Într-un scenariu cu final fericit, târgurile de publicitate stimulează înnoirea industriei, datorită încărcăturii lor puternic competiţionale. Dar, gândind într-o cheie realistă, criza a diminutivizat capacitatea de cumpărare a furnizorilor şi producătorilor de aplicaţii publicitare. Pe fundalul cererii scăzute cu care se confruntă firmele de producţie publicitară, soluţiile apte să inoveze piaţa riscă să rămână produse de vitrină. Motorul concurenţial al unor astfel de evenimente este încetinit de inerţia unor colaborări vechi sau de interesul pentru produse la preţ mic. În acest context, începe să se înfiripe o alternativă la expoziţiile clasice: mini-evenimentele orchestrate de importatori.
Pe lângă avantajul promovării, târgurile de publicitate oferă protagoniştilor din domeniu prilejul de a descoperi premierele momentului. Expozanţii îşi îmbogăţesc agenda de contacte şi îşi evaluează poziţia pe piaţă trăgând cu ochiul la portofoliul concurenţei.
Pe de altă parte însă, incertitudinile ce marchează un eveniment asupra căruia nu au control se pot dovedi frustrante. Este uşor ca standul unui furnizor să treacă neobservat printre atâtea altele cu o ofertă similară.
Importatorii de suporturi şi aplicaţii publicitare au constatat neajunsurile organizatorilor de expoziţii în a-i pune în valoare şi în a le asigura o audienţă generoasă. Pentru a elimina riscurile unei prezenţe anonime şi lipsite de gratificaţii, ei au decis să-şi regizeze propriile evenimente.
Prologuri pentru Târgul Print&Sign
Se observă o tendinţă de atomizare a pieţei târgurilor de publicitate. Distribuitorii soluţiilor de print se emancipează de sub tutela organizatorilor centrali. Notoria expoziţie Print&Sign, care va avea loc în toamna acestui an, e prefaţată de caravane, show-rooms cu expuneri de produse şi aplicaţii, conferinţe sau workshop-uri în ţară adresate clienţilor locali ai furnizorilor de soluții pentru print. Aceste evenimente la scară mică deschid oportunitatea unor parteneriate între furnizorii de suporturi şi cei ai echipamentelor de imprimare.
Schimbarea de trend a fost dată de unul dintre cei mai mari furnizori de materiale și echipamente din România. În vara anului precedent debuta Caravana Leykom, organizată de importatorul de materiale pentru producţia publicitară în parteneriat cu HP. Evenimentul itinerant a acoperit oraşele Cluj, Braşov şi Timişoara.
După ce, în 2010, compania bucureșteană a ales să nu participe la ediția de anul trecut a Print&Sign, anul 2011 a început cu nu mai puțin de șase evenimente organizate de Leykom, împreună cu partenerii săi externi.
“Ne-am dorit să venim în sprijinul partenerilor noștri și să le oferim suportul de care au nevoie, atât din punct de vedere tehnic, cât și aplicațional. Ca atare, am adus traineri și am organizat, bilunar, prezentări, workshop-uri, open houses. Am dezvoltat împreună o relație bazată pe încredere și profesionalism și încercăm să fim la nivelul așteptărilor acestora. De aceea, proiectele noastre vor continua”, Loredana Stan, director de marketing la Leykom
Inaugurările de sedii şi echipamente sunt, la rândul lor, evenimente care adună mulţi interesaţi.
În ultimii ani, companiile de producție publicitară nu au participat la târguri în calitate de expozanți. În absența unor evenimente de amploarea expozițiilor care să-i aibă în centru, producătorii din domeniu profită de adăugarea unor noi dotări în portofoliului lor de echipamente sau de deschiderea unor centre de producție pentru a-și reuni clienții într-un cadru organizat. Este cazul Ornella Design Studio, centru de design şi tipografie digitală, care şi-a celebrat luna trecută noua hală de producţie şi achiziţionarea a două sisteme HP printr-o întrunire la care au participat 40 de invitaţi din domeniul publicitar.
Print&Sign, un protocol cu beneficii de imagine
Dar toate aceste manifestări nu ridică neapărat un semn de întrebare asupra participării firmelor din domeniul publicitar, în toamnă, la Print&Sign. Este un eveniment de anvergură, iar eticheta impune prezența mărcilor cu ambiții de imagine.
În plus, Anca Ceteraș, director de marketing la Verla, este de părere că proiectele organizate de furnizorii de suporturi sau echipamente pentru imprimare și târgurile de publicitate se completează reciproc.
Însă devine tot mai evident faptul că firmele din domeniul publicitar preferă să mizeze pe propriile resurse şi concepte de promovare.
“Desfășurăm evenimente pentru a consolida relația cu clienții noștri, pentru a-i informa cu privire la detaliile și noutățile ofertei noastre. Din punctul nostru de vedere, târgurile oficiale și proiectele proprii nu se exclud reciproc. Mai degrabă sunt complementare. În plus, au targeturi diferite. Evenimentele pe care le inițiem le sunt destinate clienților noștri, în timp ce târgurile sunt o ocazie bună pentru prospectare”, Anca Ceteraș, director de marketing la Verla
0 thoughts on “Târgurile de publicitate – simple formalităţi?”