Default

Drupa 2012, între înfruntarea titanilor și „efectul Landa”

• Bookmarks: 2288


Drupa 2012: cel mai important eveniment al anului pentru industria tipografică. De-a lungul timpului am fost obișnuiți să-l așteptăm cu sufletul la gură cel puțin din două motive: al noutăților tehnologice prezentate și al liniei „modei” în domeniu. Pentru că, în afară de spectacolul oferit de încleștarea titanilor momentului, drupa mai reprezintă și barometrul viitorului pe termen scurt pentru industria tipografică – de la pregătirea formei la imprimare și finisare. Ceea ce face această expoziție evenimentul suprem este faptul că oferă în mod sigur și indubitabil răspunsul la întrebarea: „Bun, și acum, încotro?”.

Spre deosebire de ultimele ediții, la care au apărut doar adaptări la o scară industrială – mai mult sau mai puțin spectaculoase – ale unor tehnologii digitale de tipărire deja cunoscute, drupa 2012 promite o adevărată revoluție în universul tipăririi prin noua tehnologie „nanografică” anunțată de inventatorul israelian Benny Landa, părintele sistemului de imprimare Indigo. Așadar, dacă ceea ce a promis Landa se va adeveri, târgul de la Düsseldorf ne-ar putea indica anul acesta, după o foarte lungă perioadă de variațiuni pe aceleași teme, o nouă direcție în care se vor îndrepta tehnologia de imprimare și implicit industria tipografică.

În umbra evenimentelor mai mult sau mai puțin recente, o tendință, generală am putea spune, s-a lăsat descoperită – cel puțin în segmentul tipăririi industriale. Sesizând conturul viitorului industriei – care începe să se profileze din ce în ce mai digital -, nume mari din industria echipamentelor de tipar tradițional au încheiat alianțe cu verișorii mai „mici” din domeniul digital: Manroland cu Océ, Heidelberg cu Ricoh, KBA cu R.R. Donnelley, Komori și Konica Minolta, rodul acestor colaborări urmând a fi văzut anul acesta la drupa. Există însă și challengeri care s-au aventurat mai mult sau mai puțin singuri în zona preselor de tipar digital industriale, cum ar fi fabricanții de sisteme de tipărire offset Miyakoshi și Ryobi. Cu ceva avans tehnologic, fabricanții tradiționali de echipamente de tipar digital – HP, Screen, Fujifilm, MGI sau Xeikon – își vor aduce și ei aportul la dezvoltarea tehnologiilor de imprimare prin câteva lansări importante. Dar, indiferent că va sta sau nu sub semnul spectaculozității tehnologice, noua generație de mașini de tipar digital are un numitor comun: majoritatea atacă formatul 50 x 70 și sunt bazate pe sistemul de alimentare în coală. Am putea spune că există chiar o explozie a echipamentelor digitale de acest tip la drupa 2012.

În cele ce urmează vom face o trecere în revistă a celor mai importante noutăți pe care vom avea ocazia să le vedem în luna mai la Düsseldorf în segmentul preselor digitale cu format 50 x 70.

Înfruntarea titanilor din domeniul digital

Dainippon Screen, la ora adevărului

Tot pe formatul B2, japonezii de Dainippon Screen vor prezenta relativ noul model Truepress JetSX cu format 50 x 70 cm, un concept care a convins deja industria de performanțele sale. O mașină inkjet capabilă să tipărească cu o rezoluție efectivă de 1.440 dpi la viteză de aproximativ 1.600 de coli/oră simplă față, echipamentul care va fi prezentat la Düsseldorf vine cu câteva îmbunătățiri tehnologice care să-i permită să imprime cu date variabile lucrări din segmentul ambalajelor de carton pe suporturi cu grosimi maxime de 0,6 mm.

Deși alimentarea și eliminarea aduc foarte mult cu cele ale unei mașini offset, sistemul intern de transport al colii se apropie mai mult de digitalele cu toner. La eliminare, mașina utilizează un uscător IR pentru uscarea cernelii de producție proprie depuse pe coală de capetele inkjet fabricate de Epson.

