Eveniment

Despre rolul „fabricantului” in designul si executia unei carti frumoase

• Bookmarks: 26445


CMFC_48x68cm_3mm_bd_povestePe 20 septembrie 2013, va avea loc, la Institutul Francez din București, un masterclass coordonat de Géraldine Lay, șef de producție la editura franceză Actes Sud și artist fotograf. Evenimentul va fi centrat pe o discuție publică deschisă cu ‘fabricanți’ români de carte: Nicu Ifoveanu și Cosmina Chituc.

În cadrul proiectului cultural „Cele mai frumoase cărți din România 2013”, are loc evenimentul „O carte reușită spune o poveste” având-o ca invitată specială pe Geraldine Lay, unul dintre cei mai apreciați profesioniști din domeniul designului de carte din Franța. Evenimentul are loc vineri, 20 septembrie, la Institutul Francez din București, și constă din două secțiuni: masterclass și discuție publică deschisă.

Masterclass-ul va dura aproape 3 ore și se adresează tuturor celor implicați în conceperea și execuția unei cărți (graficieni, fotografi, editori, tipografi).

Geraldine Lay va aborda subiectul cărții obiect, cu exemplificarea modului de realizare a unor cărți premiate în competițiile de design de carte din Franța. Temele abordate includ prezentarea meseriei de “fabricante” de carte, specificitatea rolului său în cadrul echipei editoriale, modul în care privim o carte frumoasă – studiu de caz: conceperea și dezvoltarea cărților Sophie Calle, tendințe actuale în realizarea cărților în mediul editorial francez și internațional. Geraldine Lay va discuta și despre parcursul său artistic ca fotograf și interacțiunea cu munca sa din editura Actes Sud.

Géraldine Lay este fabricant de cărți frumoase la editura franceză Actes Sud (http://actes-sud.fr/ ) și artist fotograf (www.geraldinelay.com). Născută în 1972 , a absolvit Ecole Nationale Supérieure de la Photographie în 1997.

Participarea la masterclass este gratuită, fiind posibilă doar în urma confirmării înscrierii, locurile fiind limitate. Cei interesați pot descărca “formularul de înscriere la masterclass” de pe siteul proiectului www.celemaifrumoasecarti.ro.

După ora 19.00 are loc a doua secțiune a evenimentului, deschisă publicului larg: o discuție între Geraldine Lay și 2 fabricanți români de carte – Nicu Ilfoveanu și Cosmina Chituc.

Câștigător al premiului pentru cea mai frumoasă carte la Gala Bun de Tipar 2012, Nicu Ilfoveanu se ocupă uzual cu fotografia și filmul (www.ilfo.ro). Născut în 1975, a absolvit Universitatea Națională de Artă din București în 2000.

Cosmina Chituc este membru fondator al Asociației Culturale Idioma, dedicată exclusiv promovării și încurajării cărții de artă din România. Coordonator de proiecte și comunicare în cadrul Square Media (laborator de ultragiclee large format print și grafică de carte din București) are o experiență consistentă ca asistent curator și asistent editor pentru diverse proiecte din zona artei contemporane românești.

Proiectul „Cele mai frumoase cărți” 2013 este organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură în parteneriat cu Institutul francez din București și Federația Editorilor din România, cu sprijin financiar acordat de Administrația Fondului Cultural Național.

În cadrul proiectului, este în desfășurare concursul național de design de carte – aflat în etapa de jurizare. Lista finaliștilor va fi anunțată pe 24 septembrie, premiile vor fi anunțate și acordate în 4 noiembrie, cărțile câștigătoare vor fi expuse în perioada 4-8 noiembrie la UNA Galeria, București. Cei interesați vor găsi mai multe detalii despre proiect pe www.celemaifrumoasecarti.ro.

Proiectul este susținut și de UNArte – UNA Galeria, Clubul Ilustratorilor, Galeria Posibila, Asociaţia Idioma, Mkor, Librăria Kyralina, Librăriile Cărturești, Modernism, Artclue, Igloo, Radio România Cultural, Radio France International, Agressione, Arta Grafică.

• Mai multe informaţii despre concurs: Adina Pasca – 0726/181.341, acasa@celemaifrumoasecarti.ro
• Informaţii pentru presă: Ina Revnic – 0745-617 590.

Similar Posts:

26 recommended
comments icon0 comments
0 notes
445 views
bookmark icon

Write a comment...