Stiri

Cu ajutorul cărților, belgienii vor să-și păstreze mintea limpede în carantină

• Bookmarks: 1061442


În Belgia, au fost cozi la supermarketuri pentru alimente, dar și la câteva librării pentru cărți.

Au fost cozi infernale în supermarketuri și ultimele achiziții de cărți făcute „pentru a avea mintea mai limpede în perioada de izolare”: belgienii se pregăteau miercuri să trăiască cel puțin 18 zile la distanță unii de alții pentru a limita propagarea pandemiei cauzate de noul tip de coronavirus, realatează AFP. Începând cu ora locală 12 (11:00 GMT), miercuri, 18 februarie, au intrat în vigoare noile restricții de deplasare anunțate cu o seară înainte de prim-ministrul Belgiei, Sophie Wilmes.

Romane, benzi desenate și cărți de filozofie

Închiderea tuturor magazinelor „neesențiale”, acces reglementat în supermarketuri, ieșiri în oraș limitate la nevoi „indispensabile” (farmacie, alimentară, bancă, poștă, benzinărie) și exerciții fizice în aer liber: toate aceste măsuri vor trebui să fie respectate de belgieni până în data de 5 aprilie.
Consecința adoptării acestor măsuri: zonele din jurul statuii Manneken-Piss, obiectiv obligatoriu pentru turiștii aflați în centrul orașului Bruxelles, erau complet goale la jumătatea zilei de miercuri, potrivit unui reporter de la AFP.
Încă de la primele ore ale dimineții, s-au format cozi la intrările în supermarketurile din capitala belgiană, dar și în orașele Huy și Waterloo, unde mai multe sute de persoane așteptau să intre în aceste magazine, respectând cu dificultate „distanțarea socială” recomandată de autorități.
În fața unei librării cunoscute din Bruxelles, un bărbat tânăr era echipat cu mănuși albastre și dirija spre intrarea în clădire un grup de clienți, ultimii acceptați înainte ca librăria să se închidă.
„Cu ajutorul cărților, încercăm să ne păstrăm mintea limpede în perioada de carantină”, a declarat Philippe Van Erp, un bărbat de 64 de ani, care a venit însoțit de soția lui pentru a-și cumpăra pentru familie romane, benzi desenate, dar și un volum filosofic al scriitoarei Hannah Arendt („Nous autres refugies”).
Părerea lui este împărtășită și de un tată italian de 40 de ani, obligat să se ocupe de copiii lui în vârstă de un an și cinci ani în contextul în care școlile și-au suspendat cursurile pentru trei săptămâni, înainte de cele două săptămâni de vacanță școlară de Paște.

„Toleranță limitată” pentru librării

„Înainte, le citeam o poveste în fiecare seară, acum le citesc când sunt în pat și în timpul zilei”, a declarat Francesco Cardarelli. „Mi se pare că ar avea mai mult sens să lăsăm deschise mai degrabă librăriile decât saloanele de frizerie și coafură”, a mai adăugat el.


Premierul Sophie Wilmes a anunțat înaintea declarării carantinei că „librăriile” pot rămâne deschise, întrucât se clasează de facto între magazinele „esențiale”, alături de „magazine alimentare, farmacii și magazine pentru animale”.
Dar, prin prisma „bucuriilor” bilingvismului belgian, un lider al sindicatului librarilor francofoni a trimis miercuri dimineață un e-mail membrilor acelei organizații pentru a preciza că declarația prim-ministrului din Belgia trebuie înțeleasă în cheia „unei toleranțe limitate față de vânzătorii de ziare”.
Reprezentantul guvernului de la Bruxelles a vorbit în olandeză despre „krantenwinkels” („magazine de ziare”) și „nu există ambiguitate”, se afirma în același e-mail, întrucât „cei mai mulți dintre voi, care nu vindeți presă, sunteți obligați să vă închideți librăriile la ora prânzului”.
Mesajul a fost recepționat și la Librăria Europeană, situată în apropiere de parcul Cinquantenaire, în cartierul în care se află sediile multor instituții ale UE. Prin intermediul unui afiș lipit pe geamul de la intrare, librăria menționată propune vizitatorilor să comande cărți prin e-mail, iar acestea vor fi livrate în cutiile poștale ale clienților.
„Dacă oamenii văd că volumul pe care vor să îl cumpere este disponibil pe site-ul nostru sau în vitrina noastră, noi vom putea să îl livrăm, am făcut dintotdeauna acest lucru”, a explicat Nathalie Sebbe, directoarea departamentului de achiziții.
Confuzia dintre „magazine de cărți” și „magazine de ziare” este una „istorică” în Belgia, potrivit patroanei unei alte librării, contactată prin telefon de jurnaliștii de la AFP.
În această țară cu 11,4 milioane de locuitori, autoritățile au înregistrat până în ziua declararării carantinei 1.486 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus și 14 decese provocate de acesta.
Pentru a limita răspândirea epidemiei, autoritățile belgiene au recomandat companiilor să folosească la maximum sistemul de telemuncă. Orice adunare publică și orice deplasare non-indispensabilă în străinătate au fost interzise de guvernul belgian.

Similar Posts:

106 recommended
comments icon0 comments
0 notes
1442 views
bookmark icon

Write a comment...