Analiza

“Piaţa locală de producţie a sistemelor LED are potenţial de dezvoltare”

• Bookmarks: 8562


La prima vedere ideea că cineva produce module LED în România trezeşte îndoieli, însă acest lucru se întâmplă, în cadrul unei firme tinere, cu multe proiecte de viitor. Hexalight este una dintre primele companii locale care şi-a propus să demareze producţia de module şi subansamble pentru iluminare pe bază de LED.

Managerul companiei, Bogdan Zavate consideră că există încă loc de dezvoltare atât pe piaţa de profil, cât şi în interiorul companiei pe care o conduce.

“Hexalight este o firmă înfiinţată în primăvara acestui an, după ce au fost stabilite toate detaliile de productie pentru 2 repere de module led, utilizate cel mai des in piata productiei publicitare – modul cu 3 LED-uri (capsula 3020 ) şi modul cu 2 LED-uri de putere (capsula 5050 ). Colaborăm cu o companie specializată în producţia de cablaj electronic – Phoenix PCB, în cadrul căreia sunt realizate plăcile electronice, frezarea acestora şi procesarea cablurilor de interconectare. Capacitatea noastră de producţie este de 15.000 – 20.000 de repere pe lună, insă momentan nu avem această cerere“, afirmă Bigdan Zavate.

Hexalight se ocupă în prezent de plantarea componentelor SMD – leduri şi rezistenţe, lipire la cuptor, lipire cabluri, testare, aplicare a răşinii de protecţie şi testare finală. Singura operaţie realizată automat este lipirea cablurilor, însă compania intenţionează să automatizeze şi alte procese, printre care plantarea automată a componentelor smd, iar în cea de-a doua fază – aplicarea stratului protector de răşină automat.

Potrivit reprezentantului Hexalight, din momentul demarării acestei afaceri, compania a comercializat aproximativ 40.000 de module către cel mult patru clienţi. De asemenea, el a afirmat că se aşteaptă ca cererea să fie mult mai mare, din moment ce în România există numeroase firme interesate de acest tip de produs.

“În faza iniţială de proiectare, ne-am orientat spre simplitate şi am încercat să îmbunătăţim calităţile cu adevărat importante, în comparaţie cu ceea ce oferă produsele similare din China. Un LED are nevoie de câteva ingrediente pentru a fi stabil în funcţionare pe termen lung: limitare de curent, disiparea căldurii structurii LED, izolare adecvată, voltaj stabilizat pentru care sursa de tensiune este un element ce trebuie ales cu grijă. Dacă discutăm de modul în sine, cel mai important factor este capacitatea traseelor şi a cablurilor de a suporta curenţi cât mai mari, pentru a putea înseria mai multe module unul după altul”, spune directorul general al Hexalight.

“Pe măsură ce se adaugă alte module LED într-un şir, creşte consumul pe traseu, deci vom avea valori mai mari de curent ce trebuiesc suportate. De aceea am ales cabluri mai groase şi trasee de cupru pe cablaj mai late. Rezolvăm astfel şi problema disipării de căldură a structurii LED, având la dispoziţie mai mult cupru care preia din căldură”, Bogdan Zavate, Hexalight.

În viziunea acestuia, cel de-al 2-lea avantaj al înserierii multiple este simplificarea schemei de alimentare în aplicaţii. Dacă un şir de module din China poate avea maxim 20 module, Hexalight oferă posibilitatea conectării a 50 de module consecutiv, fapt care uşurează cu mult timpii de instalare.

Pentru partea de izolare, compania a ales o variantă fără carcasă, argumentând că nu este neapărat necesară. Stratul de răşină aplicat pe placă protejează contactele la oxidare, coroziune. În ceea ce priveste protecţia împotriva apei, sistemul nu beneficiază de o izolare totală, capabilă să reziste la imersie permanentă în apă, pentru că utilitatea modulelor LED nu prevede funcţionarea lor în lichid. Pentru aplicaţiile din producţia publicitară o izolare la umezeală sau apa care se scurge prin casete şi litere este suficientă.

“Toate aceste aspecte au contribuit la realizarea unui produs superior calitativ din punctul nostru de vedere, faţă de majoritatea celor aduse din China. Am studiat multe tipuri de module LED de la diverşi producători din China, şi s-au observat în mod constant deficienţe pentru partea de realizare electronică, chiar dacă vizual produsele arată bine. Un alt pericol pe care a vrea neapărat să-l accentuez ar fi existenţa a 2 categorii de leduri care se produc momentan în China – una foarte ieftină, cu cipuri led fabricate tot în China (în general nu sunt ofertate către ţări din UE sau continentele Americane, dar foarte mult folosite în producţia locală), care au o durată de viaţă mult mai scurtă. În plus, acestea au o luminozitate care ar putea scădea vizibil chiar în primul an de funcţionare. Cea de-a doua categorie de leduri, include cipuri produse în Taiwan, ţară recunoscută pentru calitatea ridicată a produselor din segmentul de electronice”, a completat Bogdan Zavate.

Compania Hexalight comercializează module de 2 LED-uri, de putere capsulă 5050, la preţul de 0,54 euro. Bogdan Zavate consideră că aceste sisteme au un raport calitate- preţ foarte bun, iar produsele mai ieftine ar putea avea defecte de funcţionare.“Oricând am putea începe să vindem acelaşi modul la un preţ de 0,4 euro sau mai puţin, utilizând leduri ieftine, cabluri mai subţiri şi cablaj subdimensionat. Acest lucru ar trebui însă să trezească un semn de întrebare pentru cei care folosesc module LED, indiferent de furnizorul ales”, argumentează managerul Hexalight.

Producătorul local de sisteme LED, Hexalight va lansa până la finele anului un nou produs, similar cu benzile de led flexibile, iar anul viitor îşi propune să integreze alte tipuri de module LED, printre care şi power leduri, solutii de iluminare pentru casete foarte subtiri şi elemente de iluminare RGB.

“Sperăm să avem cât mai multe cereri pentru că numai astfel putem investi în creşterea calităţii şi extinderea gamei de produse. O altă parte a activităţii noastre este realizarea de montaje electronice şi controlere pentru leduri. Momentan ne axăm pe cererile cu serii mai mari, şi mai puţin pe proiecte de tip unicat, însă se lucrează intens la o gamă cuprinzatoare de controlere standardizate, care să acopere mai toate aplicaţiile legate de leduri”, a conchis Bogdan Zavate.

Mai multe detalii tehnice puteti afla vizitand siteul companiei: www.hexalight.ro.

Similar Posts:

8 recommended
comments icon0 comments
0 notes
562 views
bookmark icon

Write a comment...