Ultimele studii aduc vești bune pentru piața de pigmenți folosiți în industria de print și nu numai, preconizând că se va ajunge până în 2020 la venituri de peste 34 de miliarde de dolari, în principal datorită creșterii susținute care se înregistrează în regiunea Asia-Pacific.
Conform unui raport realizat de Ceresana, zona Asia-Pacific reprezintă la momentul actual aproape jumătate din consumul global de pigmenți și este de așteptat ca această cotă de piață să crească și mai mult în viitorul apropiat. Din raport reiese faptul că această regiune (în special China și India), va continua să fie motorul de creștere pentru industria de pigmenți. La rândul lor, zone precum Europa de Est, Orientul Mijlociu și America de Sud vor cunoaște și ele un trend ascendent al cererii, care poate depăși 3% pe an pentru fiecare zonă în parte, contribuind astfel la dezvoltarea pozitivă a industriei de pigmenți. Chiar și piețele saturate din Europa de Vest și America de Nord vor avea în următorii ani o ușoară creștere, cu toate că în ultimii doi ani au suferit pierderi.
Vopselele și lacurile reprezintă 43% din cerere
Tot în raportul Ceresana se mai arată faptul că există diferențe regionale semnificative în ceea ce privește cererea pentru produse individuale. De exemplu, piața din America de Nord consumă o cantitate disproporționat de mare de pigmenți organici, pe când cea din Asia-Pacific are un consum relativ mai mare pentru oxizii de fier, iar în prezent dominantul pe aceasta piață este dioxidul de titan, având în vedere utilizarea sa pe scară largă în vopseluri, lacuri și prelucrarea maselor plastice. Vopselurile și lacurile sunt de departe cea mai importantă piață de desfacere pentru pigmenți la nivel mondial, reprezentând peste 43% din cerere, urmate de masele plastice cu un procent de 27%. O dezvoltare accentuată din acest punct de vedere se pare că o vor înregistra cernelurile tipografice, datorită pieței în creștere a ambalajelor imprimate.
Într-un alt studiu publicat anul trecut de către Freedonia Group, se preconizează că cererea la nivel mondial pentru vopsele și pigmenți organici va crește la mai mult de 30 de miliarde de dolari până în 2019. Această evoluție va avea loc pe fondul creșterii consumului la nivel mondial care va duce la o cerere ridicată pentru coloranți și pigmenți organici ce vizează în special textilele și materialele plastice, iar dezvoltarea pieței de construcții va stimula, de asemenea, cererea pentru vopseluri. Potrivit acestui studiu, este posibil ca pe fondul acestei cereri în dezvoltare să asistăm și la o ridicare a prețurilor, în special pentru pigmenții și coloranții care îndeplinesc cele mai stricte standarde de performanță și pentru produsele ecologice. O dezvoltare moderată se pare că va înregistra segmentul cernelurilor tipografice, în principal din cauza faptului că informațiile se publică tot mai mult în format electronic. Cu toate acestea, vor exista oportunități ce nu trebuie trecute cu vederea pentru cernelurile digitale.
Ce spun jucătorii din piață?
Industria de coloranți și pigmenți a cunoscut o perioadă de relansare în ultimii ani, iar furnizorii confirmă faptul că anul trecut, în ciuda unei recesiuni minore înregistrate în al doilea trimestru, semnele de ameliorare a pieței au fost evidente. „Am avut o creștere semnificativă în cerneluri lavabile și pe bază de solvenți pentru ambalaje, folosite în procesele de gravură și flexografie. Pe segmentul cernelurilor pentru ambalaje tendința de piață se îndreaptă către ambalaje funcționale și senzoriale. Trebuie spus că astăzi piața de ambalaje se confruntă cu provocări diferite față de alte segmente, cum ar fi dimensiunile mici ale pachetelor, reciclabilitatea și alte eforturi menite să reducă impactul ambalajelor asupra mediului. Aceste tendințe au dus la o cerere mai mare pentru pigmenți de calitate, superiori în ceea ce privește stabilitatea culorii și a vâscozității, compatibili cu o gamă largă de rășini și care se pot imprima pe o mare varietate de substraturi”, a declarat Peter O’Loughlin, director de marketing pentru pigmenți de performanță la Sun Chemical. Acesta a mai adăugat că a observat o creștere semnificativă a cantității de imprimare pe ambalaj pentru produse alimentare, fapt ce a condus la o paletă largă de culori și pigmenți speciali de efect. O altă tendință este dată de dezvoltarea tiparului digital și cerințele speciale pe care le plasează pentru pigmenți.
