Analiza

Cum poți da timpul înainte

• Bookmarks: 35959


Producția românească de ceasuri a funcționat cu exactitate vreme de 10 ani. După 1989 nu a reușit să se sincronizeze cu vremurile, dar în scurt timp a stat. 20 de ani mai târziu un alt fel de ceas care poartă inscripția “made in romania” este comercializat cu succes chiar în țara unde orologeria este considerată un bun al patrimonului național: Elveția. Performanța nu este rezultatul unui proiect dinainte stabilit, dar conține ingredientele oricărui demers de succes: pasiune, perseverență și noroc.

O simplă chestionare a motoarelor de căutare pentru numele Aldotex va furniza câteva informații despre datele de identificare ale unei firme de producție publicitară, precum și două materiale video în care sunt prezentate un sistem trivision și un display pe care cel care a încărcat materialul l-a denumit “virtual vision”. Atât. Austeritatea informațiilor disponibile despre compania de producție publcitară care se identifică cu cel care a înființat-o este invers proporțională cu cantitatea de pasiune și muncă investite de acesta de-a lungul celor 16 ani de activitate în acest domeniu. Pe cât de greu se găsesc informațiile despre Aldotex, pe atât de greu se ajunge și în locul unde se află firma. Cu toate că este poziționată în zona centrală a Bucureștiului, trebuie să strabați câteva culoare întortocheate și întunecate și să urci mai multe etaje ale unei clădiri vechi din apropierea Căii Victoriei, pentru a ajunge în două camere slab luminate în care se află un plotter, un cutter și un echipament de gravare laser. Este atelierul de lucru al Aldotex, locul unde Dan Dobrea își desfășoarea activitatea zi de zi. Împreună cu fratele său reprezintă forța de lucru și totodată managementul firmei. Dan Dobrea ține în mână unul din obiectele la al cărui proiect a lucrat cu migală vreme de 1 an: un ceas astronomic.

“Un exemplar este în biroul președintelui Comisiei Europene, iar unul în biroul lui Traian Băsescu. Casa de licitații din Bratislava a comandat 30 de exemplare.” explică fără falsă modestie Dan Dobrea.

Ceasul este, de fapt, un sistem orologic cu șapte funcții: ora/minut/secundă, AM/PM, ziua, luna, fazele lunii, anotimpul și semnul zodiacal. Toate mecanismele sunt la vedere, iar imaginea de ansamblu este aceea a unui mecanism care pune în mișcare o mulțime de roți dințate de diferite dimensiuni: “Sunt… repere într-un astfel de ceas”, spune Dan Dobrea.

Cum a ajuns aici? Care au fost pașii care l-au condus de la inscripționări auto și tipar digital la producția și comercializarea unui astfel de sistem? “Greu de spus. Probabil că este vorba de pasiunea mea pentru sisteme și tehnică. Mereu m-am simțit atras de mecanisme și angrenaje puse în mișcare de roți dințate. Proiectul acestui ceas îmi aparține în întregime, iar desenul fiecărei rotițe și subansamblu le-am făcut singur de la zero. A fost o muncă de aproape un an.” Nu știa care va fi capătul de linie al acestui proiect, mai ales că avusese experiența unui alt demers în care investise mult timp pentru cercetare și dezvoltare, dar clientul nu a mai comandat sistemele respective din pricina reducerilor de buget, iar acum produsul nu mai este de actualitate.

Așadar, premisele pentru un proiect similar nu erau dintre cele mai favorabile. Motivația personală a fost cea care a alimentat mersul mai departe. “Fără pasiune, nu aș fi putut face acest produs. Am experimentat mult și am încercat foarte multe materiale. Am avut ambiția de a face eu totul de la zero.” Printre zecile de roți dințate care formează mecansimul ceasului se întrezărește o plăcuță metalică pe care este inscripționat un nume: Constantin Dardi. “Este numele bunicului meu”, spune Dan Dobrea, lăsând o urmă de mister peste o poveste pe care nu vrea să o dezvăluie. “Am înregistrat această marcă și s-a potrivit perfect cu produsul și felul în care acesta a fost recepționat” continuă acesta.

Ceasurile astronomice “Constantin Dardi” se află abia în prima fază a existenței lor, dar reprezintă deja o rețetă de success pentru cel care le-a dat naștere. Prețul unui ceas este de 195 de euro. În numai 5 luni, s-au vândut deja 200 de bucăți.

