Analiza

Cercetătorii studiază impactul luminii LED outdoor asupra sănătăţii umane

• Bookmarks: 14 • Comments: 1463


O serie de cercetători din Israel, Italia şi SUA au efectuat un studiu în urma căruia a rezultat că LED-urile sunt de 5 ori mai nocive decât lămpile cu vapori de sodiu, de înaltă presiune.

Astfel, potrivit acestui studiu multinaţional, LED-urile suprimă nivelul de melatonină, lucru care se poate traduce simplu: acestea afectează sănătatea corpului uman.

Deşi nu este primul studiu care se concentrează pe impactul luminiii albe în stare solidă (SSL) asupra corpului uman, rezultatele sunt similar celor anterioare. Concluzia este că, pentru acelaşi flux fotopic extern, gradul de poluare la nivelul zonelor de suprimare a melatoninei şi a celei scotopice este de 5 ori mai mare pentru LED-uri, faţă de cele pe bază de vapori de sodiu. Proiectul recomandă stabilirea unor limitări în ceea ce priveşte produsele viitoare de tip SSL.

Pentru realizarea cercetării s-au studiat sursele de lumină de tip LED și cele metal-halide în relație cu sursele de lumină pe bază de sodiu. Explicaţia cercetătorilor a fost simplă: atât LED-urile cât şi sursele metal-halide produc lumină albă, care include mai multe raze de conţinut albastru pentru lungimi mai scurte, faţă de dispozitivele pe bază de sodiu, care produc o lumină portocalie sau de culoare galben-pal.

“Ca un prim pas pentru Israel, spre exemplu, Instituţia pentru standardizare ar trebui să-i oblige pe importatorii de becuri să scrie pe ambalaj care sunt razele produse de fiecare bec în parte. Dacă raza undelor influenţează producţia melatoninei, această informaţie trebuie adusă în atenţia publicului, pentru a-i lăsa pe consumatori să decidă dacă vor cumpăra acel produs sau nu”, afirmă Abraham Haim, de la Universitatea din Haifa.

Deşi nu a fost realizat pe subiecţi umani, studiul a avut la bază cercetările realizate în prealabil pentru acest segment, cu privire la nivelurile de suprimare a melatoninei în relaţie cu conţinutul spectral al luminii albe. Tot prin comparaţia celor trei surse diferite de lumină s-a descoperit că sursele metal-halide sunt mai puțin dăunătoare decât LED-urile, suprimând secreția de melatonină de trei ori mai mult decât dispozitivele pe bază de sodiu.

Lucrarea, intitulată „Limitarea impactului poluării asupra sănătăţii umane, a mediului şi vizibilităţii stelare”, a fost publicată în revista specializată „Journal of Environmental Management”.

Deşi s-au făcut numeroase cercetări în această privinţă, încă rămâne în discuţie magnitudinea pe care o au aceste surse în suprimarea nivelului de melatonină. Potrivit specialiştilor, secreţia de melatonină este un element-cheie pentru ritmul circadian al somnului. Există cercetători care afirmă că această substanţă are proprietăţi antioxidante şi elimină riscul apariţiei cancerului.

Studiile recente din domeniu sunt tot mai frecvente, după ce un număr de ecologişti şi-au exprimat preocuparea în ceea ce priveşte iluminarea nocturnă cu o sursă ce conține raze albastre.

“Majoritatea regiunilor din Italia au legislaţie pentru a micşora impactul pe care îl are poluarea luminoasă, dar lipsesc regulamentele privind spectrul becurilor. Dacă legislaţia nu va fi actualizată în curând, având în vedere trendul actual de alegere a dispozitivelor LED, care emit o cantitate mare de lumină albastră, ce conduc la o serie de efecte negative asupra mediului şi omului. Producătorii de becuri nu pot spune că nu ştiu care sunt efectele luminei albe artifiale pe parcursul nopţii”, afirmă Fabio Falchi, din partea Institutului Italian pentru Tehnologie şi Poluare Luminoasă.

Similar Posts:

14 recommended
comments icon1 comment
1 notes
463 views
bookmark icon

0 thoughts on “Cercetătorii studiază impactul luminii LED outdoor asupra sănătăţii umane

    Write a comment...