Analiza

Ușor declin al volumului de tipărituri, în perioada următorilor cinci ani

• Bookmarks: 271214


Afacerile din industria tipografică continuă să rămână atractive, având în vedere că valoarea pieței globale specifice va continua să crească încet, dar constant, an de an, deși volumul total al producției se comprimă relativ în aceeași măsură. Specialiștii din domeniul industriei tipografice susțin că deși, la prima vedere, evoluția pieței este una contradictorie, perioada următorilor cinci ani va fi una de tranziție și investitorii trebuie să aibă în vedere că toate prognozele indică o plusvaloare evidentă în domeniu. Pe scurt, în zona afacerilor din domeniul poligrafiei vor fi oportunități absolute. În concluzie, un declin marginal remarcat pentru perioada viitoare în ceea ce privește cantitatea de material tipărit la nivel mondial nu va însemna nicidecum o scădere a afacerilor.

Romulus Cristea

Cât cresc afacerile

Valoarea globală a pieței de tipărituri va crește în următoarea jumătate de deceniu cu 0,8% pe an, de la 785 miliarde de dolari (675 miliarde de euro, la actualul curs de schimb valutar) în 2017, la 814,5 miliarde de dolari SUA (aproximativ 701,28 miliarde de euro), în 2022. Această creștere demonstrează că potențialul de plusvaloare al afacerilor din domeniul tipografic va continua să existe, susțin analiștii de la Smithers Pira în rezumatul raportului Viitorul pieței globale de tipărituri (până în anul 2022).

Astfel, creșterea medie anuală valorică va fi de 5,9 miliarde de dolari (5,08 miliarde de euro). Creșterea este apreciată de experți ca fiind una importantă, ținând cont de actualul context economic.

Smithers Pira este o companie consacrată de cercetare a pieței ambalajelor și a lanțurilor comerciale din domeniul tipăriturii și hârtiei. Raportul (The future of global printing to 2022) urmează să fie publicat la sfârșitul acestui an.

Cât se tipărește la nivel global

Deși parcurgem o perioadă de profunde schimbări care au legătură cu epoca digitalizării, volumul total al tipăriturilor în următorii ani va fi afectat doar „marginal”, comprimarea fiind relativ mică. Specialiștii consideră că perioada următorilor cinci ani este una tranzitorie, afacerile din domeniu rămânând pe creștere. Astfel, procentual, scăderea volumului total de tipărituri (valoarea din anul 2022, raportată la anul 2017) este de doar 1,43%, ceea ce înseamnă un ritm mediu anual de scădere de doar 0,28%. Ambele valori ar putea fi încadrate în valoarea marjei de eroare statistică, deci scăderea poate fi catalogată, conform aprecierilor experților, ca fiind marginală. În cifre, volumul actual de tipărituri (la nivel așteptat pentru anul 2017) este echivalentul a 48.800 de miliarde de coli în format A4, iar pentru anul 2022 este estimat un volum de tipăritură la echivalentul a 48.100 de miliarde de coli (48,1 trilioane) format A4.

De unde vin oportunitățile

Profitabilitatea viitoare a afacerilor va proveni, susțin specialiștii din domeniul cercetării pieței, din modul în care antreprenorii și ceilalți reprezentanți ai companiilor specializate vor ști să se adapteze evoluției pieței globale și care este evidentă, cel puțin din punctul de vedere al creșterilor explozive din zona digitală. Profitul ar putea proveni din schimbarea tehnologiilor de tipărire (ceea ce evident va impune retehnologizări, deci investiții consistente), adaptarea altor suporturi mai puțin convenționale pentru imprimare, dar și din alegerea unor clienți finali din alte domenii industriale. Deocamdată, digitalizarea excesivă a influențat într-o măsură nesemnificativă volumul global de tipărituri. Din punct de vedere geografic, distribuirea profiturilor va reveni, cel puțin deocamdată, tot zonelor tradiționale (America de Nord și Europa) și evident Chinei, unde creșterea economică (deși puțin încetinită) și cea a consumului vor fi marcante pentru o perioadă încă greu de definit.

Plusvaloarea anuală a afacerilor din domeniul tiparului este de peste 5 miliarde de euro

Piața globală a afacerilor din domeniul tipăriturilor, pentru anul în curs

  • 701,2 mld. este valoarea aproximativă a pieței mondiale de tipărituri, estimată pentru anul 2022, cu o rată de creștere constantă;
  • 5,1 mld. va fi ritmul mediu anual de creștere valorică a pieței de tipărituri, evaluată la nivel mondial, pentru perioada viitoare;
  • 0,8% – reprezintă creșterea anuală prognozată a afacerilor din domeniul tipografic, începând cu anul în curs;
  • -1,43% – este scăderea totală procentuală a volumului global de tipărituri ce urmează să fie înregistrată peste cinci ani;
  • -0,28% – reprezintă scăderea cantității totale de tipărituri ce urmează să fie înregistrată la nivelul anului 2018

* Citește și: Ce se întâmplă cu „revoluția fiscală” și cât de rezistentă este la șocuri creșterea economică

 

 

 

 

Similar Posts:

27 recommended
comments icon0 comments
0 notes
1214 views
bookmark icon

Write a comment...