FESPA Digital 2009 a atras un număr total de 9.682 vizitatori unici, o creştere cu aproximativ 25% faţă de ediţia precedentă din 2008 de la Geneva. Evenimentul a avut un caracter internaţional, 73% dintre vizitatori venind din afara Olandei, pentru a se pune la curent cu noutăţile aduse la cel mai important eveniment dedicat imprimării digitale de mare format.
Cei 300 de expozanţi veniţi la Amsterdam au prezentat nu mai puţin de 50 de echipamente noi de imprimare digitală de mare format. Vedetele show-lui au fost echipamente precum INCA Onset S20, HP Scitex FB7500, DURST RHO 800HS sau EFI VUTEk GS 5000.
VUTEk a intrat pe piaţa echipamentelor de 5 metri cu noul VUTEk GS5000r. EFI se luptă astfel pe aceeaşi nişă cu alţi producători ce au adus la FESPA printere de 5 metri în rolă, precum Gandinnovations, HP Scitex XP5300, Matan Barak5 sau Durst Rho 5000. Conform producătorului, VUTEk GS5000r oferă o viteză de producţie de 288 mp/oră, atunci când maşina în opt culori este setată pe modul rapid de producţie cu două seturi CMYK. Noua tehnologie a capetelor de printare oferă o rezoluţie maximă de 1.000 dpi.
Tehnologia drop-on-demand inkjet piezoelectric a echipamentului HP Scitex FB7500, a demonstrat o producţie de volum mare, cu un debit de până la 500 mp/oră, aplicând 6 culori simultan pe coli rigide şi flexibile de până la 165 x 320 cm. Pe de altă parte, Zünd a pus la lucru echipamentul G3, premiat anul acesta de European Digital Press Association, ce a impresionat prin versatilitate în ceea ce priveşte materialele acceptate şi manipularea lor, cât şi diversele dimensiuni, module şi instrumente disponibile.
Durst a lansat printerul UV inkjet Rho 800HS, versiunea de mare viteză a lui Rho 800 Presto, ce dispune de tehnologia capetelor de imprimare Quadro 30D Array, ce dublează numărul duzelor per culoare la 2.048. Rho 800HS imprimă pe plăci rigide groase de până la 7 cm şi late de 2,5 metri cu o viteză maximă de 186 mp/oră, însă este compatibil şi cu accesoriul Durst pentru alimentare în rolă, pentru a manipula role de până la 200 kg cu lăţimi de 2 metri.
Cât despre trendul principal, majoritatea producătorilor de echipamente şi-au adaptat maşinile pentru cerneluri UV, în principal datorită introducerii în UE a unui set de reglementari REACH, mult mai restrictiv în privinţa protecţiei mediului. De asemenea, prin adaptări ingenioase ale unor modele obişnuite de printere ink jet, s-au dezvoltat o multitudine de noi aplicaţii, precum textile în metraj sau confecţionate, obiecte promoţionale fără restricţii în ceea ce priveşte forma, cât şi aplicaţii industriale.
Noile tehnologii şi trenduri au fost disecate în cadrul sesiunilor de seminarii FESPA Digital Revolutionary Theatre sau în dezbaterile tematice de la standul organizatorilor. La conferinţa FESPA Digital Textile au participat 80 de delegaţi din industrie, pentru a explora trenduri şi oportunităţi ale aplicaţiilor pe textile. S-au desemnat şi câştigătorii concursului HP Print Awards, lucrări ce pot fi văzute pe www.fespadpa.com.