„De exemplu, în print vedem o creștere pe inkjet și cerneluri tipografice UV. Pe timpul crizei economice printul a avut o evoluție relativ puternică, în timp ce sectoarele auto și deco au fost mai slabe. Pentru piața de pigmenți însă, în ultimii ani lucrurile s-au inversat, industria de print devenind un segment mai slab. Privind însă lucrurile în ansamblu, în această industrie sunt segmente puternice, așa cum este cazul printului digital”, afirmă Neil Forsythe, director de vânzări BASF.
Oliver Pfefferkorn, director de vânzări la Union Colours Ltd. a spus că, în timp ce alte segmente din print se află în declin, cel al cernelurilor de ambalaje se află într-o ușoară creștere. „Linia noastră de cerneluri pentru ambalaje este diversificată, cu o direcție bine stabilită, motiv pentru care se va dezvolta pe viitor. Dar în afară de cernelurile pentru ambalaje, nu vedem prea multe oportunități”, a mai completat acesta.
Reprezentanții Hongda, un important furnizor de pigmenți, au declarat că anul trecut, ca urmare a creșterii interesului pentru mediu, tot mai multe companii și-au încetinit dezvoltarea, în același fel procedând și compania chinezească. Aceștia au mai spus că Hongda caută progresul și stabilitatea mai ales pe partea de export, motiv pentru care lucrează încontinuu la o clasificare cât mai detaliată a produselor.
Joe Alex, președintele companiei Alex Color Company, a declarat că dacă în 2015 vânzările au înregistrat o ușoară încetinire, acestea s-au îmbunătățit semnificativ în 2016, dublându-se față de aceeași perioadă a anului trecut.
Reglementări și așteptări pentru viitor
Așteptările clienților pe segmentul de pigmenți includ cerințe din ce în ce mai detaliate și complexe. Furnizorii au constatat că pentru a satisface nevoile clienților la nivel mondial, trebuie să continue să diversifice liniile de produse. Darren Bianchi, fondator și CEO al Brilliant Group, a declarat că vede un interes sporit în preocupările de reglementare ale industriei de cerneală. „Crearea de produse care îndeplinesc reglementările de pe piața mondială este o sarcină dificilă. Cu produsele noastre, suntem capabili să oferim clienților opțiuni variate în cadrul fiecărui set de reglementări”, a mai spus acesta. „Clienții cer acum pigmenți și cerneluri care trebuie să îndeplinească standarde de puritate dincolo de ceea ce dictează reglementările guvernamentale”, afirmă Frank Lavieri, General Manager Lansco Colors.
Chiar dacă reglementările din domeniu, costurile materiilor prime și cerințele tot mai complicate ale clienților pot pune la încercare furnizorii de coloranți și pigmenți, totuși există suficiente motive pentru ca viitorul să fie unul optimist. Furnizorii spun că toate aceste impedimente nu sunt altceva decât ingrediente pentru succes, reprezentând motivație către care își vor redirecționa punctele forte. Privind în viitor, reprezentații Heubach spun că rămân foarte optimiști pentru 2016, iar cei de la BASF consideră că industria va continua în aceleași tendințe și va rămâne consecventă, în special în privința reglementărilor și calității. Nu în ultimul rând, directorul de marketing de la Sun Chemical, Peter O’Loughlin, afirmă că utilizarea tot mai mare a sistemelor inkjet în domeniul artei grafice înseamnă o cerere crescută pentru pigmenți de înaltă performanță, în detrimentul celor convenționali, utilizați în cernelurile tipografice tradiționale.
Similar Posts:
- Nori negri la orizontul industriei cernelurilor tipografice
- Importanța conștientizării problemelor legate de mediu în industria tampografică
- Sun Chemical va crește prețurile de la 1 ianuarie 2025.
- Bordeaux Digital Printink dezvoltă noi tehnologii inkjet
- Fujifilm face investiții substanțiale in productia de cerneluri .