Fundaţia americană pentru cercetare şi educaţie în publicitatea outdoor a comandat un studiu de piaţă care să releve efectele panourilor video asupra siguranţei traficului rutier. Cercetătorii au studiat date furnizate de poliţia rutieră americană referitoare la 18.000 accidente rutiere petrecute în decurs de cinci ani într-o zonă dată. Contrar aşteptărilor, rezultatele au evidenţiat o rată a accidentelor cu 4% mai mică pe o rază de 1 km distanţă faţă de panourile digitale. Concluzia generală a studiului a fost că panourile digitale amplasate în zona vizată nu prezintă nicio legătură statistică cu incidenţa evenimentelor rutiere. Locaţiile vizate au fost alese dintre panourile amplasate pe străzi locale urbane, raportul venind ca o completare la un studiu similar din 2007 referitor la ecranele amplasate pe autostrăzi interstatale. În ambele cazuri, cercetătorii americani nu au găsit o legătură statistică relevantă între cele două fenomene.
Situaţia din România
Pe piaţa locală nu a fost încă realizat un astfel de studiu, care să ia în calcul numărul efectiv al accidentelor rutiere, ci doar studii de audienţă, impact şi popularitate a TV screen-urilor. Domnul Dio Boacă, managing partner la Phoenix Media, ne-a declarat că din studiile efectuate de compania sa, 64% din persoanele care au tranzitat zonele unde sunt amplasate panourile digitale declară că această formă de publicitate outdoor le este pe plac, în timp ce unui procent de 24% îi este indiferentă, iar 12% au declarat că le displace.
În Bucureşti, în lipsa unui studiu mai amplu, există doar voci izolate care să contrazică aceste date. Deşi există organizaţii care şi-au propus să atragă atenţia asupra riscurilor cauzate de extinderea numărului de panouri publicitare video pe străzi, până în acest moment, singurele cifre concrete emise împotriva panourilor TV screen se referă la gradul de poluare luminoasă pe care îl produc, acest tip de semne digitale aflându-se pe primul loc în topul surselor producerii poluării luminoase, urmând, în ordinea intensităţii, iluminatul arhitectural, reclamele luminoase şi iluminatul stradal.
Fenomenul nu este însă nici pe departe unul îngrijorător pentru siguranţa traficului rutier, având în vedere că luminozitatea acestor panouri nu este lăsată la voia întâmplării, ci este reglementată de Poliţia Rutieră şi Primăria Capitalei la o intensitate pe timpul nopţii de 10% din capacitatea totală a ecranului.
Amplasarea şi locaţia acestui tip de panouri nu face obiectul unor condiţionări speciale din partea instituţiilor statului, singura diferenţă dintre un panou publicitar obişnuit şi unul digital, fiind dată de natura sa şi gradul de intensitate luminoasă.
Pe lângă acestea, nici conţinutul acestui suport media nu pare să aibă influenţe negative asupra atenţiei şoferilor auto, pentru că durata spotului coincide cu cea a timpului petrecut la semafor, întocmai pentru a nu putea contribui la producerea de accidente.
0 thoughts on “Panourile video şi siguranţa în trafic”