Sfaturi pentru o imprimare de calitate
Geometria tesaturii şi rezoluţia ecranului
Pentru a înţelege geometria sitei şi rezoluţia ecranului, trebuie mai întai să înţelegem că tesatura si ecranul trebuie să lucreze la unison pentru a imprima la un nivel de calitate ridicat şi în al doilea rand ca fiecare are un rol unic. Uneori se starneşte confuzie cu privire la modul în care ele lucreaza împreună şi modul în care pot influenţa imprimarea finală. Deci să aruncăm o privire la fiecare separat, şi apoi să le privim şi împreună.
Geometria tesaturii
Este determinată prin cele 3 coordonate dimensionale sau structura tesaturii. Sunt doua caracteristici specifice care influenteaza geometria tesaturii: numărul de fire/unitatea de lungime si diametrul firului. Spatierea şi diametrul firului determină de asemenea deschidera ochiului, grosimea tesaturii, procentajul suprafeţei deschise, şi înălţimea sitei (unghiul de asezare al firului pe urzeală). Scopul alegerii tipului de sită este legat de stratul de cerneală pe care doriţi să îl depozitaţi pe substrat.
Pentru a oferi serigrafilor cea mai largă gamă de site în scopul satisfacerii oricărei cerinţe, producătorii de site pot oferi o varietate de grosimi de fire pentru fiecare tip de sită. Din pacate, prea multe posibilităţi de alegere îi pot induce în eroare pe serigrafi atunci cînd încearcă să aleagă sita cea mai potrivită pentru aplicaţia lor.
Rezoluţia ecranului.
Rezoluţiile pot fi clasificate în trei moduri :
- Rezoluţia chimică este abilitatea emulsiei fotosensibile de a reproduce linii fine, în mod obişnuit reprezentate prin laţimea liniilor pozitive cele mai fine şi liniilor negative care pot fi reproduse.
- Rezoluţia ecranului este abilitatea ecranului de a reproduce cu acurateţe detaliile fine în dimensiune corectă pe sita expusă .
- Rezoluţia imprimării este abilitatea de a reproduce cu acurateţe detaliile fine în dimensiune corectă pe substrat.
Tehnologia de astăzi a oferit emulsiilor capacitatea de a rezolva reproducerea linilor mai subţiri de 4 microni. Aceasta este rezoluţia chimică a unor anumite emulsii de inalta definitie. Rezoluţia chimică este o coordonată care nu poate fi influenţată de sită, ci numai de chimia emulsiei şi mărimea particulei acesteia. Rezoluţia chimică este evaluată prin expunerea unui film de emulsie, similar cu expunerea unui film indirect, inainte de aplicarea filmului pe tesatura. Sita influenţează în mod direct celelalte două tipuri de rezoluţie definite anterior.
Relaţia dintre tesatura şi rezoluţie
Tesatura adaugă grosimea şi refracţia luminii în ecuaţia noastră. Grosimea tesaturiii, numarul ei&diametrul firului şi culoarea ei pot limita abilitatea emulsiei de a copia liniile fine. Cu cat este o tesatura este mai groasă, cu atat mai multa emulsie utilizam sa realizam ecranul cu un factor Rz prescris. Tesaturile subţiri sunt mai usor de prelucrat si realizeaza un ecran mai neted la o grosime prestabilita.Cu cat este un ecran realizat cu o tesatura mai groasa, cu atat creste sansa aparitiei undelor refractate, deteriorand detaliile fine.
Refracţia si reflecţia luminii prin tesatura este influenţată de masa numarul tesaturii & diametrul firelor, de culoarea tesaturii şi unghiul radiatiei luminoase care cade pe tesatura pe durata expunerii. O tesatura albă reflectă lumina şi nu va putea produce niciodată aceeşi rezoluţie cu aceea a unei tesaturi colorate, care absoarbe lumina reflectată, aceasta mărind rezoluţia ecranului.
