FESPA: 70% dintre firmele din domeniul imprimărilor pentru format mare au scăpat de recesiune
Cel de-al doilea sondaj economic FESPA din 2009 relevă faptul că industria de printuri pentru format mare evoluează de la tactici defensive de supraviețuire în 2009 la strategii inovatoare operaționale și de vânzări proactive pentru a-și îmbunătăți cifrele de afaceri în 2010.
Pentru a-i ajuta să traverseze declinul economic, 70.2% dintre respondenți au utilizat produse sau procedee noi în demersurile de business ale companiei. 61,5% au adăugat noi produse la portofoliul lor, iar 60,6% au intrat pe piețe noi.
Mai bine de 20% dintre respondenți spuneau că piața era în curs de revenire la sfârșitul lui 2009 și mai mult de jumătate se așteptau, până la sfârșitul lui 2010, la creșteri aflate la același nivel ca înainte de recesiune. Sondajul rezumă impactul declinului pentru piața de imprimări pentru format mare. 91,3% din cei 217 respondenți sunt de acord că a existat un declin economic în industrie, dintre care 56,4% consideră că 2009 a fost cel mai slab an pentru industrie.
Nivelul mediu de declin economic a fost de 15%; oricum, comunitatea s-a polarizat, 21,1% nu au avut pierderi, în vreme ce 20.7% au înregistrat un declin de 25% sau mai mult. Producătorii sau revânzătorii raportează același declin mediu ca și furnizorii de servicii de imprimare (PSP).
În ceea ce privește concurența, 65% dintre cei intervievați au raportat că firmele competitoare fie și-au consolidat poziția pe piață, fie au ieșit din afacere. 43,1% au indicat că măsurile luate de competiție au constat în extinderea spre noi piețe de desfacere sau în extinderea ofertei cu alte servicii. 33% din respondenți concurează cu firme din alte segmente ale industriei, iar 22% au observat că unii clienți au internalizat producția de printuri pe format mare, achiziționând echipamente de imprimare.
Presiunea exercitată de prețuri continuă: 60.6% spun că prețurile lor erau comparate cu ale altor firme atât de către clienți noi, cât și de către clienți existenți. Acest lucru poate reflecta faptul că 33% din respondenți au devenit agresivi, negociind termene financiare și de plată mult mai stricte, iar 23% au utilizat foarte des tactici ca lichidări de stoc și prețuri promoționale. Dar nu numai prețul a impus presiuni, trei sferturi dintre respondenți confruntându-se cu presiuni mai mari asupra vitezei de producție și asupra timpilor de efectuare a lucrărilor.
22.9% dintre respondenți și-au extins forța de vânzări, iar retenția angajaților profesioniști a devenit o prioritate pentru a anticipa o eventuală revenire, existând respondenți care au preferat să reducă numărul de ore lucrate ale personalului sau să reducă salariile acestora decât să riște să piardă indivizi valoroși.