Elettrograf a devenit reprezentant pentru cel mai mare producător de adezivi-baton din Europa
Societatea italo-română Elettrograf, care promovează pe piața românească adezivii de tip „hot melt” (adeziv de uz general, utilizabil prin topire), dar și alte sisteme de ambalare, a încheiat recent un parteneriat cu Power Adhesives, din Marea Britanie. Power Adhesives este o companie cu tradiție pe piața europeană, unica producătoare de adezivi sub formă de batoane și de pistoale de lipit de pe continent.
În cadrul interviului acordat revistei noastre, Radu Croitoru, reprezentantul Elettrograf, ne-a relatat despre condițiile în care a fost realizat acest parteneriat, dar și despre viitoarea strategie de extindere a activităților companiei în alte țări europene, precum Polonia.
Cât de dificil a fost să încheiați o astfel de colaborare cu o firmă prestigioasă din domeniu?
Parteneriatul a demarat timid, încă de anul trecut. În urma unei invitații primite din partea companiei britanice, în acest an am mers la ei. Știu sigur că dacă aș fi evitat să merg la ei, ar fi venit ei încoace ca să stabilim parametrii de colaborare și pentru ca să vadă ce produse comercializăm, ce distribuim.
Anul trecut, am cumpărat anumite produse de la ei, care nu se regăsesc în piață la noi. Ideea mea este să facem o firmă „adevărată”, care produce atât adezivi, cât și pistoale de lipit. Adică, să devenim reprezentanții acestei firme pentru că, în Europa, Power Adhesives este singura firmă producătoare de adezivi și pistoale de lipit. Discutăm despre pistoale fabricate conform cerințelor europene, nu pistoale din China, nu pistoale din Taiwan. Modul de lucru al lor este foarte interesant pentru că fiecare pistol are serie și eu dacă îi demonstrez producătorului de la care am cumpărat un anumit număr de produse că unul s-a defectat din anumite motive imputabile fabricantului, atunci el mi-l schimbă fără probleme.
Este un concept extraordinar, nu am auzit pe nicăieri să schimbe cineva pistolul.
Ce alte produse veți distribui ca urmare a acestei colaborări cu britanicii?
De asemenea, urmărim să comercializăm alte tipuri de adezivi pe care Collagraf (ai cărui distribuitor oficial suntem) nu-i are în portofoliu. Discutăm de adezivii denumiți „pressure sensitives” (utilizabili în diverse domenii, nu doar tipografic), care păstrează anumite caracteristici pentru o scurtă perioadă de timp, utilizabili pentru materiale sensibile la temperatură cum ar fi polistirenul sau buretele, care în timp se deformează sau se topesc.
Alt adeziv foarte interesant este sub formă de baton, adeziv „peelable”. De exemplu, pot să lipesc cardurile bancare sau orice mostră, într-o revistă, fără să mai folosesc acele buline consacrate. Utilizatorul are pistolul și își dozează exact cât vrea ca să-și lipească mostra pe revistă sau o altă foaie imprimată.
Veți deveni distribuitori exclusivi în România pentru produsele Power Adhesives?
Societatea noastră va fi reprezentanta companiei din Marea Britanie, pentru România. Compania britanică este cel mai mare producător european de adezivi sub formă de batoane și merg foarte mult și pe calupuri de 43 de milimetri. Colaborarea a demarat anul trecut, anul acesta am bătut palma.
De-a lungul timpului, Power Adhesives a încercat să pătrundă pe diverse piețe emergente, dar din diverse motive nu a reușit. Ei au o calitate deosebită a adezivilor, însă problema este că există o competiție acerbă cu produsele chinezești, care sunt foarte ieftine și de o calitate discutabilă.
Compania din Marea Britanie funcționează pe piață din anul 1978 (ceea ce spune foarte mult despre activitățile acesteia). Știu că dețin și o linie tehnologică pentru fabricarea de pernuțe „pressure sensitive”.
A fost anul 2017 benefic pentru afaceri?
Anul acesta ne pregătim să finalizăm afacerile în derulare, să contactăm toți clienții de la târgul specializat desfășurat la Romexpo – Print&Sign. Pentru noi, anul s-a cam încheiat la sfârșitul lui noiembrie.
A fost un an mai bun cel care tocmai s-a încheiat. Am avut o creștere a cifrei de afaceri cu 6%, dar profitul a scăzut pentru că materia primă s-a mai scumpit și, în plus, am făcut numeroase promoții. Practic, am susținut producătorii, mai ales tipografi.
Intenționați să vă extindeți și pe alte piețe ale Uniunii Europene?
La anul, sperăm să pătrundem pe piața poloneză. Am vorbit cu actualii parteneri de la Power Adhesives și le-am spus despre intenția mea de a penetra piața polonează. Vom modifica site-ul și va exista un mini-site pentru limba poloneză, iar de pe acel mini-site special dedicat pentru polonezi se va face o redirecționare spre site-ul principal.