 

Cu noul Elan 500, Delphax vrea titlul de campion al vitezei în formatul B2

Cunoscut în principal pentru soluțiile sale de tipărire digitală de mare viteză, fabricantul american Delphax a produs o oarecare surpriză în industrie atunci când a anunțat că va lansa la drupa 2012 o nouă presă digitală color cu alimentare în coală destinată aplicațiilor din segmentul comercial și industrial.

Echipat cu o tehnologie de imprimare inkjet furnizată de Memjet, presa Elan 500 este, conform fabricantului Delphax, un sistem de producție în coală foarte robust capabil să ofere o rezoluție a tipăririi de 1.600 dpi la viteze de până la 7.500 de coli cu format SRA2 (450 x 640 mm) pe oră.

Credit ilustratie: blog.infotrends.com

Din informațiile puse la dispoziție de companie aflăm că performanțele mașinii Elan 500 se bazează pe multiplele capete de imprimare inkjet Memjet pe care inginerii de la Delphax le-au integrat echipamentului și pe utilizarea unei tehnologii originale de transport al hârtiei – denumită Delphax SST -, cele două componente oferind împreună o combinație fără precedent de viteză, versatilitate și calitate înaltă a culorii. Totodată, Delphax mai declară despre noul său echipament că are avantajul de a tipări pe un spectru extrem de larg de suporturi de tipar, de la cele cretate la cele necretate, cu greutăți cuprinse între 60 și 350 g/m2. Producătorul mai spune și că, odată cu obținerea patentului depus pentru tehnologia Elan de depunere pe mașină a unui primer, această opțiune va crește considerabil gama de suporturi care pot fi imprimate.

Elan 500 tipărește cu cerneluri CMYK, două culori spot și cu cerneluri MICR patentate de Delphax.

 

Cu 50 de echipamente în stand, HP își va confirma la drupa statutul de lider al segmentului digital

HP, cel de-al doilea mare expozant la drupa 2012, va avea în funcțiune mai mult de 50 de sisteme de imprimare în standul său de jumătate de hectar din hala 4, incluzând cele trei modele de prese Indigo cu format B2 recent anunțate deja la evenimentul pre-drupa de la Tel Aviv. Anticipate a fi vedetele show-lui de la Düsseldorf, cel puțin pentru vizitatorii din zona tipografică, dar nu numai, noile modele de HP Indigo cu format 750 x 530 mm țintesc trei segmente ale industriei: Indigo 10000 se adresează segmentului comercial, modelul Indigo 30000 – ambalajelor din carton (ambele cu alimentare în coală), iar Indigo 20000, o mașină cu alimentare în bobină care poate imprima imagini continue de 73,6 x 110 cm, este dedicată producției ambalajelor flexibile. În afară de avantajul oferit de formatul B2, alte trei atribute ale noilor mașini HP Indigo merită menționate, și anume: tipărirea cu perfector, alimentarea cu hârtie din surse multiple și finisarea in-line.

HP Indigo 10000 este primul echipament bazat pe tehnologia imprimării electrofotografice capabil să imprime în coli cu dimensiuni B2, având capacitatea să ofere o înaltă calitate a reproducerii într-un format de tipar adecvat aproape oricărui gen de aplicații grafice – statice sau folosind date variabile.

Tipărind cu până la 7 culori în coli cu format maxim de 750 x 530 mm, HP Indigo 10000 poate atinge o viteză a imprimării de cca 3.500 de coli/oră în modul de funcționare standard, viteza putând atinge 4.600 de coli pe oră în modul EPM (Enhanced Productivity Mode) – un mod de funcționare cu costuri reduse bazat pe un algoritm de conversie și tipărire a lucrărilor de policromie (CMYK) în doar 3 culori (CMY fără negru). Sistemul EPM a fost prezentat pentru prima oară la expoziția Labelexpo 2011 de la Bruxelles cu ocazia lansării modelului HP Indigo WS6600 dedicat imprimării etichetelor în rolă.

