manroland AG, numărul doi mondial în producţia preselor de tipar ofset, a demarat pe 25 noiembrie 2011 la tribunalul din Augsburg procedura de intrare în insolvenţă, după ce negocierile cu un potenţial investitor au eşuat iar “comenzile au înregistrat o scădere dramatică” începând din luna iulie. Prin această măsură, statul german va acorda sprijin companiei pentru ca aceasta să reușească să se redreseze, activitatea manroland continuând să se desfăşoare normal. Pe parcursul acestei perioade, manroland a solicitat ca adminstrarea sa să rămână în continuare internă, pentru a finaliza procesele de restructurare derulate deja de companie.
În declaraţia sa, manroland spune că îşi propune să salveze unităţile cheie ale activității sale de producției, în cadrul unui proces de restructurare care a condus deja la o reducere a personalului de la 8.656 de persoane în martie 2009, la 6.500 în prezent (dintre care 5.000 de angajaţi doar în Germania). Compania are în vedere şi alte concedieri, preconizând ca numărul angajaţilor săi să ajungă la 6.000 până la sfârşitul anului 2012. Dr. Frank Kebekus, avocat specializat în insolvenţă, va acţiona ca reprezentant general de restructurare.
Auditorul financiar şi consultatul pentru taxe şi impozite Werner Schneider a fost desemnat administrator practician în insolvență, urmând să examineze situaţia companiei „la timpul potrivit”.
Compania declară că în ciuda interesului arătat de numeroşi clienţi, comenzile efective au înregistrat un declin puternic, în special datorită imposibilităţii acestora de a găsi finanţare. Numărul scăzut al comenzilor a adus o puternică presiune asupra preţurior, micşorând marginile. Piaţa, în estimarea manroland, este în prezent la nivelul de 50% faţă de cea dinaintea crizei, anul 2008.
Pentru prima jumătate a anului 2011 producătorul maroland a raportat o pierdere operaţională de 25 milioane de euro, ceea ce reprezenta o îmbunătăţire faţă de cei 46 milioane de euro pierdere din perioada similară a anului 2010. Vânzările şi comenzile au crescut şi ele la nivelul de 435 milioane de euro (față de 405 milioane de euro în 2010), respectiv 520 milioane de euro (458 milioane de euro în 2010).
Potrivit unor surse care au făcut declaraţii agenţiei de știri Reuters încă de joi, 24 noiembrie, iniţierea procedurilor de insolvenţă de către manroland erau iminente după ce producătorul german a eșuat în negocierile cu un posibil investitor. În urma acestui eşec, băncile au refuzat extinderea unui împrumut, punând compania în imposibilitatea de ași plăti facturile. Conform Reuters, care o citează pe Alexandra Roßel, președintele sindicatului la fabrica manroland din Offenbach, „situaţia este cu atât mai dramatică cu cât salariile aferente lunii noiembrie nu mai pot fi plătite la timp, în cel mai bun caz înainte de Sărbătorile de Crăciun.”
Jurnaliștii agenţiei de știri Bloomberg consideră declararea insolvenţei de către manroland ca fiind cel mai mare eşec corporativ al Germaniei din ultimii doi ani, după ce retailer-ul Arcador AG s-a prăbuşit în iunie 2009.
Contactat de Print Magazin, domnul Dan Teodorescu, directorul manroland România, a declarat că „filiala din România va continua să-și onoreze ca și până acum obligațiile față de toți partenerii din țară”.
(Sursă: manroland, Reuters și Bloomberg)
Similar Posts:
- manroland țintește vânzări de peste 1 miliard de euro în 2011
- Unicredit pune umărul la redresarea manroland
- manroland ar putea avea în curând un nou proprietar
- Manroland sfârtecat în trei. Fabrica din Augsburg a fost vândută către Grupul Possehl
- manroland sheetfed, pe propriile picioare și cu vânzări conform așteptărilor