Default

În septembrie, Bucureștiul devine capitala industriei cutiilor pliante din Europa

• Bookmarks: 27517


Mai puțin de două luni au mai rămas până la debutul Congresului ECMA, evenimentul care va transforma Bucureștiul, între 9 și 12 septembrie 2015, în capitala europeană a industriei cutiilor pliante.

 

Peste 300 de manageri de top ai fabricanților europeni de ambalaje din carton compact și partenerii acestora din lanțul furnizorilor de echipamente și materii prime sunt așteptați la București, la început de septembrie, pentru a participa la cel mai important eveniment anual al industriei europene de profil: Congresul Asociației Europene a Fabricanților de Cutii Pliante (ECMA).

Înființată în 1960, ECMA este portavocea intereselor a mai bine de 500 de fabricanți de ambalaje din carton compact din Europa, companii care asigură aproape 90% din volumul anual al pieței continentale și locuri de muncă pentru peste 45.000 de angajați. Organizația este compusă atât din membri direcți (fabricanți de cutii și furnizori de echipamente), cât și din 14 asociații naționale ale producătorilor de ambalaje.

Din 2010, România este reprezentată în ECMA de Asociația Producătorilor de Ambalaje din România, organizație înființată în anul 2008 care reunește cei mai importanți producători de cutii pliante din țară, precum și furnizori de echipamente și consumabile tipografice.

Activă la nivelul asociației europene abia în ultimii trei ani, APRA a reușit performanța, în 2014, să fie desemnată gazdă a Congresului ECMA de anul acesta, surclasând ofertele altor asociații naționale mult mai puternice.

În exclusivitate pentru Print Magazin, domnul Bogdan Tache, președinte APRA și director general al Mayr-Melnhof Packaging România, a avut amabilitatea să ne ofere mai multe detalii despre congresul ECMA de la București.

 

Domnule Tache, asociația dumneavoastră a devenit activă în România și la nivel european abia în ultimii ani. Cum ați reușit să convingeți membrii ECMA că Bucureștiul poate fi locul care merită să găzduiască congresul de anul acesta?

APRA este, într-adevăr, o asociație mică, la fel de mică cum este și industria ambalajelor din carton compact din România, de 10 ori mai redusă decât o industrie precum cea a Poloniei, atât în privința numărului de convertori de ambalaje, cât și al volumelor procesate.

Din fericire, noi ne-am organizat înaintea lor, în 2008, polonezii reușind abia anul trecut să-și facă o asociație. La fel de adevărat este și faptul că APRA n-a fost prea activă până la sfârșitul anului 2012, când am început să extindem numărul membrilor și să dezvoltăm o serie de acțiuni, în țară și la nivel european.

În 2014, când am organizat ședința Comitetului de Dezvoltare din cadrul ECMA în Capitală, am reușit să convingem șefii celor mai puternice asociații naționale afiliate la organizația europeană că Bucureștiul poate fi o gazdă la fel de bună ca oricare alt mare oraș din Europa.

Tot anul trecut am decis împreună cu membrii APRA să depunem o ofertă pentru găzduirea Congresului ECMA din 2015. Spre deosebire de alte asociații, noi am luat foarte în serios această provocare și chiar am dus o campanie de promovare a Bucureștiului la nivel european, producând un scurt film de prezentare a Capitalei. Deși țara gazdă trebuia anunțată oficial în septembrie 2014, la Congresul ECMA de la Sorrento, Italia, decizia a fost amânată. Deja ne luasem adio de la șansele de a câștiga. Surpriză a venit în noiembrie, când am fost anunțați că vom fi gazde.

Organizarea Congresului ECMA la București demonstrează că avem un cuvânt de spus și contăm la nivel european ca industrie.

Congresul de anul acesta are și o importanță istorică, această ediție marcând 50 de ani de la primul congres ECMA, organizat în 1965.

 

Cui se adresează Congresul ECMA și cine poate participa la acest eveniment?

Congresul ECMA este dedicat membrilor ECMA și industriei ambalajelor din carton compact din Europa, însă este deschis și tuturor celor interesați de acest sector, indiferent că sunt tipografii, furnizori, fabricanți de bunuri de larg consum, lanțuri de retail etc.

Este o ocazie unică pentru a afla ce se întâmplă la zi în acest sector, care sunt problemele și tendințele industriei, reglementările UE din domeniul ambalajelor, dar și pentru a asista la prezentări și dezbateri pe teme conexe. ECMA s-a străduit să includă în agenda fiecărei ediții a congresului speakeri internaționali de top, atât din industrie, cât și din alte domenii – economie, marketing, sociologie, politologie etc.

