În urmă cu patru ani, grupul de firme HAID cu sediul central în Innsbruck , binecunoscut în producţia publicitară din Austria şi Germania, a intrat pe piaţa din România prin firma Neon&Sign din Reghin. Ovidiu Moroz, marketing & comercial manager al reprezentanţei româneşti, ne spune care sunt avantajele aduse de un management extern pe o piaţă locală.
Când şi în ce condiţii a luat fiinţă parteneriatul dintre Neon&Sign şi grupul de firme HAID?
Este foarte frumos sa vorbim despre un parteneriat, pentru a reflecta mai bine politica companiei în relaţia cu clienţii săi. Odată cu globalizarea şi mai ales după integrarea Romaniei în UE nu mai putem vorbi despre clienţi sau produse interne, decât dacă ne referim la spaţiul european. Astfel, pentru a veni în sprijinul clienţilor locali, în urmă cu patru ani, compania Haid – prin administratorii săi Helmut şi soţia sa Judith Haid – a făcut această investiţie în România, punând piatra de temelie a firmei Neon & Sign S.R.L. ca acţionari majoritari. Meritul deosebit al companiei Haid în acest parteneriat este implementarea unor tehnologii moderne, susţinute de un management performant – dobândit în cei peste 60 de ani de experienţă – în realizarea şi atingerea scopului acestei firme, de a oferi produse şi servicii de calitate, potrivit standardelor occidentale şi, nu în ultimul rând, încredere.
Lucraţi numai pentru clienţi aduşi de compania mamă?
Clienţii şi comenzile aduse de afară sunt onorate la fel ca şi cele ale clienţilor locali. Personal mă ocup de latura comercială a firmei noastre, rolul meu fiind de a dezvolta o piaţă locală, oferind posibilitatea clienţilor locali de a beneficia de produse şi servicii de „calitate”, iar dacă acest termen este prea viciat, probabil ar trebui spus că oferim clienţilor locali produse şi servicii identice cu cele oferite celor din ţări cu tradiţie din Europa.
Problemele de care ne lovim cu toţii în limita geografică a ţării noastre este indisciplina comercială, adică atitudinea bolnăvicioasă şi împinsă la extrem de a utiliza orice tertipuri pentru a nu plăti pentru serviciile şi produsele comandate sau pentru a întârzia aceste plăţi, iar sistemul legislativ este o adevărată pepinieră de mizerii.
Cât la sută din producţie merge la export?
Clienţii pe care îi deservim sunt, într-adevăr, preponderent din centrul Europei şi dacă ne referim la o dispoziţie geografică precum teritoriul ţării noastre, atunci putem spune că 85% din produsele noastre sunt livrate către clienţi din afară.
Cum vă procuraţi sursele de finanţare?
Întrucât managementul firmei este unul austriac este lesne de înţeles că lucrăm îndeosebi cu bani proprii, iar în ce priveşte marile investiţii, precum construirea de noi hale sau dotarea cu utilaje de ultimă generaţie, aplicăm programe derulate prin bănci şi reprezentanţi ai băncilor agreate, precum şi programe guvernamentale sau ale UE.
Care sunt avantajele aduse de colaborarea cu parteneri externi?
Multe şi nu întotdeauna plăcute modului nostru local de a munci. De fapt, am ştiut vreodată să muncim? Mă refer aici la acea mentalitate conform căreia, în timp ce lucrurile făcute pentru sine sunt realizate cu grijă, pentru restul intră în scenă replica „las’ că-i bine, merge şi aşa”. Avantajele colaborărilor externe rezidă în atitudinea educată zi de zi, în respectul arătat fiecărui om şi în importanţa acordată fiecărui lucru, rezultatul fiind un nou standard de viaţă în planul resurselor umane, o atitudine profesional ridicată faţă de muncă şi faţă de mediul înconjurător şi, nu în ultimul rând, stabilitate. Pentru că un client mulţumit îţi aduce noi clienţi.
Există anumite standarde de îndeplinit, necesare pentru menţinerea unei astfel de colaborări?
Cu siguranţă. Încrederea odată câştigată trebuie păstrată şi demonstrată zilnic. Să nu credeţi că un client, indiferent de unde este, ar accepta să plătească un produs ori serviciu care prezintă lipsuri sau cu ajustări faţă de standardele acceptate şi solicitate. În special în afara ţării noastre, produsele sunt apreciate în funcţie de conformitate, fiabilitate şi inovaţie.
Se poate spune că resimţiţi situaţia financiară actuală mai pregnant datorită colaborărilor externe sau dimpotrivă?
Referitor la criză, personal, consider că atitudinea oamenilor în faţa problemelor nou ivite crează stări favorabile sau defavorabile situaţiilor de gen „criză”. Uneori avem nevoie de un recul ca să ne reamintim cine suntem şi cum să ne organizăm. E criză – o vedem cu toţii, o resimţim cu toţii – dar asta nu înseamnă să oprim motoarele aşteptând să ne scoată guvernanţii sau alţii din criză. Criza nu este doar a unora, ci a tuturor şi este nevoie de un efort cumulat pentru a o depăşi mai uşor sau mai greu. Desigur, la fel ca şi mulţi alţii din branşă, am primit uneori răspunsuri negative din cauza bugetelor oprite, diminuate sau anulate pentru diverse activităţi cu caracter publicitar, dar ne adaptăm şi mergem mai departe. Ca şi noi, clienţii îşi drămuiesc la rândul lor cheltuielile şi, de aceea, trebuie să acordăm importanţa cuvenită nevoilor acestora în contextul actual.