Analiza

Implicaţiile preluării NUR de către Hewlett Packard

• Bookmarks: 26539


În prima decadă a ultimei luni din 2007 Hewlett Packard a anunţat achiziţionarea producătorului israelian de echipamente de imprimare digitală de format mare, NUR. La vârf tranzacţia nu a făcut mare vâlvă la vremea respectivă, ba chiar se poate spune că a trecut neobservată, atâta vreme cât bursa din New-York nu indică evoluţii spectaculoase ale tranzacţiilor efectuate în decursul lunii decembrie 2007. Pe piaţa imprimării digitale de mare format însă, vestea a picat ca un trăsnet, generând speculaţii şi presupuneri referitoare la tendinţele pe care le va urma piaţa imprimării digitale de mare format în viitorul apropiat.

Anul recordurilor HP
Anul 2007 a însemnat pentru compania din Palo Alto realizarea unui record pentru industria IT: prima companie din domeniu care a înregistrat venituri anuale de peste 100 de miliarde de dolari. Demiterea celebrei Carly Fiorina pare să fi coincis cu un nou început pentru gigantul IT, de vreme ce creşterile înregistrate în decursul trimestrului III din 2007 nu au mai atins asemenea valori din primii ani ai mileniului. Aproximativ 25% din cifra de afaceri se datorează liniei de business dedicate sectorului print. Cu un profit operaţional situat în jurul a 50%, diviza de print a HP este locul unde s-au înregistrat în 2007 cele mai semnificative tranzacţii. Dacă până în 2005 divizia de print a HP era centrată în exclusivitate în zona inkjet, fără reprezentant pe aria echipamentelor de imprimare de foarte mare format, după instalarea în funcţie a noului CEO, Mark Hurd, dezvoltarea diviziei a început să se înscrie pe o altă direcţie.

Primul semnal a fost achiziţionarea în a doua jumătate a lui 2005 a companiei israeliene Scitex, moment care a marcat pătrunderea HP în zona imprimării digitale de mare format. Privită din exteriorul acestei industrii, tranzacţia a surprins la acel moment pentru că piaţa în care acţiona Scitex nu era una în care indicatorii să fie capabili să modifice performanţele HP decât după a doua virgulă. Din punct de vedere strategic, achiziţia din 2005 a însemnat un semnal de expansiune a unei zone de business pe care HP o controla foarte bine: divizia de print. În plus, a mai însemnat şi orientarea către alte tehnologii de imprimare diferite de „termal inkjet”. Din interiorul pieţei de imprimare de mare format, achiziţia din 2005 a fost privită cu mare atenţie, toată lumea dorind să vadă care va fi viitorul unei mărci care înregistrase un succes considerabil, integrat în structurile unui colos de dimensiunea HP. Procesul de integrare însă, a fost unul anevoios şi care a durat mai bine de 18 luni. Echipamentele noi HP Scitex, au întârziat să apară, răstimp în care HP îşi schimba sau moderniza propria serie DesignJet. În lipsa unei schimbări vizibile nimeni nu a mai privit cu atenţie la procesul de evoluţie al Scitex sub umbrela HP, centrul de interes al analiştilor pieţei mutându-se pe dilema UV vs. solvent, iar în ceea ce priveşte clienţii, aceştia s-au reorientat către mai vechii competitori ai Scitex, Vutek, NUR şi Gandinnovation. Ultimul trimestru al lui 2007 avea să aducă în prim plan trei evenimente importante pentru divizia de print a HP: lansarea mult aşteptatului HP Scitex XL 2200, achiziţionarea Colorspan şi achiziţionarea NUR. Un moment de supracompensare care a şocat piaţa. Lanţul de evenimente a stârnit nedumeriri şi naşte întrebări al căror răspuns probabil este greu de aflat. Este achiziţionarea NUR de către HP un proiect dinainte pus la punct? Previziunile vizate cu Scitex nu s-au îndeplinit? Au fost şi alte nume pe lista de achiziţii? Care este cota de piaţă în zona imprimării digitale de format mare pe care o deţine acum HP? Monopol sau se prefigurează o structură bipolară a acestei pieţe? Dacă da, care este al doilea pol?

