Tehnic

PIM continuă investiţiile şi îşi rafinează capacităţile de finisare

• Bookmarks: 691086


N-a trecut foarte mult timp de când am scris despre ei, dar compania ieşeană continuă să fie subiect de ştiri pentru noi deoarece, iată, au mai venit cu o investiţie importantă. De data aceasta este vorba despre un echipament de finisare 3D de la MGI, pe care l-au instalat cu ajutorul celor de la Konica Minolta. Jetvarnish 3DS a fost dezvoltat și este fabricat de MGI exclusiv pentru Konica Minolta, care deține toate drepturile de comercializare la nivel mondial pentru acest echipament.

Unul dintre cei mai mari producători români de carte

Pentru cei nefamiliari cu cine sunt cei de la PIM, vom relua pe scurt ce spuneam mai demult, în materiale anterioare,  despre ei: produc aproape jumătate din toate cărţile tipărite în România, procesează în jur de 300 tone de hârtie pe an şi sunt cel mai mare client al Konica Minolta din Europa. Dar nu fac doar asta, desigur. Au mai multe puncte de lucru în Iaşi, dar vând chiar şi în străinătate. Nu în ultimul rând, sunt o companie care a preferat mereu să apeleze la cele mai noi echipamente şi să lucreze cu inovaţii în domeniul printului, astfel încât să satisfacă cele mai înalte standarde ale clienţilor şi să le ofere acestora tot ce au nevoie.

Înnobilarea, subiect fierbinte

Finisarea este un lucru din ce în ce mai important şi un lucru despre care oamenii de print cu care stăm de vorbă discută din ce în ce mai mult. Grupul PIM a făcut şi aici un pas în faţă, după alte investiţii despre care aţi mai putut citi în rândurile publicaţiilor noastre şi reuşeşte astfel să stea cu un pas înaintea concurenţei, pe de o parte. Şi să fie la zi cu cele mai noi soluţii, pe de altă parte. De data aceasta, este vorba despre un echipament MGI despre a cărui instalare am avut ocazia să stăm de vorbă cu domnul Gabriel Istrate, unul dintre consultanții de print în ţara noastră pe partea de echipamente de producţie, care ne-a spus mai multe pe acest subiect.

Clientul final nu cumpără print pur şi simplu

Astfel, stând de vorbă cu Gabriel Istrate, am putut afla că la Iaşi există instalat acum şi la lucru un echipament MGI ale cărui specialităţi sunt cele de înnobilare, respectiv, lac selectiv şi folio selectiv. Instalarea s-a potrivit ca o mănuşă pentru acest echipament cu restul maşinilor pe care PIM le are în parcul de utilaje, mai ales în condiţiile în care Konica Minolta nu are doar un parteneriat cu cei de la MGI, ci este şi acţionar la această companie, iar tipografii din capitala moldavă, aşa cum spuneam şi mai sus, sunt printre cei mai mari clienţi ai Konica Minolta. “Până la urmă, clientul cumpără un produs finit. Şi când spunem asta ne referim şi la coperta de carte, care vinde cartea, dar şi la domeniul ambalajelor, şi la printul comercial. Cei care lucrează în print în România asta îşi doresc şi ei, să facă diferenţa, să facă lucruri deosebite care să aibă un impact maxim asupra clienţilor”, spune Gabriel Istrate.

Un avantaj competitiv care într-adevăr poate face diferenţa

Echipamentul MGI JETvarnish, spune Gabriel Istrate, are un mare avantaj faţă de alte soluţii care produc efecte de finisare din aceeaşi gamă, deşi aici vom reveni pe acest subiect, al ceea ce poate să facă acest echipament: pe lângă alte maşini care au nevoie de tiraje mari ca să fie profitabile, aici se pot produce tiraje şi de un singur exemplar fără nicio problemă. Lacul digital funcţionează şi este sustenabil indiferent de volum. Pe de altă parte, o astfel de soluţie mai oferă şi avantajul lucrului cu date variabile, fiecare dintre exemplarele produse putând arăta altfel şi dând posibilitatea tipografului (şi libertatea) să se gândească mai puţin la costuri şi mai mult la ceea ce poate oferi clientului la sfârşitul procesului de producţie. Setarea echipamentului şi pregătirea lucrării sunt foarte rapide, din nou, un avantaj pentru cei care lucrează cu mostre, cu proof-uri sau cu demo-uri.

Singur pe piaţă

Aşa cum spuneam mai sus, apropo de echipamente de la alţi producători care să încerce să facă aceleaşi lucruri pe care le face JETvarnish, reprezentantul Konica Minolta ne asigură: maşini similare, digitale, de la alţi furnizori care să fie capabile de ce face MGI-ul de la PIM nu există. Şi, deşi sună original, nu neaparat originalitatea echipamentului în sine este cel mai important lucru. Cel mai important lucru, spune Gabriel Istrate, este tocmai capacitatea pe care o are, de a veni cu finisări şi personalizări care dau posibilitatea tipografului de a veni cu soluţii care să facă o diferenţă în piaţa cu standarde foarte înalte în care suntem acum, una care caută foarte mult personalizare.

Doar piaţa decide

Până la urmă, ceea ce face diferenţa este capacitatea de a face ceva ce ori majoritatea nu poate face sau de a face ceva ce nimeni altcineva nu poate să facă. Aici este avantajul echipamentului MGI, faptul că el pune utilizatorul exact în această poziţie. Dar aceasta nu e totul. Faptul că soluţia este digitală mai înseamnă un lucru: tipograful nu are de suportat costuri dacă clientul lui final nu este dispus să aibă costuri. Dar chiar şi aşa, singur pe piaţă, situaţia acestui echipament nu este considerată de reprezentantul Konica Minolta ca fiind într-o situaţie de monopol. Gabriel Istrate face o comparaţie cu firmele de utilităţi şi arată că, spre deosebire de situaţia de acolo, aici, în print, doar piaţa hotărăşte ce anume îşi doreşte.

Sincronizare print-finisare

Se discută foarte mult în ultima vreme despre capacitatea de producţie în print. Deşi tirajele nu mai sunt cele de mai demult, cererile pentru capacitate de producţie foarte mare şi de viteză de livrare similară nu au încetat. Tehnic vorbind, în ţara noastră există capacitate de producţie mai mare decât producţia în sine, spune interlocutorul. Dar pe lângă aceste capacităţi vin tare din urmă şi alte nevoi, iar aici MGI JETvarnish vine şi închide cercul cum nu se mai poate mai potrivit: cu capacitate de finisare pe măsura capacităţilor de print. Cum cele două merg mână în mână şi cea de finisare devine din ce în ce mai important, un mariaj fericit între ele  este de dorit pentru a avea succes pe piaţă ca tipograf.  Printul în sine este clar, nu mai este suficient şi cine vrea mai mult trebuie să facă mai mult.

”La ora actuală, clientul nostru, cu toate investiţiile pe care le-a făcut, cred că are capacităţile cele mai mari de producţie şi finisare din România”, declară Gabriel Istrate.

 

Similar Posts:

69 recommended
comments icon0 comments
0 notes
1086 views
bookmark icon

Write a comment...