Testăm piața. În funcție de ce se întâmplă, de reacțiile pe care le vom avea, vedem și dacă e cazul să continuăm cu gama de produse pe care o avem. Suntem competitivi, și cu adezivi, și pe partea de pistoale.
Sperați să existe anumite creșteri pe piață, de anul viitor?
Pentru viitor, sincer, nu văd creșteri deosebite, mai ales că discutăm despre un segment de nișă. În ultimul timp, au apărut diverse firme care vând adeziv din China, cu o calitate îndoielnică. În alte țări mai cu dare de mână există mai multă atenție pentru calitate.
Dar sunt clienți care iau de la noi pistoalele întrucât avem cea mai mare gamă de pistoale, produse în patru țări. Oferim acum adezivi și prin intermediul britanicilor de la Power Adhesives, completând în acest mod gama de adezivi de calitate, cât și de pistoale produse în Anglia, conform standardelor europene.
Ne adresăm unor domenii largi precum tipografii, automotive, floristică, industria jucăriilor, electronică și altele.
Ce alte produse oferiți pe piața din România?
În principal, discutăm despre adezivul de tip hot melt sub diverse formule: EVA, EBA, EEH, metallocene, APAO, PO, semi PS, cât și pistoalele sau utilajele pentru adezivii care pot fi în bețe, granule, cartușe, pernuțe, pâinici etc. Alte produse se pretează preponderent domeniului ambalaje/ambalare finală cum ar fi: carton CO2 în rolă, fulgi polistiren expandat, clești de legat cu banda pp, oțel PES, PET, cărucioare pentru benzi de legat, capse pentru sigilarea benzilor, benzi pp, PET PES, oțel, colțare de carton, folie stretch și multe altele. Oferim și diverse utilaje, chiar și plottere cu adezivi la cald.
Marcă înregistrată pentru toată Europa
Elettrograf a fost înființată în 2001 și este o companie italo-română. Au fost de-a lungul timpului mai multe etape de organizare, însă „firma a crescut treptat și constant, fără mari suișuri sau căderi”, povestește inginerul Radu Croitoru, reprezentantul companiei.
„Am fost o lungă perioadă de timp patru angajați iar acum trei ani unul a plecat alegând un alt domeniu și am încercat să optimizăm lucrul pentru trei persoane. Acum suntem iar patru angajați. Din 2001, vindem aceeași calitate de adeziv produs de Collagraf srl – Milano Rosate. De anul ăsta, Elettrograf e marcă înregistrată pentru toată Europa și intenționăm ca produsele noastre să fie ușor-ușor branduite cu numele nostru”, a declarat Radu Croitoru, de profesie inginer metalurg, reprofilat, conform propriilor spuse, pe mase plastice și comerț.
„Am avut de ales: să fac bani sau să fiu doctor inginer”
„Sunt inginer metalurg. În 1999 eram pe punctul să mă înscriu la doctorat, dar în ziua în care trebuia să dau examenul, m-am dus la o firmă italiană producătoare de jucări, care lucra pentru prestigioasele companii Mattel și Ferrero. M-am angajat ca șef la departamentul «Asigurarea Calității». Aici a trebuit să învăț italiana. În engleză vorbeam cu americanii care ne făceau auditul. Am avut de ales între a avea bani și a fi doctor inginer, dar fără bani. După doi ani, am plecat de la firma italiană pentru o nouă oportunitate. Italianul căuta pe cineva care să-i dezvolte businessul și am avut norocul să fiu la locul potrivit și ora potrivită. Nimeni nu cunoștea produsele: pistoale de lipit cu adeziv hot melt și nici adezivul. Practic, de la inginer metalurg am trecut la mase plastice și am schimbat totul pe comerț. În opinia mea, dacă faci totul cu dăruire și plăcere, reușești. Adezivul îl cunoșteam de la fabrica de jucării. Am început cu doi paleți de marfă mixtă. După doi ani a venit în firmă al doilea om, care acum este contabilul societății”, ne-a declarat Radu Croitoru, de la Elettrograf.
- „În opinia mea, dacă faci totul cu dăruire și plăcere, reușești. Am început cu doi paleți de marfă mixtă. Abia după doi ani a venit în firmă al doilea om, care acum este contabilul societății”, își amintește Radu Croitoru
*Citește și: Cum scormone pixul birocraților în cota de TVA
Similar Posts:
- Câte locuri noi de muncă a creat, anul trecut, industria hârtiei
- Economia Chinei încetinește și trage în jos producția globală de hârtie
- JJ Displays a ales să-și dubleze capacitatea de producție prin achiziția unui utilaj de fabricație românească
- Culori estivale „ascunse” pe dozele de la Coca-Cola
- Heidelberg cere măsuri excepționale pentru salvarea tipografiilor