Analiza

Publicitatea, în corzi

• Bookmarks: 20703


Sfârşitul anului trecut prefigura, prin intensitatea redusă a campaniilor contextualizate, ce urma să se întâmple în publicitate în primul semestru al 2009. Scenariile fataliste au început să prindă contur abia acum, însă doar primăvara, va oferi, cu adevărat, răspunsurile mult aşteptate.

În decembrie, spiritul sărbătorilor a fost întreţinut în media scrisă şi vizuală printr-un conţinut adaptat la subiect şi, în foarte mică măsură, prin campanii publicitare menite să împingă consumatorii în magazine. Totuşi, intervalul noiembrie-decembrie 2008 etala, încă, o prezenţă destul de consistentă a advertiserilor pe canalele de comunicare. Deşi situaţia economică dădea simptome certe de declin, bună parte a campaniilor de promovare au fost menţinute în media până la expirarea contractelor sau dintr-o inerţie nejustificată.

Începutul de an a tranşat chestiunea promovării, eliminând orice urmă de îndoială în privinţa contextului.

Cu toate că, în mod obişnuit, intensitatea promovării intra pe un trend descendent în prima lună a anului, fapt justificat de micşorarea sensibilă a audienţei după sărbători, intervalul ianuarie-februarie 2009 a scos la lumină cifre fără precedent.

35,8% este procentul cu care s-a diminuat nivelul promovării înregistrat la începutul lui 2009, faţă de 2008. Cea mai drastică scădere a fost semnalată în categoria băncilor, care au consumat cu 62,4% mai puţină publicitate comparativ cu intervalul similar din 2008. Acestora li s-au alăturat categoriile telecom, FMCG şi automobile care au ales varianta reducerii drastice a bugetului de promovare sau eliminarea totală a acestuia. Rezultatul? Pauze publicitare de un minut la cele mai puternice canale de televiziune, un număr covârşitor de spaţii outdoor neocupate, publicaţii tipărite ce au fost îngheţate pe intervale nedeterminate.

Estimările legate de viitorul apropiat nu indică vreo revigorare salvatoare ba, mai mult, analiştii prevăd un 2010 la fel de dificil, dacă nu ceva mai neproductiv decât anul în curs.

Singurul mediu de promovare neinfluenţat de restrişte rămâne internetul, pentru care se aşteaptă o creştere cu 25% a volumului de publicitate, spre deosebire de toate celelalte vehicule de comunicare, care vor suferi pierderi ale încasărilor cu cca 30%. Totuşi, vocile optimiste îndeamnă la păstrarea cumpătului şi evitarea măsurilor radicale până la sfârşitul lunii martie, când vor fi finalizate 60-70% din contractele cu clienţii cheie, în principal companii multinaţionale, care fac, de regulă, jocurile în publicitate. Cum îşi vor calibra aceştia bugetele de promovare pentru România şi cum vor considera că este mai potrivit să le valorifice este chestiunea prioritară care va defini mersul industriei locale de publicitate şi şansele de supravieţuire ale tuturor actorilor implicaţi.

Similar Posts:

20 recommended
comments icon0 comments
0 notes
703 views
bookmark icon

Write a comment...