Analiza

Mizele producției publicitare în 2012- campania electorală, marii retaileri și câteva mall-uri noi

• Bookmarks: 28508


Deși aflat încă într-o atmosferă nebuloasă, domeniul producției publicitare și-a asumat scăderile inerente ale ultimilor trei ani. Companiile au gestionat criza prin strategii de adaptare prin care s-au recalibrat, însă nici mediul nu a încetat să ofere oportunități.

În timp ce specialiștii pieței de real estate susțin că România se situează încă destul de departe de rata medie europeană de acoperire urbană cu spații comerciale, la polul opus, o parte din potențialii investitori consideră că spațiul local se confruntă cu o saturaţie în majoritatea oraşelor. Pe fondul recesiunii și al scăderii consumului, teoria supra aglomerării marilor urbe cu spații comerciale capătă mai multă legitimitate. Totuși, pe măsură ce puterea de cumpărare a românilor va creşte, vor apărea spații comerciale noi. Dezvoltatorii din acest segment au planuri pentru această piaţă, însă, deocamdată ele sunt amânate pentru o perioadă economică mai stabilă.

100.000 mp de spații comerciale se estimează a fi finalizați în primele patru luni ale anului curent, după ce, în a doua jumătate a anului precedent, au fost dați în folosință cca 230.000 mp. Suprafața spațiului total, programat a fi dat în folosință în viitorul apropiat, este de peste 2.000.000 mp. Viitorul apropiat are, însă, unități de măsură incerte, dependente sensibil de contextul economic fluctuant și de reticențele manifestate de către investitori în continuarea și finalizarea proiectelor cu caracter comercial pe care le-au plănuit cu ceva vreme în urmă. Conform informațiilor furnizate de reprezentanții investitorilor majori din piața spațiilor comerciale din România, aceștia vor concretiza, de-a lungul acestui an, doar 15% din totalul celor 2,5 milioane de mp aflați în stand by în acest moment.

În București, șansele cele mai mari de concretizare le au AFI Laromet și o parte din centrul comercial Colosseum. Proprietarii AFI Palace Cotroceni din Bucureşti au mai achiziționat terenuri pentru realizarea de malluri în Ploieşti şi Arad, dar, în momentul de faţă, compania se concentrează pe administrarea mallului din vestul oraşului şi pe construirea unei clădiri de birouri.

Amplasat la numai doi kilometri de Colosseum, proiectul Victoria City, aflat în stadiu de machetă, își așteaptă, deocamdată, autorizația de construire. Mall-ul de 56.000 mp va fi ridicat pe fosta platformă a fabricii Textila Dacia din Bucureștii Noi. Se estimează că o dată optimistă a inaugurării sale va fi în a doua jumătate a anului 2013. În țară, doar trei centre comerciale se anunţă a fi în grafic pentru deschidere în 2012: Corall Constanţa, Prima Shopping Center Oradea şi Uvertura Botoşani.

Aceasta este harta preliminară a spațiilor comerciale de anvergură cu probabilitate ridicată de concretizare în 2012. Ea mai cuprinde proiecte asupra cărora planează speculații insuficient fundamentate pentru a fi luate în calcul într-o anticipare aflată cât mai aproape de un prag realist.

Cifrele enunțate nu epatează, însă rămân în acord cu atmosfera de stagnare ce a urmat descreșterii recesionare. În termeni relevanți pentru domeniul producției publicitare, planurile de extindere ale investitorilor în spații comerciale extinse, de tipul mall-urilor și hypermarket-urilor, se traduc prin posibile încasări viitoare în eventualitatea contractării unor proiecte de semnalistică sau, în cazuri mai fericite, a unor contracte mai extinse, ce ating și zona de amenajare interioară prin mobilier comercial, placări interioare și exterioare, servicii de mentenanță sau chiar contractarea integrală a elementelor de amenajare a spațiilor comerciale ale chiriașilor.

Sumele derivate din proiectele de amenajare a suprafețelor spațiilor comerciale vehiculate la momentul actual nu sunt spectaculoase, însă nu pot fi trecute cu vederea de firmele de producție publicitară.

Manifestul ultimilor doi ani a propăvăduit, ca strategie câștigătoare, asigurarea necesarului de activitate din contracte mici, poate nu întru totul neprofitabile, dar suficiente pentru a trece cu bine o perioadă complicată și, nu de multe ori, cu fluctuații bizare.

Sumelor încasate din proiectele aferente mall-urilor inaugurate în acest an li se vor adăuga cele din contractele pentru servicii de imprimare, nu puține la număr, după cum indică nivelul anticipat al cererii la momentul prezent. O serie de companii, printre care hipermarketurile Auchan şi Cora sau retailerii de îmbrăcăminte New Yorker, Takko, H&M, C&A sau Inditex, sunt încă în plină perioadă de expansiune, se bucură de vânzări în creștere și plănuiesc noi deschideri de magazine.

Ca atare, în 2012, acestea vor continua trendul ultimilor doi ani, optând pentru spaţii proprii, sau pentru închirierea de spaţii stradale, o componentă a retailului ignorată aproape total în ultimii ani și care se va bucura de mai multă atenție în viitorul apropiat. Deschiderea unor noi spații este, de obicei, acompaniată de campanii de promovare dense, precedate ulterior de mesaje de susținere a vânzărilor, derulate în special pe suporturi outdoor.

Nu în ultimul rând, campania electorală ce va marca anul curent va fi aducătoare de beneficii pentru producția publicitară, favorizate fiind, din nou, companiile specializate în servicii de imprimare sau cele ce comercializează și personalizează obiecte promoționale și, nu în ultimul rând, agențiile de media.

Dacă, în 2011, piața locală de publicitate outdoor a acumulat încasări de 35-40 milioane de euro, menținând în termeni largi nivelul anului 2010, pentru 2012, în ciuda campaniei electorale care va duce la o ocupare masivă a billboard-urilor cu afișele partidelor, nu se așteaptă o creștere semnificativă a veniturilor.

Cei implicați exclusiv în această zonă se tem de punerea în practică a noii legi ce vizează publicitatea outdoor. Aceasta va interzice afișarea de materiale publicitare pe instituțiile publice, clădiri istorice și intersecții. În plus, legea stipulează stabilirea unor dimensiuni standard pentru panouri, dar și un alt aspect foarte important, respectiv atribuirea spațiilor prin licitație publică. Odată implementate, aceste modificări vor subția, cel puțin pentru o vreme, nivelul încasărilor derivate din derularea campaniilor publicitare outdoor pentru toți furnizorii implicați: firma de producție, agenția de publicitate și cea care deține și închiriază spațiile media. În pofida acestor frâne, nivelul anticipat al încasărilor se anunță, pentru 2012, pe același palier, în jurul a 40 milioane de euro.

Comparativ cu anul 2008, veniturile din publicitatea outdoor au pierdut 10 milioane de euro. Este o scădere usturătoare, însă nu una care să fi provocat dispariția domeniului.

Profiturile s-au diminuat în unele situații până la dispariție sau au pierdut procente importante, însă companiile și-au văzut de drum, găsind, în cele din urmă, soluții de contrabalansare a pierderilor. Extrapolat la nivelul întregului domeniu, lucrurile tind a se păstra, și pentru 2012, în parametrii specifici unei normalități recesionare: oportunități continuă să existe, însă fructificarea lor este grevată de abilitatea de a fi prezent în conștiința clientului, puterea de negociere și capacitatea de a gestiona echilibrat resursele interne.

Similar Posts:

28 recommended
comments icon0 comments
0 notes
508 views
bookmark icon

Write a comment...