Ca în fiecare an, congresul va avea o temă generală, această ediție desfășurându-se în jurul conceptului „One Europe; Embrace Multiple Realities”, foarte oportun dacă ne gândim la provocările care preocupă țările europene în această perioadă.

 

Participarea la Congresul ECMA este gratuită?

Un eveniment de talia Congresului ECMA nu poate fi gratuit, indiferent unde este organizat. Vorbim de cheltuieli logistice de sute de mii de euro, excluzând costurile de cazare și transport ale delegaților.

Taxa de participare nu este mică, dar normală pentru un eveniment internațional de acest nivel, și diferă în funcție de statutul participanților în raport cu asociația: membri direcți ECMA, membrii asociațiilor naționale afiliate și companii partenere. Pentru delegații care au mai participat la alte ediții ale congresului, taxa oscilează între 1.225 și 1.675 de euro. Cei care vin în premieră la congres plătesc doar 795 de euro.

Firmele românești, fie că sunt sau nu membre ale asociației noastre, vor beneficia de o taxă mai redusă, în valoare de 612 euro.

 

Unde vor avea loc lucrările congresului?

Toate edițiile trecute ale congresului s-au ținut în hoteluri de cinci stele bine cotate pe plan internațional. Congresul din 2015 va fi găzduit de hotelul Radisson Blu, selectat la începutul anului de reprezentanții ECMA și de agenția internațională de evenimente după vizitarea altor câteva hoteluri similare din București.

Nici n-au avut alte alternative, ținând cont de nevoile evenimentului (număr de camere și săli de conferințe, capacitatea restaurantelor etc.). De exemplu, avem o zi când lucrările se vor desfășura simultan în peste 10 săli de conferințe, atunci când se întrunesc comitetele și forumurile de specialitate din cadrul ECMA.

Gala „Premiilor Pro Carton/ECMA” va avea loc joi, 10 septembrie, în Sala Tronului din fostul Palat Regal, azi Muzeul Național de Artă al României. Este un eveniment în ținută „black tie” care va reuni atât participanții la congres, cât și juriul și nominalizații concursului de design de ambalaje.

Congresul se va încheia vineri cu o petrecere organizată la clubul „Loft” din București, unde sunt așteptați toți delegații.

 

La ediția târgului Print & Sign” din 2014 ați expus, în premieră în România, lucrările premiate la concursul de design de ambalaje ProCarton/ECMA Awards”. Veți reedita inițiativa anul acesta?

Anul trecut am reușit, cu eforturi destul de mari și cu sprijinul colegilor de la Euroexpo, să aducem în timp util la târg lucrările premiate la „ProCarton/ECMA Awards”. Am reușit, de asemenea, să-l avem speaker la forumul dedicat comunicării la raft de la „Print & Sign” pe Satkar Gidda, președintele juriului competiției de design. Am putut expune aceste lucrări datorită faptului că premiile au fost anunțate la Congresul ECMA de la Sorrento cu cinci zile înainte de târgul de la București. Anul acesta, „Print & Sign” se desfășoară în același timp cu Congresul ECMA, iar câștigătorii competiției de design vor fi anunțați joi seara, cu două zile înainte de încheierea târgului. Dacă vom expune lucrările premiate anul acesta la „ProCarton/ECMA Awards”, o vom face într-un spațiu din oraș, astfel încât ele să poată fi vizionate pe durata unei săptămâni.

 

Care este data limită de înscriere la Congresul ECMA?

Înscrierea poate fi făcută doar până pe data de 7 august 2015. Înregistrarea se face exclusiv on-line, formularul interactiv putând fi accesat de pe pagina web dedicată evenimentului, la adresa www.ecma.org/events-and-promotion/annual-congress. Tot aici poate fi descărcat și programul congresului. Informații suplimentare despre înscrierea la Congresul ECMA pot fi obținute și de la secretariatul executiv APRA, la adresa de e-mail secretariat@apra.ro.

 

Ce mesaj legat de congres aveți pentru comunitatea de afaceri din industria poligrafică românească?

Congresul ECMA organizat la București este un eveniment unic, care face cinste întregii industrii tipografice românești. Din acest motiv, mi-aș dori să avem cât mai mulți delegați din țară. Totodată, congresul este și o foarte bună oportunitate de afaceri pentru tipografiile din România, având în vedere că la București vor fi prezenți patronii și top managerii celor mai mari fabricanți de ambalaje din carton de pe continent și din topul mondial – o ocazie rară de a deschide un canal de comunicare la nivel înalt cu parteneri externi.

Similar Posts:

27 recommended
comments icon0 comments
0 notes
517 views
bookmark icon

Write a comment...