Interviu

Expoziție de fotografie pe lemn

• Bookmarks: 23 • Comments: 7718


Există artiști parcă rupți de secolul supratehnologizat în care trăim, ale căror opere au o calitate atemporală. Un proiect menit să ne reapropie de frumusetea lucrurilor simple este cel al Atelierului Una Isola Muy Hermosa. Este vorba de expoziția “Wood be nice”, compusă din aproximativ 40 de fotografii pe lemn, transferate printr-o tehnică artizanală.

Daniel Loagăr (alias Trimbulind) a ales metoda de transfer manual al imaginii pe lemn deoarece “lemnul împrumută din personalitatea și energia imaginii, augmentând-o și dându-i noi valențe”. O alegere firească – lemnul îi este foarte familiar, având în vedere faptul că, de ani buni, concepe colaje de obiecte pe lemn pe care le-a expus deja într-un vernisaj, în octombrie 2010.

Împreună cu partenerul fondator al Atelierului Una Isola Muy Hermosa, Andrei Cornea (fotograf), a propus acest proiect altor patru tineri fotografi – Tatiana Volontir (fotograf profesionist deja câștigător a două premii naționale de fotografie), George Vișan (actor și fotograf), Livia Ștefan (poet și fotograf) și Victor Dumitrescu (fotograf profesionist) –, care și-au pus la dispoziție câteva fotografii din portofoliul personal. Cei doi au înființat un atelier de creație în decembrie 2010 (Una isola muy hermosa), dotat cu echipamente de prelucrare a lemnului, cu vopseluri acrilice, uleiuri și substanțele necesare imprimării și finalizării, după care au început munca laborioasă a transferului imaginilor.

“Fiecare transfer de imagine pe lemn durează în jur de două-trei zile. A durat mult să avem gata lucrările, întrucât procesul este unul foarte complex”, Andrei Cornea

“Procesul de transfer implică pregătirea lemnului, tăierea la dimensiune, șlefuirea, îmbălsămarea cu ulei de in. Apoi urmează faza transferului, care presupune un minimum de 24 de ore. Apoi, finalizarea cu ulei de in, baiț, lac și vopseluri acrilice, care necesită, la rândul său, aproximativ două zile”, declară Andrei Cornea. O muncă intensă pentru numai două persoane, am spune. Dar care are darul de a restabili filiația între om și natură.

Proiectul “Wood be nice” își propune să redea materialitatea imaginii și să ne-o apropie aici, în lumea fizică. “Trăim într-o epocă în care imaginile au devenit pixeli pe monitor și biți pe hard-disk. Vrem să le facem să redevină palpabile, să le redăm umanitatea care a stat la baza creării lor, iar lemnul marchează perfect revenirea imaginii la firescul ei”, conchide Daniel Loagăr.

Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 3 aprilie, la Atelierul de Producție, din Splaiul Unirii 160.

Similar Posts:

23 recommended
comments icon7 comments
7 notes
718 views
bookmark icon

0 thoughts on “Expoziție de fotografie pe lemn

    Write a comment...