Interviu

Dio Boacă: OOH-ul are nevoie de o aliniere corectă a industriei

• Bookmarks: 14580


Phoenix Media este prezentă pe piaţa românească de outdoor din anul 2003 si este prima companie care a introdus panourile video outdoor în România, în noiembrie 2005. La acest moment deţine o reţea naţională de 19 panouri tip LED screen de diverse formate. În acest timp, Dio Boacă, managing partner al companiei, militează pentru reglementarea totală a TV screen-urilor şi a iniţiat, în acest sens, înfiinţarea unei asociaţii care să monitorizeze acest lucru.

De ce aţi ales să treceţi de la panourile clasice la TV screen-uri? Pe care dintre ele se bazează astăzi cifra de afaceri Phoenix Media şi ce pondere reprezintă din cifra de afaceri?

La vremea aceea nu exista nimeni pe această piaţă, aşa că am văzut o nişă şi am riscat. Dacă atunci vedeam o nişă, acum văd o industrie care încetul cu încetul va lua locul OOH-ului clasic. Doar timpul va hotarî exact dacă am dreptate, iar momentan el lucrează în favoarea noastră. Totul e mai uşor pe TV screen – faptul că nu necesită manoperă de postare, că nu sunt afectate de condiţiile meteo, fie că plouă, ninge, e furtună ori sunt -20 grade, mobilitatea, poluarea, totul. Îmi vor sări în cap cei care spun că noi consumăm mult curent, însă în câţiva ani vom reuşi să aducem şi primele panouri care vor funcţiona cu energie verde. TV screen reprezintă 80% din cifra de afaceri Phoenix, deci cred că am răspuns ambelor întrebări.

Aţi fost primii din outdoor care au investit într-un studiu de audienţă şi impact. Ce v-a determinat să faceţi asta? Rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor?

Da aşa este, am făcut o investiţie mare, într-o vreme în care puteam cumpăra un panou. Totuşi, am făcut un studiu de impact pe screen-uri, pe un număr redus de panouri, atâtea câte aveam atunci. De curând, a mai apărut un studiu al unui partener din APPD şi anume Media Vision Plus. Este un studiu care vine pe toată reţeaua lor şi pe care, dacă va da roade, îl vom face şi noi cu ceialalţi parteneri importanţi din industrie.

Eu am lucrat foarte mulţi ani în OOH clasic şi ştiu haosul de acolo. În timp ce la nivel înalt nimeni nu se înţelege cu nimeni, cei medii îşi doresc foarte mult o reglementare, o aliniere corectă a industriei, însă, din punctul meu de vedere, nu vor reuşi atâta vreme cât nu înţeleg că interesele de grup trebuie să primeze intereselor personale.

Cât despre rezultate, fiind primii, nu pot să zic că m-au mulţumit rezultatele. Din această cauză nici nu am investit la nivelul întregii reţele actuale, dar sper că va da roade studiul colegilor mei şi atunci vom investi şi noi. Îmi doresc foarte mult să reuşim să impunem un studiu pe piaţă.

Care este dinamica ocupării spaţiului pe TV screen-uri în această perioadă?

Dinamica ocupării e simplă şi se aseamănă cu cea din OOH-ul clasic. Avem luni bune şi luni mai puţin bune. Spre exemplu, mai-iunie poate fi considerată o perioadă propice pentru TV screenişti.

Care e cea mai bună zonă de amplasare a ecranelor TV?

E greu să defineşti poziţionarea unui panou. Ea poate fi influenţată de locaţie, amplasament, zona de trafic, vecinătăţi, concurenţa în zonă etc.

Aţi anunţat recent, în exclusivitate pentru Universign, înfiinţarea Asociaţiei Pentru Panouri Publicitare Digitale din România. Câte companii au aderat la această iniţiativă? Cine a fost promotorul acestui demers? Care a fost modalitatea de atragere a membrilor fondatori?

APPD va deveni cea mai răsunătoare asociaţie din OOH-ul românesc, chiar dacă se referă doar la TV screen-uri, pentru că membrii fondatori au realizat că numai prin dialog ne putem dezvolta eficient. Promotori au fost toate cel patru companii fondatoare şi mă refer la Phoenix Media, reprezentată de mine, Media Vision Plus, reprezentată de Gabi Dragoş, Inga Media, reprezentată de Mihai Roman şi Prima Media, reprezentată de Răzvan Vasiliu. Practic în acest moment noi deţinem cam 60-65% din ecranele din Bucureşti, iar ca market share peste 85%, chiar spre 90%. Din punctul de vedere al cotei de piaţă generale, industria TV screen-urilor a avut în 2008 un volum de 5,2 – 5,5 milioane euro, iar APPD a colectat 4 milioane la nivelul întregii ţări.

Ne propunem să punem ordine în această industrie, pentru a nu o lua pe urmele predecesorilor noştri din OOH ul clasic şi să ajungem într-un moment mult prea înaintat pentru a mai face ceva.

Asociaţia are ca obiect strict industria de TV screen şi nu ne vom implica în nimic altceva din OOH-ul românesc. Ca şi teme, în agenda ei se află reglementarea totală a TV screen-urilor, cât şi un regulament intern al membrilor prin care aceştia nu îşi vor dubla locaţiile şi nu vor intra într-un război de amplasamente care să ducă la o poluare atât calitativă, cât şi din punct de vedere al aspectului general. În curând, veţi vedea panouri mutate, care nu respectă aceste norme interne ale asociaţiei.

În afară de aceste aspecte de ordin tehnic, APPD se va implica în promovarea multor campanii sociale. O făceam şi până acum, separat ca şi companii, însă de acum înainte totul va intra sub tutela asociaţiei, iar partenerii noştri vor beneficia de suportul tuturor membrilor. În acest moment avem deja campanii pe ecranele APPD.

V-aţi gândit să investiţi şi în tehnologii de generaţie mai recentă? (gen media faţade, mesh digital, MagInk, OLED, LCD etc.)

M-am gândit încă de acum doi ani, chiar trei, dar din nefericire în acest moment aceste proiecte nu sunt fezabile din punct de vedere financiar, mai ales acum, în anii de crziă economică. Mă refer aici doar la partea de OOH, pentru că pe partea de indoor există deja o companie foarte bine poziţionată, care ştie bine ce este de făcut acolo.

Similar Posts:

14 recommended
comments icon0 comments
0 notes
580 views
bookmark icon

Write a comment...