Tehnic

Serigrafie cu şabloane

• Bookmarks: 22 • Comments: 81060


Imprimarea formelor simple poate fi realizată foarte uşor şi rapid cu ajutorul unui şablon şi al unei site serigrafice.

Se alege o foaie de hârtie rezistentă la apă de dimensiunea sitei serigrafice, apoi se decupează forma dorită cu un cutter. În funcţie de design-ul dorit, negativ sau pozitiv, se utilizează şablonul obţinut sau foaia decupată.


Realizarea unui print pozitiv

Pentru un print pozitiv, se pregăteşte mai întâi sita serigrafică, lipind bine marginile interioare şi exterioare pentru a nu permite cernelii să se infiltreze. Apoi se poziţionează foaia decupată sub sită. Poate fi folosită o bandă adezivă pentru o fixare mai bună a şablonului de sită, deşi cerneala va oferi o aderenţă suficientă. Sita şi şablonul aşează pe materialul de imprimat, apoi se toarnă cerneala într-o zonă marginală de lângă decupaj. Se apasă rama sitei cu puere şi se trage cu racleta mai întâi într-o direcţie, apoi în alta, pentru o acoperire cât mai bună. Se îndepărtează sita şi se verifică rezultatul. Se poate întâmpla să trebuiască îndepărtat excesul de cerneală de pe partea inferioară a sitei. Se va obţine astfel o formă colorată pe background-ul oferit de materialul suport. Se recomandă a se realiza un test înainte de a fi imprimat un tricou sau alt obiect de valoare.

Realizarea unui print negativ

Pentru realizarea unui print negativ, se pregăteşte din nou sita. De această dată, trebuie acordată o atenţie mărită lipirii marginilor în linie dreaptă, deoarece acestea vor forma conturul imaginii negative finale. Şablonul se aşează pe spatele sitei serigrafice şi se poate lipi mai bine prin pulverizarea cu puţină apă. Se realizează un print de test, pentru a verifica dacă cerneala nu se infiltrează prin marginile lipite cu bandă adezivă. Se îndepărtează sita şi imprimarea este gata. Se va obţine o formă albă pe un fond colorat delimitat.

Metoda poate fi folosită pentru imprimarea mai multor materiale consecutiv, în funcţie de atenţia cu care este manevrat şablonul şi de calitatea hârtiei folosite pentru realizarea acestuia.

De asemenea, pot fi imprimate imagini, logo-uri şi forme din cele mai variate, pentru rezultate pline de creativitate pe articole de îmbrăcăminte sau alte obiecte promoţionale.

Similar Posts:

22 recommended
comments icon8 comments
8 notes
1060 views
bookmark icon

8 thoughts on “Serigrafie cu şabloane

    Write a comment...

    Oldest
    Newest
    Most Upvoted