Indigo 10000 poate imprima pe suporturi de tipar cu o plajă de grosimi cuprinsă între 75 și 450 de microni, mașina având o serie de automatizări pentru schimbarea cauciucului de transfer și a plăcilor de expunere foto (PIP). Noul model B2 are trei surse de alimentare cu suporturi de tipar – una pentru palet și două sertare de 7.500 de coli – și poate fi conectat în linier cu un sistem de finisare. Avansul colilor în mașină se face cu latura scurtă la graifer, perfectorul automat proiectat de inginerii israelieni permițându-i mașinii să funcționeze cu aceeași productivitate și în modul de tipărire față-verso. De asemenea, echipamentul folosește o masă de eliminare după modelul mașinilor de tipar offset și un dispozitiv de prelevare a mostrelor de tipar, dispus deasupra eliminării.

Proiectată după un concept constructiv care se apropie foarte mult de cel al preselor de tipar offset – mașina având o greutate de nu mai puțin de 11 tone -, HP Indigo 10000 cu sistem perfector pare a fi deja, cel puțin în această fază, un succes de casă, deși prețul de bază vehiculat de presa internațională, de cca 1,5 milioane de dolari, este pentru mulți utilizatori un pic cam prohibitiv.

Trecerea la formatul B2 este un pas inspirat făcut de HP, multe din lucrările de tipar care nu puteau fi produse pe modelele anterioare de mașini Indigo (cum ar fi mapele ștanțate, broșurile A4 de tip triptic etc. – dificil de produs pe formate de coală mai mici) putând fi imprimate acum fără probleme. Cu un format de tipar mai mare de 2,5 ori decât cel al precedentelor modele HP Indigo, noua mașină de tipar digital Indigo cu format B2 are capacitatea de a funcționa, conform HP, într-un ciclu de exploatare de cca 2,2 milioane de pagini A4 pe lună.

Un detaliu pe care l-am remarcat în comunicatele celor de la HP referitoare la noile prese digitale Indigo cu format B2 este raportarea vitezei mașinii la „coli pe oră” în loc de „pagini pe minut” – așa cum a fost folosit pentru modelele anterioare HP Indigo -, un indiciu care evidențiază foarte clar intenția producătorului american de a intra într-o competiție directă pe segmentul dominat de echipamentele offset.

Așa cum, de altfel, ne și așteptam, HP Indigo 10000 va vedea luminile rampei la drupa 2012 alături de o suită de sisteme de finisare pentru tipar digital special proiectate de fabricanții Horizon și MBO pentru această mașină.

HP Indigo 20000 și HP Indigo 30000: HP nu a uitat nici de segmentul imprimării ambalajelor flexibile în rolă, producătorul american prezentând în premieră la evenimentul din Israel și o mașină de tipar digital Indigo cu lățimea benzii de 762 mm, modelul HP Indigo 20000 având capacitatea să imprime imagini cu lungimea de 1.100 mm pe suporturi de tipar cu grosimi cuprinse între 10 și 250 de microni. Mașina poate tipări cu cinci culori (CMYK plus alb) la o viteză de cca 27 m/minut sau în regim EPM (CMY) la o viteză de 45 m/minut.

O mașină de tipar digital dedicată producției de ambalaje din carton, HP Indigo 30000 (în imaginea de jos) are același format B2 și sistem de alimentare în coli ca și modelul 10000.

Modelele de prese Indigo 20000 și 30000 vor include un sistem in-line pentru depunerea unui primer pe suportul de tipar, acestea urmând să fie disponibile pe piață la sfârșitul anului 2013, după începerea livrărilor la HP Indigo 10000.

Lansarea mașinilor HP Indigo cu format B2 a fost surprinzătoare, dar și foarte mult așteptată, dacă ne amintim că, înainte de a fi fost cumpărat de către HP, Indigo prezentase în anul 2000 un concept cu format 50 x 70, fără ca acesta să aibă vreo asemănare cu modelul 10000.

