitorul începe”, a fascinat întreaga sală. Potrivit lui Lindkvist, futurolog și „trendsetter” din Suedia, „companiile și oamenii aleg să concureze sau să creeze. Nu le poți face pe amândouă. Viitorul depinde de creație. Creativitatea este dificilă, necesitând curaj.” Evenimentul de închidere a Congresului ECMA a avut loc în cochetul club Loft, unde gastronomia de excepție și muzica live a trupei Jukebox au creat o ambianță care a prelungit petrecerea până după miezul nopții. Ediția Congresului ECMA din 2016 va fi găzduită de Franța și se va desfășura în perioada 14 – 17 septembrie în localitate Antibes/Juan-les-Pins de lângă Cannes.

Ce spun membrii asociației APRA despre Congresul ECMA 2015

Adrian Murăruș, Paper & Board Alliance: „A fost o experiență interesantă, cu multe prezentări care au creat discuții și dezbateri despre chestiuni de actualitate și despre subiecte care vor deveni semnificative în anii următori. În mod particular, Paper & Board Alliance a fost mândră să primească din nou confirmarea calității cartoanelor Metsa Board prin cele patru premii obținute în competiția Pro Carton ECMA Carton Awards.”

Cristian Hațăgan, Euro Top Grafix: „Sunt convins că ediția Congresului ECMA de la București a adus un plus de imagine industriei noastre și României ca țară. ECMA reprezintă o industrie evaluată la cca. 9 miliarde euro și suntem mândri că am reușit să le oferim colegilor din Europa și de pe alte meridiane un eveniment de excepție. Deși suntem una dintre asociațiile mici afiliate la ECMA, sunt sigur că, prin rolul pe care l-am avut în organizarea congresului de anul acesta, am urcat câteva «trepte valorice» în ochii celor peste 500 de companii reprezentate în ECMA.”

Costel Bulgaru, Sun Chemical Publication România: „Cu riscul de a fi considerat subiectiv, prin statutul de membru APRA, pot afirma cu tărie că organizarea Congresului ECMA la București a fost un veritabil succes. Evenimentele de asemenea dimensiune contribuie din plin la promovarea imaginii țării noastre, dar și a climatului economic local.”

Cristina Manoilă, Polirom Packaging: „Pentru Polirom, participarea la congres a fost o sursă de informare și o oportunitate de a stabili noi contacte cu oamenii din industrie, fabricanți de carton sau de ambalaje. Am întâlnit producători noi, dar și parteneri cu care avem un istoric. Un eveniment remarcabil a fost Gala premiilor de design ale industriei, unde inovația a fost la loc de cinste: ambalaje îndrăznețe, menite să pună în lumina produsul. APRA are puțini membri, însă s-a mobilizat exemplar, făcând posibilă o organizare de succes a Congresului ECMA din 2015.”

Similar Posts:

25 recommended
comments icon0 comments
0 notes
1701 views
bookmark icon

Write a comment...