Oportunitate speculatã
Avem tendinţa de a crede că în ceea ce priveşte marile corporaţii nimic nu stă sub zodia aleatorului. Probabil că aşa stau lucrurile şi în cazul de faţă. Succesul înregistrat de XL 2200 la expoziţia SGIA din octombrie anul trecut, unde a fost prezentată în premieră, primele livrări anunţate fiind în martie 2008, pun capăt speculaţiilor că achiziţia NUR s-a datorat eşecului integrării Scitex. Succesul este confirmat de lista lungă de aştptare care a epuizat deja producţia pe anul 2008. Să nu uităm faptul că, documentul de preluare a NUR prevede integrarea totală a companiei israeliene în cadrul HP Large Format Printing ca parte a Imaging and Printing Group, neexistând o situaţie de co-branding cum s-a petrecut în cazul achiziţiei din 2005. Practic, numele NUR încetează să mai evolueze din momentul finalizării tranzacţiei. Achiziţionarea producătorului MacDermid Colorspan a însemnat pe de o parte securizarea unei linii de produse, prin încetarea producţiei la toate echipamentele pe solvent Colorspan, iar pe de altă parte completarea portofoliului cu modelele UV realizate de MacDermid care sunt recunoscute pentru fiabilitatea lor şi pentru raportul calitate preţ imbatabil.

Anunţul de preluare a NUR a surprins pe toată lumea; chiar reprezentanţi ai diferitelor reprezentanţe HP din diferite colţuri ale lumii au fost surprinşi de comunicatul dat în 10 decembrie 2007. O oportunitate provenită din momentul dificil pe care compania israeliană îl traversa, a însemnat în fapt o etapă bifată din proiectul Print2.0. „Achiziţia a însemnat un moment de referinţă pentru strategia HP de a porni în forţă tranziţia de la analog la digital”, a comentat domnul Vyomesh Joshi, Executive Vice President HP Imaging and Printing Group. Declaraţiile oficialului companiei transmit de fapt că HP şi-a adăugat un echipament puternic şi robust în portofoliul de produse. Departamentul de cercetare şi dezvoltare al HP este unul care şi-a probat competenţa de-a lungul timpului. Echipamentele roll-to-roll bazate pe tehnologie UV produse de NUR sunt la acest moment cu un pas înaintea competitorilor pe piaţa mondială şi acest fapt este meritul departamentului R&D.

Unde este câştigul?
Din punct de vedere financiar tranzacţia din 2005 a fost mult mai costisitoare pentru americani decât cea din 2007. Suma platită pe NUR se ridică la aproximativ 110 milioane dolari faţă de 230 milioane dolari cât a însemnat tranzacţia Scitex. Având în vedere faptul că, practic şi-a securizat poziţia de lider pe piaţă prin achiziţia NUR putem concluziona ca afacerea cu NUR a fost mult mai profitabilă. Trendul pe care se înscrisese compania israeliană de când în postul de CEO fusese numit David Reis( n.r. – fost CEO al Scitex până în 2002 ) în 2005 era unul crescător, iar momentul greu parcurs de compania israeliană în ultimii ani fusese depăşit. Încă din 2002 compania înregistra pierderi de aproximativ 26 de milioane de dolari acestea ajungând în 2005 la aproximativ 9 milioane de dolari. Introducerea cu mare tam-tam şi succes a gamei Expedio a minimizat pierderile astfel că raportul anual pentru 2006 înregistra o pierdere de numai 500.000 dolari. HP apare la timp şi achiziţionează la un preţ foarte bun o companie macinată de lupte interne şi secatuită de efortul de supravieţuire, dar cu un capital de imagine şi un produs al cărui nume este sinonim cu performanţa. În concluzie, nu trebuie analizate cele două achiziţii separat, în încercarea de a afla care s-a dovedit mai profitabilă. Previziunile pentru următorii ani arată că aproximativ 80% din venituri se vor realiza din comercializarea de consumabile. Ţinând cont ca HP deţine importante unităţi de producţie de cerneală rezultate în urma achiziţei Scitex şi că prin achiziţionarea NUR a dobândit şi un număr considerabil de echipamente instalate în toată lumea vedem care este dimensiunea strategică a celor două investiţii care cumulează aproape jumate de miliard de dolari.