La dezvoltarea noii game de mașini de tipar digital din cea de-a patra generație de echipamente Indigo a lucrat o echipă de 400 de ingineri timp de patru ani, aceștia având de trecut o serie de obstacole tehnologice odată cu provocările impuse de formatul 50 x 70, una dintre acestea fiind redimensionarea capului de scanare laser.

HP continuă și la drupa 2012 aventura în segmentul rotativelor inkjet, producătorul american urmând să expună trei modele de mașini cu viteze mult mai mari decât ale celor din generația precedentă: T230 cu o viteză a tipăririi de 120 m/minut și modelele T360 (în imaginea de deasupra) și T410, ambele lucrând la viteza de 240 m/minut. De asemenea, HP a anunțat disponibilitatea pentru aceste rotative a unei noi opțiuni de tipărire cu cerneală MICR, o îmbunătățire destinată cu certitudine segmentului tiparului tranzacțional și al documentelor bancare.

 

Fujifilm vine cu noi variante ale modelului de succes JetPress 720 lansat în 2008

În standul său de peste 2.000 de m2 de la drupa 2012, fabricantul Fujifilm ne va încânta cu două echipamente, primul – JetPress 720 – drept confirmare a succesului de piață avut post-drupa 2008 și noul inkjet format B2 destinat segmentului ambalajelor de carton despre care fabricantul declară că va fi capabil să tipărească pe suporturi cu grosimi de 0,4 – 0,5 mm grație unei noi tehnologii de prindere a hârtiei pe cilindru.

 

Ambele utilaje folosesc capete de printare SAMBA și noua gamă de cerneluri VIVIDIA AQ, respectiv VIVIDIA UV, toate rodul eforturilor în domeniul cercetării depuse de către companie.

 

MGI va lansa AlphaJet, o presă inkjet format B2

O companie care a înregistrat în ultimii ani o ascensiune uluitoare pe toate piețele internaționale prin cele câteva mașini de tipărire digitală și finisare pe care le are în portofoliu, MGI Digital Graphic Technology din Franța va prezenta în premieră mondială prototipul mașinii „AlphaJet”, un nou echipament de tipar cu format 52 x 74 cm alimentat în coală bazat pe arhitectura tehnologiei inkjet folosite deja cu succes la modelele JETVarnish și JETcard.

Capabil să imprime cu 6 culori plus lac selectiv UV la o rezoluție de 1.200 x 1.200 dpi, utilajul va tipări la o viteză de până la 3.000 de coli/oră pe suporturi de tipar cu grosimi de până la 500 g/m2. Ca și alte mașini din clasa sa, „AlphaJet” va avea avantajul de a imprima integral cu date variabile. Din păcate, prezentată de MGI la drupa 2012 doar ca prototip funcțional, mașina va fi disponibilă comercial abia în 2013.

 

Xerox mizează pe cerneala cu schimbare de fază

În standul producătorului american ne așteptăm să vedem expusă relativ recenta mașină de tipar digital CiPress, un echipament inkjet din rolă (52 cm), cu o rezoluție de 600 x 400 dpi și o viteză de 152 m/min. Substratul tipăribil este reprezentat de hârtia necretată cu grosimi cuprinse în plaja de 50-160 g/m2.

Tipul de „cerneală” este unul special, patent preluat odată cu achiziționarea de către Xerox a firmei Tektronix în 2000. O tehnologie nu tocmai nouă, dezvoltată încă din 1987, dar perfecționată în continuare, are la bază utilizarea de cerneală solidă care este topită de către capul de printare în vederea depunerii pe hârtie. Se mai numește și cerneală cu schimbare de fază (de agregare), adică transformare solid-lichid-solid.