Trebuie mentionat faptul ca utilizarea tesaturilor colorate necesita surse de lumina mai puternice. Unitatea de expunere poate şi ea limita rezoluţia ecranului prin difuzarea luminii în afară.
În primul rand, tesatura interferează cu rezoluţia ecranului aşa cum am enunţat mai devreme, precum şi prin firele care blochează detaliile foarte fine sau este cauza unor elemente eronate care afectează imaginea dorită. Pe de altă parte, este nevoie de un număr relativ mare de fire/unitatea de lungime, care să fie capabil să suporte puncte foarte fine de emulsie şi linii fine. Dacă punctele sunt mai mici decît deschiderea ochiului, cateva dintre ele pur şi simplu vor cădea de pe sită, sau, firele pot bloca punctele negative dacă acesta este prea mic.
De aici se impune ca deosebit de importanta alegerea unui anume tip de sită. Alegerea unei site cu cea mai mare fineţe disponibilă a firului vă va oferi posibilitatea de a obţine cea mai bună rezoluţie posibilă. Un fir mai subţire va reduce grosimea sitei şi interferenţa firului fără pericolul opacităţii şi a transferului de cerneală. Concret, transferul de cerneală este îmbunătăţit Un fir mai subţire măreşte deschiderea sitei şi procentul suprafeţei deschise.
De exemplu, o sită de 150fire(150-34/cu fir standard de 34 microni/tesatura tip T)are o grosime de 55 microni, o deschidere de 23 microni, şi un coeficient al suprafeţei deschise de 12,1 % suprafaţă deschisă. O sită de 150 fire(150-31/cm cu un fir mai subţire 31 microni(tesatura tip S) are o grosime de 49 microni (o reducere de 10,9%), o deschidere a ochiului de 32 microni (o creştere de de 28%) şi o suprafaţă deschisă de 23,3 %(mărire de 92,6%). Alţi producători de sită pot avea variabile uşor diferite la aceşti coeficient.
Recomandări
Folosind o sită plană(PW), cu un fir din noua generatie”low elongation” si mai subtire, ne permite sa obtinem rezolutia cea mai buna. Această recomandare vă oferă următoarele avantaje:
- O structură mai netedă care oferă un ecran mai neted cu aplicare facila a emulsiei
- Reducerea masei firului şi creşterea procentului de suprafaţă deschisă, ceea ce înseamnă mai puţină interfenţă din partea tesaturii care să influenţeze deteriorarea si distorsionarea imaginii
- O sită mai subţire realizeaza o imprimarea mai fina deoarece ea permite o trecere mai facila a cernelii, facand mult mai eficient transferul de cerneală. Trebuie mentionat că trebuie să sacrificaţi durabilitatea sitei pentru rezoluţie. Cînd optăm pentru un fir mai subţire, trebuie să folosim neaparat numai tesaturi cu fir “low elongation”, pentru a avea o tensiune mai mare şi o durabilitate ridicată.
Dacă este posibil, cel mai mic punct sau cea mai fină linie trebuie să fie la fel de mare ca două ochiuri + diametrul a doua fire combinate, sau să aiba de două ori mărimea grosimii totale a ecranului(sită + emulsie). Acesta va ameliora transferul cernelii pe substrat. Dacă cel mai fin detaliu este mai mic decît aceste dimensiuni, se pierd detalii si cerneala stă într-o coloană prea inalta, facindu-se aplicarea cu dificultate. Un ecran mai gros nu numai că măreşte efortul de trecere al cernelii, dar si cantitatea de cerneala depusa este mai mare.
Alegeţi o sită care permite aplicarea unui strat subţire şi o emulsie cu particule mici precum şi chimie de pregătire a sitei care permite o rezoluţie mare. Acestă combinaţie, emulsionarea corectă şi expunerea cu o lampă de înaltă rezoluţie vă va permite obţinerea celor mai fine detalii.
Dupa: Understanding Mesh Geometry, Stencil resolution and Measuring Systems for Quality Control / KIWO