În 2009, mai bine de jumătate dintre companiile prezente pe plan local au tăiat bugetele de publicitate, implicit promovarea prin materiale promoţionale. Companiile care au menţinut însă investiţiile în produse promoţionale au diminuat valoarea acestora cu până la 40%.
Potrivit unui studiu realizat de compania Basis&Basis România, lider pe piaţa de produse promoţionale din Grecia şi activă pe piaţa locală din 2008, mai puţin de jumătate dintre firmele mari au alocat bugete curpinse între 100 şi 500.000 euro pentru materiale promoţionale anul trecut.
Peste 50% dintre cele care au achiziţionat produse promoţionale anul trecut au plătit peste 10 euro per bucată, în timp ce restul au apelat la soluţii mai ieftine, achiziţionând produse cu preţuri cuprinse între 2 şi 10 euro. Cele mai populare produse promoţionale în rândul companiilor româneşti, în 2009, au fost accesoriile office şi cadourile simbolice, de tipul umbrelelor, produselor sport, seturilor wellness etc.
Pentru majoritatea companiilor, investiţiile în materiale promoţionale sunt un suport semnificativ pentru susţinerea şi chiar creşterea vânzărilor, dar aduc şi un plus de notorietate brandului. Astfel, potrivit studiului Basis&Basis, marea majoritate a respondenţilor apreciază o creştere cu 20-50% a volumului vânzărilor, în timp ce numai 8% dintre aceştia aşteaptă majorări cu peste 60% a volumului vânzărilor pe fondul investiţiilor făcute în materiale promoţionale.
Studiul a fost realizat în perioada 1 noiembrie – 15 decembrie, la nivel naţional, pe un eşantion de 149 de companii, din diferite industrii, cu cifre de afaceri cuprinse între 1 şi 3 milioane de euro.
Similar Posts:
- Firmele germane au vândut produse promoţionale de 3,43 mil. euro în 2010
- Fedrigoni Group crește cifra de afaceri cu 200 de mil euro.
- Epson a realizat o cifră de vânzări de 4 milioane de euro în prima jumătate a anului
- Rezultatele FESPA World Wide Survey
- Samdam dezvoltă două proiecte online în premieră în România