 

Echipamente care deja și-au confirmat eficiența pe piață

Fără să fie mai puțin spectaculoase decât noile progenituri apărute în generoasa familie a tehnologiei digitale, o serie de echipamente de producție din segmentul formatului B2 deja lansate pe piață în perioada ultimilor ani ne vor delecta cu performanțele lor. Astfel, Océ va prezenta probabil gama JetStream și ColorStream, mașini al căror succes este deja confirmat. De asemenea, Kodak va veni la Düsseldorf cu Versamark VL și SED, iar fabricantul Ricoh, cu InfoPrint 5000.

 

Debarcarea fabricanților de utilaje offset pe tărâmul imprimării digitale

Koenig & Bauer aduce un mix ingenios de digital și offset

KBA, singurul producător german din domeniu care a reușit să fie în oarece profit în ultimii ani, va prezenta la drupa 2012 câteva noutăți demne de amintit. Astfel, cel mai vechi fabricant de utilaje de tipar din lume și-a onorat deja promisiunile făcute în ultimii doi ani pe segmentul digital dezvăluind la sfârșitul lunii martie în fața unei asistențe formate din cca 1.000 de invitați două echipamente hibride și inkjet de imprimare.

Pe segmentul tiparului în coală, KBA aduce la drupa sistemul hibrid offset-inkjet-toner Rapida 105. Mașina bazată pe cunoscuta platformă offset cu același nume dispune de 5 grupuri de tipar offset completate de un grup pentru lăcuire cu toner plus încă două module de imprimare inkjet Delta 105iUV furnizate de Atlantic Zeiser, care pot fi folosite, de exemplu, pentru printarea datelor variabile.

Pe segmentul tiparului din rolă, Koenig & Bauer vine cu noul sistem RotaJet 76, o rotativă bazată pe tehnologia inkjet având o lățime a benzii de 78,2 cm și o viteză de cca 150 m/minut (aprox. 3.000 de formate A4/min). Cu ocazia anunțării acestei prese inkjet realizate de KBA, președintele Claus Bolza-Schunemann nu a ezitat să arunce voalat săgeți către rivalii de la Heidelberg și manroland, declarând: „Suntem singurul fabricant care are propriul brand de mașină de tipar digital produsă în Germania. Noi nu facem decât să marketăm o presă deja existentă de la un fabricant diferit”.

Capabilă să imprime față-verso în policromie pe două grupuri prin intermediul unui sistem de capete inkjet Kyocera grefate pe o arhitectură tehnologică ce beneficiază de rodul colaborării dintre KBA și RR Donnelley, mașina permite obținerea unei rezoluții a tiparului de 600 dpi cu ajutorul a două matrice de câte 56 de capete inkjet capabile să imprime cu densitate variabilă a punctului. Alături de această rotativă digitală, Koenig & Bauer va folosi o linie de legătorie Müller Martini Sigma pentru a produce broșuri cusute cu agrafe.

Fabricantul german a mai declarat despre noua presă RotaJet 76 că, datorită faptului că integrează câteva inovații tehnologice patentate preluate de la utilajele sale de tipar offset de mare viteză, aceasta va fi capabilă să ofere o alternativă foarte competitivă la alte sisteme similare de tipărire digitală în rolă existente pe piață, mai ales în ceea ce privește prețul. KBA a anunțat că mașina va fi disponibilă pe piață începând cu sfârșitul acestui an.

 

Komori, două digitale dintr-o lovitură

Komori, un nume greu între fabricanții de sisteme de tipar offset, a anunțat recent o colaborare cu nu mai puțin cunoscutul producător Konica Minolta. Această conlucrare va avea două laturi: Komori va comercializa sub nume propriu o versiune de echipament de producție digitală având la bază modelul bizhub C8000. În schimb, Konica Minolta va furniza capetele de printare inkjet pentru două dintre noile sisteme Komori de tipărire digitală: un echipament cu alimentare din rolă cu lățimea benzii de 52 cm care imprimă la o viteză de 150 m/min și unul din coală cu format B1+ capabil să tipărească 3.300 coli/oră sau 440 de A4/min.

