Tehnic

Elemente de control a calităţii ecranelor serigrafice

• Bookmarks: 22475


V-aţi apuca de brutărie dacă nu aţi dispune de cântar, linguriţă şi pahare gradate? Probabil că nu. De aceea, noi dorim să vă prezentăm cinci instrumente de bază pentru măsurarea şi controlul calităţii sitei în atelierul de lucru al serigrafului.

Controlul calităţii ecranului începe cu instrumentele de bază:
În procesul realizării ecranelor, pentru a putea obţine repetabilitatea calităţii sitei, aveţi nevoie să măsuraţi şi sa monitorizati 5 variabile, după cum urmează:

  • Umiditatea înainte de realizarea (pe durata) expunerii
  • Grosimea stratului de emulsie
  • Rugozitatea (netezimea) stratului de emulsie
  • Întărirea completă a emulsiei (gradul de polimerizare)
  • Rezoluţia ecranului, definiţia imaginii în urma reproducerii, precizia marginilor.

Pentru fiecare din aceste 5 variabile, se foloseşte un instrument specific de măsurare: un instrument pentru determinarea umidităţii şi temperaturii, un instrument pentru măsurarea grosimii stratului de emulsie, un set de filme pentru stabilirea corectă a timpului expunere şi un microscop.

Instrumente

Cinci instrumente pot fi folosite pentru controlul şi măsurarea celor 5 variabile care influenţează în general calitatea ecranului. Câteva dintre acestea, microscopul, higrometrul /termometrul şi filmul de expunere nu sunt excesiv de scumpe şi tocmai lipsa acestui control cauzează mari probleme în transferul de imagine prin serigrafiere.

Altele, ca aparatul de măsurare a grosimii emulsiei ecranului şi profilometrul pentru măsurarea netezimii sînt mai scumpe, dar măresc considerabil nivelul de control al calităţii. În mod special, aparatul pentru măsurarea grosimii emulsiei este recomandat atunci cînd doriţi repetabilitatea caracteristicilor ecranelor dumneavoastră.

Concluzii

Când doriţi să obţineţi cea mai bună rezoluţie posibilă, trebuie să luaţi în considerare toate aspectele realizării unui ecran serigrafic. Aceasta include chimia de pregătire, emulsia, tipul echipamentului, precum şi caracteristicile sitei. Nu puteţi aştepta ca o emulsie să dea întregul ei potenţial dacă sita sau echipamentul îl limitează.

Sursa: Understanding Mesh Geometry, Stencil resolution and Measuring Systems for Quality Control / KIWO

Similar Posts:

22 recommended
comments icon0 comments
0 notes
475 views
bookmark icon

Write a comment...