Perspectiva monopolului
Bogdan Vasilescu, general manager la Grup Transilave – unul dintre cei mai importanţi reselleri HP în România, estimează că în acest moment cota de piaţă deţinută de HP pe segmentul de imprimante de mare format, se ridică la 70%. În cazul în care această cifră va fi confirmată şi de statistici ne confruntăm cu o situaţie în care piaţa va fi dominată de o singură companie, restul de 30% constituindu-se într-o porţie prea mică pentru apetitul unei alte companii de talia HP. Compania americană este posibil să îşi fi asigurat monopolul pe o piaţă care înregistrează evoluţii caracterizate de salturi dinamice. Optimismului afişat de dl Vasilescu i se opune o altă opinie, ceva mai rezervată care se bazează pe o analizare a competitorilor de până mai ieri ai Scitex şi NUR, aflaţi acum într-o luptă inegală cu o companie mult mai puternică: Vutek şi Gandinnovation. Despre producătorul canadian se zvoneşte că el era cel care viza vânzarea unităţilor de producţie către HP, iar acum se află în postura de a continua de unul singur încercând să cucerească pieţele emergente pe baza unei strategii orientate pe preţuri mici. În ceea ce priveşte Vutek, aflat în posesia companiei Efi, succesul înregistrat la expoziţia de la Orlando din 2007 cu noul QR3200 îl plasează într-o poziţie de relativă siguranţă pe termen scurt. Pe termen mediu şi lung şi în eventalitatea unei structurări bipolare a pieţei, atât Gandi cât şi Vutek vor ajunge, probabil, în zona de influenţă a unei alte companii de talia HP.

Factorul de risc din pietele emergente
Până la îndeplinirea sau infirmarea profeţiilor de mai sus mai este multă vreme şi încă mai sunt de analizat care vor fi efectele achiziţiilor făcute de HP pe fiecare piaţă în parte. Cel mai interesant este de analizat care este impactul pe care recentele evenimente le vor avea pe pieţele emergente, având în vedere că acestea sunt cele care înregistrează creşteri de 80-90% de la an la an. Spaţiul ex-sovietic şi Europa de Est este unul cu un potenţial de creştere foarte mare şi o încetinire a ritmului de integrare şi de implementare a noilor politici comerciale ar putea facilita accesul competitorilor la producătorii din aceasta zonă. Atât Gandi, cât şi Vutek beneficiază de parteneri comerciali care au un ritm de promovare foarte alert în aceste spaţii. În România cei doi distribuitori au instalat deja în decursul anului 2007 câteva echipamente. În noua configuraţie, în ceeea ce priveşte NUR şi ColorSpan, pentru ca firmele din România să poată comercializa aceste echipamente, trebuie să intre în reţeaua de parteneri HP. Domnul Liviu Ionescu, director general al Total Media, compania care a comercializat cu succes în România produsele MacDermid ColorSpan este rezervat în ceea ce priveşte viitorul: „Nu este nimic clar deocamdată. Sper ca pe viitor să putem avea mai multe date despre ceea ce înseamnă afilierea la reţeaua de parteneri HP.” Condiţiile de eligibilitate sunt destul de restrictive, criteriile de perfomanţă impunând investiţii financiare considerabile şi strategii coerente pe termen mediu. Foştii parteneri ColorSpan sau NUR se văd acum ameninţati din mai multe direcţii. Pe de o parte, clienţii îi presează cu solicitări legate de preţ sau termene de livrare imposibile, la care nu mai pot răspunde acum cu flexibilitatea care caracterizeaza companiile mici. Din interior, sunt presaţi să stabilească planuri de afaceri şi target-uri pentru a căror îndeplinire trebuie să se raporteze exact la acel client nemulţumit de lentoarea şi rigiditatea cu care se mişcă marile corporaţii. Există astfel riscul ca pieţe precum România să nu îşi asume rolul de motor al vânzărilor, ci mai degrabă să îndeplinească obiectivele „la aspiraţie”, propulsate de contextul global de dezvolatre al businessului. De un astfel de fenomen poate profita competiţia, fie că este vorba de vechii competitori, fie că este vorba de producători asiatici care vor cristaliza mărci ce îşi vor adăuga preţului şi alte beneficii care ţin de fiablitate şi perfomanţa calitativă. Poate că aceasta este şi şansa de a regăsi echilibrul şi a nu ne îndrepta către o piaţă dominată de o singură corporaţie.

Similar Posts:

26 recommended
comments icon0 comments
0 notes
539 views
bookmark icon

Write a comment...