Ca o particularitate a mașinii cu alimentare din coală, formatul acesteia este unul portret (lățimea de 74 cm), spre deosebire de majoritatea utilajelor offset. Este o abordare cu două subînțelesuri: pe de o parte s-a urmărit reducerea costurilor prin montarea a mai puține capete inkjet – economia realizată strict pentru acest aspect fiind de cca 25% -, iar pe de altă parte a fost avută în vedere posibilitatea trecerii mașinii la formatul B2, mai mic, dacă acest lucru va fi impus de către piață.

 

Miyakoshi și Ryobi aduc o presă digitală B2 care provoacă tiparul offset

Un caz atipic de intrare în competiția echipamentelor digitale de producție este cel al fabricanților niponi de sisteme de tipărire offset Miyakoshi Printing Machinery și Ryobi, fructul colaborării dintre aceștia fiind nu un echipament offset, așa cum ne-am fi așteptat, ci o presă digitală cu format B2 bazată pe tehnologia electrofotografică ce folosește sistemul LED și tonerul lichid. Construită pe platforma rotativei MD-Press 1260 lansate de Miyakoshi la drupa 2008, noua presă digitală pe care o vom admira anul acesta la Düsseldorf a luat prin surprindere industria de profil prin viteza sa de tipărire record, de 8.000 de coli/oră, dublă ca rapiditate față de oricare alt sistem digital de imprimare similar anunțat pentru drupa 2012 – cu excepția, probabil, a mașinii inkjet Elan 500 de la Delphax, capabilă să tipărească la o viteză de 7.500 de coli SRA2.

Imprimând la o rezoluție de 1.200 dpi pe suporturi cu o plajă de greutăți cuprinsă între 64 și 360 g/m2, echipamentul se dorește a fi o alternativă comparabilă calitativ cu tiparul offset grație capacității particulelor foarte fine ale tonerului lichid de a fi transferate prin intermediul unui cilindru cu așternut offset de pe cilindrul fotosensibil pe suportul de tipar. Conform informațiilor celor două companii, atingerea vitezei amintite mai sus este asigurată de tehnologia Ryobi de alimentare a colilor la viteze foarte mari, dezvoltată anterior pentru sistemul offset.

 

Efectul „Landa” ar putea revoluționa radical procesul tipăririi

Ca și la târgul Ipex din 1993, când a uimit întreaga lume prezentând presa digitală Indigo E-Print 1000 și sistemul de imprimare bazat pe tonerul lichid ElectroInk, inventatorul israelian Benny Landa (în imagine) este pe cale să producă o nouă surpriză industriei, acesta anunțând că va lansa la drupa 2012 o tehnologie revoluționară de reproducere a imaginii, denumită „nano tipărire”.

Chiar dacă a refuzat până în luna ianuarie a acestui an să ofere vreun detaliu despre invenția la care echipa sa formată din 150 de ingineri și cercetători științifici a muncit aproape 10 ani (efort în care Landa a investit în fiecare an din propriul buzunar sume enorme, care au atins nivelul de 40 de milioane de dolari în ultimii doi ani), la începutul lunii aprilie, Benny Landa a dezvăluit primele detalii concludente despre „minunea” tehnologică pe care o va prezenta la Düsseldorf.

Așadar, Landa a promis că va prezenta la drupa o nano tehnologie de tipărire despre care susține că va oferi „cel mai jos cost per pagină din industrie pentru imaginile imprimate digital”, procesul său de tipărire putând reproduce imagini care au o grosime a stratului de cerneală cu „aproximativ jumătate mai redus decât este cel tipărit prin offset”.

Mai mult, pentru a demonstra aplicativitatea practică a invenției, Benny Landa a promis că va face demonstrații de tipar pe cele 6 noi mașini de tipar cu alimentare în coală sau în rolă bazate pe noul proces al imprimării „nanografice” care vor fi instalate în standul de 1.400 de m2 din hala 9. De asemenea, Landa va susține zilnic câte 5 conferințe în amfiteatrul de 300 de locuri (cel mai mare spațiu de conferințe avut de vreun expozant până acum la drupa) amenajat în mijlocul standului.