Cererea este foarte mare, iar comercializarea acestora se face on-line. A primit oferte de cumpărare a patentului încă de la primele ceasuri livrate, dar le-a refuzat pe toate. “Încă nu pot să afirm care este valoarea reală a acestui produs, și de aceea nu sunt gata să vând patentul. Cred că poate fi o poveste de succes și mai pot câștiga de pe urma lui, așa că nu mă grăbesc să îl vând”, spune Dan Dobrea.

Echipamentul din spatele unui produs unicat

În atelierul de producție al firmei lui Dan Dobrea se află un cutter plotter un printer Mutoh și un echipament de gravat ALS 6040. “Fără acest echipament nu ar fi existat ceasul ăsta și nici alte sisteme pe care le-am pus la punct”, spune Dan Dobrea, arătând către echipamentul care taie câteva repere pentru ceasul Dardi. Lucrează aproape non-stop și nu a avut nicio defecțiune până acum. “L-am luat de la Adline Solution în urmă cu 2 ani și până acum s-a dovedit a fi cea mai bună investiție pe care am făcut-o în cei 15 ani de când mă ocup cu producția publicitară. Este un echipament pe care mă pot baza” spune Dobrea.

Poate lucrul cel mai important care l-a ajutat pe Dobrea să definitiveze proiectul început a fost faptul că echipamentul s-a dovedit extrem de fiabil și are costuri de operare reduse. “Am încercat multe materiale pentru ceasul astronomic, iar fără suportul pe care l-am avut din partea echipamentului nu aș fi reușit să testez atât de multe variante.” Destinația inițială a investiției în ALS 6040 a fost alta: “Am vrut să creez un sistem a cărui funcționare implica multe mecansime. Am produs fiecare reper la cineva care avea un astfel de echipament și am plătit destul de mult. La final, am realizat că am greșit proiectarea și ar fi trebuit să reiau fiecare piesă. Nu am vrut să mai cheltuiesc aceeași sumă și m-am hotărât să îmi cumpăr un echipament de gravare laser. Am cumparat acest utilaj pentru prototipuri, iar acum face productie de serie.” Singurul consumabil al echipamentului este tubul laser care este garantat pentru 3000 de ore de lucru.“Cred că am depășit deja acest prag, având în vedere ritmul în care lucrează utilajul”, spune Dan Dobrea, mărturisind că, dacă ar trebui să mai facă o altă achiziție, ar cumpăra același tip de echipament, chiar dacă există variante cu perfomanțe mult mai bune.

Dan Dobrea nu a vrut să facă cunoscute costurile de producție ale ceasului, dar recunoaște că acestea ar face invidios orice comerciant. “Fără îndoială că este un produs foarte bun din punct de vedere al costurilor. Cine ar fi crezut că, dintr-un spate de șifonier, se poate face așa ceva” Chiar dacă vorbele celui care desenat, proiectat și produs ceasul astronomic care se vinde cu 195 de euro aruncă un aer de lejeritate asupra întregului proces de creație și producție, în realitate, lucrurile au fost un pic mai complicate, dar lui Dan Dobrea nu îi place să accentueze prea mult latura originală a produsului său. Are dreptate să procedeze așa: Ceasul pe care l-a creat nu este o bijuterie și nu are încorporate elemente și materiale prețioase. În schimb, reușește să pună în valoare un meșteșug aflat la granița cu arta și are darul de a seduce și a atrage privirile oricui, ceea ce este esențial pentru un obiect care se vrea un cadou inedit și remarcabil. Astfel, ceasul astronomic “Constantin Dardi” a devenit cadou oficial al Primarului Municipiului București, ajungând în birourile multor oficialități importante atât din România, cât și din Europa.

“Primele modele au fost din plexiglas. Am livrat 10 sau 15 ceasuri, apoi le-am retras de pe piață. Nu calculasem bine fazele lunii. Am învârtit cu mâna echivalentul unui an de zile și am constatat că, după acest interval, exista o eroare de trei zile la indicarea unei anumite faze a lunii. Eroarea era generată de o dimensiune de ordinul unei zecimale. Nu cred că ar fi sesizat cineva această eroare, dar nu am vrut să riscăm.”

“Toată lumea cumpără ceasul pentru a-l face cadou. Efectul este atât de mare încât nimeni nu mai comentează prețul. Dacă aș schimba materialul, cred că succesul produsului ar avea de suferit. Aerul retro pe care îl expiră este asigurat de interacțiunea între raza laser și materialul din care este făcut. Am încercat multe esențe nobile de lemn, dar niciuna nu a avut acest efect.“

Similar Posts:

35 recommended
comments icon0 comments
0 notes
959 views
bookmark icon

Write a comment...