Analiza

Noi modalităţi de promovare online: mesaje publicitare în coduri captcha

• Bookmarks: 25 • Comments: 1562


Reclamele pop-up din mediul online sunt de cele mai mult ori o corvoadă pentru utilizatori, care, plictisiţi de atâtea oferte promoţionale, apasă deseori butonul de închidere al ferestrei publicitare. Din acest motiv, companiile găsesc din ce în ce mai multe soluţii alternative de promovare, printre care reţelele social media sau QR codurile. Cea mai nouă invenţie în materie de reclamă online este însă mesajul publicitar poziţionat în interiorul codului de securitate captcha.

Software-ul pentru codurile captcha a fost proiectat de armată americană, ca o măsură de securitate pentru interacţiunile online. Acesta verifică dacă persoana care doreşte să acceseze o anumită aplicaţie nu este “robot” (virus informatic).

Solve Media a mers mai departe cu aplicabilitatea acestor coduri şi le-a transformat în spaţiu publicitar online, făcând din ele o modalitate uşoară de a câştiga bani. Ideea de promovare lansată de companie este simplă: clienţii afişează în caseta aferentă codurilor o imagine şi un mesaj publicitar, pe care utilizatorii îl înscriu ca pe un cod captcha tradiţional, pentru a avansa la aplicaţia dorită.

Potrivit reprezentanţilor companiei, reclamele din interiorul captcha au o rată de memorare a mesajului de 12 ori superioară altor modalităţi de promovare şi conduc la o intenţie de achiziţionare a produsului de 3 ori mai ridicată decât în cazul altor mesaje online.

Compania colaborează deja cu branduri ca Toyota, Gilt Europe, Dr. Pepper și Groupon, care au astfel de reclame amplasate pe minimum 2.000 de pagini web. Dar conceptul are punctele sale slabe, deoarece, în cazul celorlalte produse publicitare online, utilizatorii pot alege dacă vor să interacţioneze sau nu cu reclama afişată. Pentru codurile captcha însă, aceştia sunt obligaţi să rescrie mesajul publicitar, pentru a ajunge la nivelul care îi interesează.

Cu toate acestea, puţini utilizatori s-au plâns pe acest subiect. CEO-ul Solve Media, Ari Jacoby, afirmă că aceste mesaje sunt acceptate deoarece codurile captcha branduite sunt mai uşor de rezolvat şi introdus decât cele tradiţionale, care conţin litere şi mesaje aleatorii.

Compania a lucrat timp de un an pentru a realiza litere pixelate, imposibil de citit de către ”roboţi”, dar uşor de privit cu ochiul uman. Tehnologia se mai foloseşte de o colecţie de variabile care să indice dacă persoana care accesează aplicaţia este surfer sau nu înainte de generarea codului captcha.

Unul dintre rezultatele observate în urma utilizării unor astfel de mesaje este că mesajul din codul captcha este completat cu 7 secunde mai rapid decât un text tradiţional generat automat.

Un alt aspect analizat de Solve Media înainte de lansarea pe piaţă a fost dorinţa utilizatorului de a scrie mai repede mesajul publicitar afişat, pentru a scăpa de el. Întrebarea companiei a fost, până la urmă, dacă utilizatorul reţine sloganul afişat.

În acest sens, compania a dezvoltat platforma Insights, care prevede că, în loc de a tasta un mesaj predeterminat aparţinând unui brand, utilizatorii îşi pot exprima propria opinie în legătură cu acesta.

Dacă utilizatorii nu sunt neapărat încântaţi de un brand, ei îi pot atribui un calificativ. Informaţiile furnizate de clienţi sunt înregistrate şi certificate de platforma comScore, reprezentând astfel o sursă valoroasă pentru industria publicitară.

Similar Posts:

25 recommended
comments icon1 comment
1 notes
562 views
bookmark icon

One thought on “Noi modalităţi de promovare online: mesaje publicitare în coduri captcha

    Write a comment...