În contextul celor câteva mașini de tipar digital cu format B2 care vor fi lansate de diverși fabricanți la drupa – a căror viteză maximă nu depășește 8.000 de coli pe oră -, Benny Landa dublează miza jocului, anunțând că va prezenta o întreagă gamă de utilaje de tipar digital care acoperă cele mai utilizate formate de tipar, de la B3 la B1, și a căror viteză a tipăririi este o provocare chiar pentru sistemele offset. Mai mult, Landa a precizat că va expune în stand prese cu alimentare în coală de format B3, B2 și B1 care vor fi dotate cu sistem perfector și pe care va face demonstrații de tipărire pentru lucrări din segmentul comercial și al ambalajelor la o viteză incredibilă, de nu mai puțin de 11.000 de coli/oră, și rotative de tipar pentru imprimarea lucrărilor din domeniul editorial și al ambalajelor flexibile cu o lățime a benzii de 52 și 104 cm și o viteză de până la 200 de metri/minut.

După cum declara și Benny Landa, „aceste performanțe plasează mașinile Landa de tipar nanografic direct în inima segmentului principal al imprimării comerciale”. O afirmație cu multă greutate care va fi înghițită cu greu de marii fabricanți de sisteme de imprimare, indiferent că sunt din zona digitală, offset sau flexografică. Și, ca lovitura să aibă un impact și mai puternic, inventatorul israelian de origine poloneză a mai ținut să precizeze că „pentru prima oară, tipografiile comerciale nu vor mai fi nevoite să aleagă între versatilitatea și avantajele economiilor tirajelor mici oferite de tipărirea digitală și costul foarte mic per pagină și productivitatea înaltă a imprimării offset. Acum le pot avea pe amândouă”.

Conform datelor furnizate de Landa Labs, fiecare dintre aceste utilaje de tipar va fi capabil să imprime cu până la 8 culori la o rezoluție de 600 și 1.200 dpi.

Mici detalii din spatele tehnologiei nanografice

Din cele câteva informații date publicității de compania israeliană înțelegem că un rol central în funcționarea noului proces al imprimării nanografice îl au nano-pigmenții din cerneala Landa NanoInk, descriși ca fiind „absorbanți extrem de puternici ai luminii care permit o calitate a imaginii fără precedent”. De asemenea, compania mai precizează că „tipărirea nanografică Landa este caracterizată de un raster ultra-precis de o foarte mare uniformitate, o fidelitate foarte înaltă a luciului și de un spectru de culori CMYK mai larg decât oricare altă tehnologie de tipărire”.

Landa nu uită să facă referire nici la câțiva parametri esențiali pentru multe segmente ale producției tipografice – implicit pentru clienții finali -, declarând că noul său proces de tipar nanografic „creează imagini care beneficiază de o remarcabilă rezistență la abraziune și zgâriere”. Fără tăgadă, o altă informație „scăpată” abil în comunicatul de presă de Benny Landa punctează un detaliu cu referire directă la sectorul producției ambalajelor, dar nu numai, inventatorul accentuând despre noul proces că, „în mod special, poate tipări pentru orice fel de suport de tipar prezent la raft, de la stocurile de hârtie cretată sau necretată la cartonul reciclat, de la hârtie de ziar la folii din plastic pentru ambalaje flexibile – toate acestea neavând nevoie de nici o pretratare sau acoperire specială a suprafeței sau de uscare ulterioară”.

Din punctul nostru de vedere, dacă promisiunea lui Benny Landa se va adeveri în practică la Düsseldorf – lucru de care nu ne îndoim -, multe dintre inovațiile și tehnologiile în care zeci de fabricanți de mașini tipografice, consumabile și din alte sectoare ale industriei au investit eforturi și bani timp de ani de zile se vor dovedi zadarnice și chiar devastatoare.

(Consultant tehnic: Cătălin Șerbănescu)

 

Similar Posts:

2 recommended
comments icon0 comments
0 notes
288 views
bookmark icon

Write a comment...