Ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a anunţat săptămâna trecută că instituţia pe care o conduce va demonta panourile amplasate ilegal în Bucureşti. “Dacă primarul general nu va reuşi să facă faţă presiunilor sau intereselor comerciale legate de publicitatea outdoor, atunci noi vom pune în practică acest regulament”, a declarat ministrul.
Iniţiativa legislativă, care fixează cadrul în care se desfăşoară publicitatea stradală, a fost aprobată la finele anului trecut şi a fost votată de Consiliul General al Capitalei în şedinţa de săptămâna trecută.
Primăriile de sector nu vor mai putea decide unde şi cine va putea amplasa un panou publicitar. Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va organiza o licitaţie publică pentru a decide ce firmă va putea amplasa reclama.
Concret, potrivit documentului, primăriile de sector nu vor mai putea decide unde şi cine va putea amplasa un panou publicitar. Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va organiza o licitaţie publică pentru a decide ce firmă va putea amplasa reclama, procedură care se va desfăşura pe baza unor studii de amplasament întocmite de Direcţia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, din cadrul Primăriei Capitalei.
Pentru reclamele amplasate în zona drumurilor publice, solicitantul va trebui să obţină avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie din cadrul municipalităţii. Până acum, autorizarea reclamelor se făcea, practic, mult mai simplu, prin intermediul primăriilor de sector şi fără prea multe acte.
Tot noul regulament interzice amplasarea bannerelor şi a panourilor publicitare pe monumentele sau pe clădirile cu statut de monument istoric, în parcuri, cimitire şi pe unităţi de învăţământ. Nu vor mai putea fi amplasate reclame pe sediile autorităţilor publice, excepţie făcând afişajele prin care se anunţă activitatea desfăşurată în interiorul sediilor.
Numele străzilor care vor fi excluse de la publicitatea stradală sunt: Bulevardul Lascăr Catargiu, Bulevardul Aviatorilor, Şoseaua Kiseleff, Centrul istoric, iar zonele în care publicitatea va fi restrânsă sunt: Piaţa Unirii, Universităţii, Victoriei, Romană, Calea Victoriei, pasajul Bucur-Obor, Ştefan cel Mare şi Splaiul Independenţei.
Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat, pentru Mediafax, că va ataca în instanţă Regulamentul local de publicitate al Capitalei, votat în CGMB, întrucât aprobarea licitaţiilor pentru amplasamente urmează modelul aprobării Planurilor Urbanistice Zonale, care a creat diverse probleme. El a precizat că de la început a susţinut că amplasarea panourilor publicitare nu ar trebui să implice aprobări ale CGMB.
Noul Regulament nu este privit pozitiv de managerii agenţiilor publicitare
“Restricțiile de existență a panourilor sunt atât de severe, încât, dacă ne raportăm la numărul actual, estimez că, într-un scenariu optimist, doar 10-15% din amplasamente respectă legea și, probabil, numai 5-10% se vor mai adăuga.”
“Aplicarea ad litteram a legii, în forma aprobată de Guvern, înseamnă “reinventarea” outdoorului. Va fi un nou început, dar într-o piață cu reguli noi și exigente! Asta, pentru că restricțiile de existență a panourilor sunt atât de severe, încât, dacă ne raportăm la numărul actual, estimez că, într-un scenariu optimist, doar 10-15% din amplasamente respectă legea și, probabil, numai 5-10% se vor mai adăuga. Tot ce înseamnă industrie pe orizontală și pe verticală va fi puternic afectat, iar bugetele alocate outdoorului vor fi redirecționate”, ne-a declarat Mugurel Georgescu, director general al firmei Ultravision.
Hotărârile au stârnit nemulţumiri şi reprezentanţilor companiei americane Clear Channel, cel mai important furnizor de mesh-uri din Bucureşti, care au apelat la ambasadorul SUA la Bucureşti. „Legea privind publicitatea stradală încalcă principiile internaţionale de comerţ. Vă recomand să o revizuiţi”, spune ambasadorul, într-o scrisoare trimisă premierului Emil Boc.
Proprietarii agenţiilor de publicitate stradală au termen ca, până la 1 mai, să se alinieze cerinţelor noului Regulament de publicitate al Capitalei, iar Primăria Generală trebuie ca, până la 15 aprilie, să realizeze un studiu de amplasare a mijloacelor de publicitate în zona centrală.
0 thoughts on “Legea privind publicitatea stradală stârneşte controverse”