Default

Scurt raport asupra printului în format mare

• Bookmarks: 7399


Formula „wide format printing” este folosită de câte ori ne referim la orice dispozitiv care imprimă postere sau lucrări de signaletică a căror lăţime depăşeşte dimensiunea de 60 cm. Oricum, datorită faptului că noile sisteme inkjet de mare viteză pentru documente imprimă în mod uzual lăţimi de 60-70 cm, definiţia de mai sus devine anacronică, fiind nevoie să extindem limita la 1 m sau chiar mai mult. Aşadar, aceste echipamente sunt folosite pentru a imprima semne publicitare, afişe, reproduceri de artă, display-uri, banner-e, decoruri şi chiar draperii sau perdele de duş – ca să enumerăm doar o mică parte a multitudinii de aplicaţii grafice.

Din punct de vedere tehnologic, un echipament de imprimare inkjet depinde de trei componente esenţiale: capul de imprimare, cerneala (cu propria compoziţie chimică) şi sistemul de alimentare (rolă, flatbed etc.). Echipamentele inkjet se împart în două mari clase, în funcţie de tehnologia folosită pentru controlul alimentării cu cerneală a capului de imprimare: continuous inkjet (CIJ) – în care este folosit un jet continuu de cerneală – şi drop-on-demand (DOD) – în care sistemul este alimentat cu „picături” de cerneală. De asemenea, capetele de imprimare de tip DOD pot folosi două tipuri de sisteme pentru controlul picăturii de cerneală: sistem termic – în care căldura ajută la formarea picăturii – şi piezo – care foloseşte presiunea pentru formarea picăturii de cerneală.

Cernelurile folosite de imprimantele inkjet pot fi pe bază de apă, uleiuri, solvent sau eco-solvent, cerneluri UV, hibride sau de alte tipuri, precum cele „phase change” (cu cerneluri hot-melt sau solide). În funcţie de sistemul de alimentare al substratului imprimabil, echipamentele inkjet pot fi cu alimentare în coală, în rolă (denumite şi cu alimentare continuă), flatbed (care pot imprima substraturi cu grosime mare) sau hibride – care se pot baza atât pe alimentarea în coală, cât şi pe cea în rolă. Din punct de vedere al substraturilor imprimabile, acestea pot avea suprafaţa tratată sau netratată, pot fi din hârtie, plastic, material textil etc. Imprimantele de tip flatbed pot imprima pe suprafeţe mai dificile, precum cele ale materialelor ceramice, sticlă, mochetă şi multe altele. Un top al trendurilor care afectează dezvoltarea pieţei imprimării wide-format ar fi următorul:

1. Decorările sau drapajele OOH

Milioane de structuri şi construcţii cu mai multe etaje din întreaga lume sunt transformate în semne multicolore cu imagini de calitate fotografică. Există o diferenţă în a defini un semn sau un mesh atârnat şi un drapaj care îmbracă în totalitate un volum. În consecinţă, drapajele trebuie să înconjoare cel puţin două laturi ale unei structuri sau vehicul, să „îmbrace” un volum – deşi unii susţin că, atunci când o decorare este aplicată (aderă) pe o structură sau un vehicul, aceasta devine o decorare volumetrică. Oricum ar fi, toate aceste semne care sunt folosite pentru clădiri/structuri şi vehicule reprezintă o piaţă foarte mare aflată în continuă creştere. Mai trebuie să adaug că nu a existat niciodată o tehnologie pentru producţia acestor semne de tipul şi calitatea celor folosite în prezent.

2. Imprimarea single-pass

Imprimantele pentru formate late nu ar putea atinge o viteză perfect adaptată producţiei unor volume mari de lucrări, dacă ele ar continua să folosească module cu scanner (tip „shuttle”) pentru capetele de imprimare. Sistemele cu capete de imprimare intercalate sau suprapuse, sunt asamblate în configuraţii din ce în ce mai largi, însă, în prezent, asemenea capete de imprimare sunt scumpe, crescând ca atare preţul întregului sistem de imprimare. Pe măsură ce a fost introdus sistemul de imprimare „single-pass”, acesta permite imprimantelor wide-format să poată fi configurate în diferite moduri. Imprimarea în format lat va deveni „îngustă”, nevoită să concureze cu echipamentele în format mic, care se vor metamorfoza în imprimante large format cu imprimare în coală.

3. Evoluţia cernelurilor

Definiţiile cernelurilor pe bază de apă, a celor pe solvent sau UV şi a celorlalte tipuri se schimbă pe măsură ce producătorii de cerneală şi alţi specialişti cu competenţe în domeniu descoperă noi combinaţii şi formule chimice. Cred că UV-ul va cunoaşte o creştere semnificativă, dar trebuie să recunosc că niciunul dintre tipurile de cerneluri existente nu va fi dominant. Fiecare îşi va crea o piaţă de nişă. Cea mai importantă dezvoltare va veni din zona noilor cerneluri hibride, care vor păstra beneficiile cernelurilor pe eco-solvent, oferind în acelaşi timp o performanţă superioară.

4. Noii utilizatori comerciali

Piaţa signalisticii a fost pentru mulţi ani un domeniu rezervat producătorilor de semne publicitare care foloseau vopsitoria manuală, decuparea autocolantului pe cutter-plottere, serigrafia şi alte tehnici pentru a realiza banner-e sau display- uri. Tipografiile comerciale au fost implicate în imprimarea colilor tipărite pe maşini offset, caşerate apoi pe suporturi rigide şi în final ştanţate. Atelierele de serigrafie au avut o activitate febrilă în imprimarea prin intermediul ecranelor serigrafice a unui spectru larg de semne, textile sau a aplicaţiilor industriale. Centrele de copiere foloseau copiatoare, iar acum utilizează imprimante multifuncţionale. Laboratoarele foto utilizau halogenuri de argint. Acum, toţi aceşti jucători din industria grafică au un lucru în comun: fiecare poate avea acces la imprimarea inkjet wide-format.

5. Imprimarea inkjet monocromă va continua să domine

Imprimarea binară a devenit posibilă prin intermediul capetelor de printare DOD care fie lansează o particulă de cerneală, fie picături cu dimensiuni diferite. Imprimantele inkjet monocrome lansează picături de cerneală formate din alte micro-picături cu dimensiuni diferite. Rezultatul imprimării cu raster-variabil este o imagine de calitate fotografică. Tendinţa este de departe cea orientată către această tehnologie care produce imagini de nivel fotografic.

Similar Posts:

7 recommended
comments icon0 comments
0 notes
399 views
bookmark icon

Write a comment...