Analiza

Noua generație a producției publicitare

• Bookmarks: 6538


Episodul 1: Tattooit

Skin-urile dau, mai nou, tonul în accesorizarea telefoanelor mobile. În esență aplicaţii autocolante, ele personalizează şi protejează telefoanele cu vinil de tip cast, cu aproximativ 250% mai scump decât cel calandrat. În România, piaţa este abia la început. Platforma online Tattooit este inițiată de trei antreprenori- Simona Mirea, Vlad Ermurache şi Ion Bulgar- toţi cu vârste sub 25 de ani.

De la un material uzual la o aplicație în trend

Pe o piaţă grevată încă de recesiune, ideea unui start-up pare cel puțin riscantă. Totuși, indiferent de context, tinereţea este perioada cea mai propice mișcărilor care sfidează regulile impuse de convenții. Vlad Ermurache, managing partner la Tattooit, își aduce aminte cu plăcere momentul în care a început totul. “Ne-am inspirat din exemplele de succes ale companiilor externe, care au pornit în 2006. Cercetările asupra pieţei şi a practicilor de producţie ne-au încurajat să lansăm platforma în 2010, după doi ani de pregătire a acesteia”.

Investiţia iniţială a fost de 30.000 de euro, din care 70% au mers către zona de producţie, iar restul către cheltuieli administrative. Ideea a pornit la drum susținută de o echipă de patru oameni, însă numărul angajaţilor s-a dublat între timp. “Am căutat cea mai bună metodă de a face skinurile și, la început, am cercetat materialele de la nivel local. Am testat prima data produsele de pe piata interna si Am ajuns până la urmă la 3M, singura marcă cu cele cinci specificaţii necesare pentru realizarea unui produs care să respecte standardele impuse”.

Cerințele esențiale ale materialului potrivit pentru realizarea skinurilor sunt: tipul colantului trebuie să fie cast, de calitate premium, să nu creeze bule de aer, să fie ușor de desprins şi repoziţionabil. Experienţa în domeniul producţiei publicitare a contribuit la alegerea echipamentelor, dar şi a materialelor potrivite pentru producţia la standarde corecte. “Materialul trebuie să fie repoziţionabil, adică să poate fi aplicat pe suprafaţă numai prin presare, ceea ce înseamnă că poate fi lipit şi dezlipit dacă poziţia aleasă nu este optimă. Această caracteristică este importantă, pentru că nu se strică structura materialului, nu se întinde, nu se şifonează şi se îndepărtează uşor. Durata medie de viaţă a materialului este de un an”, explică Vlad. Potrivit reprezentanţilor Tattooit, colaborarea cu 3M a venit şi pe fondul unor încercări eşuate cu furnizorii locali de folii autocolant, care întârziau cu livrarea sau impuneau condiţii greu de întrunit. În momentul de faţă, produsul 3M pentru skin-urile Tattoo it sunt livrate din SUA, la un preţ special creat pentru compania românească.

Ce a apărut și ce s-a pierdut pe drum

Inevitabil, fiecare amănunt de început a adus cu sine dificultăţi sau dileme. Companiile externe care i-au inspirat pe cei trei inițiatori realizează skin-urile prin proces tipografic digital, iar o astfel de investiție cere minim un milion de euro. Cum bugetul nu permitea o investiţie de asemenea amploare, s-a căutat o tehnologie alternativă. Skin-urile româneşti sunt produse în prezent cu ajutorul unui printer Roland VersaCamm VS420, care imprimă şi taie pe contur. Echipamentul poate imprima şi cu cerneluri metalizate, opţiune folosită momentan doar pentru printuri de mari dimensiuni, nu şi pentru skin-uri. “Lucrăm în jur de 8 ore pe zi, dintre care 5-6 ore pentru partea grafică, iar pentru producţia propriu zisă, 1-2 ore. Mai avem şi alte proiecte din zona publicității, dar numai pe zone de nişă, cum ar fi printul pe metalizat sau pe alb”. Pentru producţia de skin-uri nu a fost încă integrat sistemul de print metalizat din cauza percepţiei clienţilor, care acceptă cu greu astfel de culori, chiar şi pentru print-uri normale. Planurile de viitor ale Tattooit includ şi lansarea unei game speciale, de skin-uri premium, care vor avea şi culori metalizate. Produsele vor avea numai anumite elemente grafice imprimate în culori metalizate, lucru care îngreunează procesul de producţie, din cauza imprimării în două fluxuri diferite.

Vlad şi Simona mărturisesc că firma lor este, la bază, agenţie de publicitate, și a avut disponibil până de curând un atelier de serigrafie, tampografie, print digital şi tipografie. Condiţiile economice şi piaţa instabilă i-a determinat însă să se reprofileze, moment în care au decis să abordeze un segment de nişă. Vechile echipamente au rămas în proprietatea lor, însă, deocamdată, au fost date uitării. “După ce am lucrat în publicitate 3 ani, am realizat că nu mai are rost să facem business-to-business pentru că nu mai erau bani pentru zona asta, cererile erau foarte complexe, iar agenţiile nu ştiau să se coordoneze cu producţia. În plus, plăţile erau mici şi se întindeau pe termen foarte lung. Treceau 2-3 luni până încasam banii, timp în care vindeam foarte puţin”, argumentează Vlad.

O piaţă construită aproape de la zero

La momentul actual, Tattooit încearcă să crească gradul de conştientizare în rândul utilizatorilor, pentru a putea dezvolta o piaţă de nişă. Denumirea, aplicabilitatea şi modul de folosire al skin-urilor dau încă prilejuri de confuzie în rândul utilizatorilor. “Contrar a ceea ce cred în general clienţii, skin-urile nu sunt nişte abţipilde, sau autocolante, ci sunt folii de protecţie personalizate. Majoritatea oamenilor le confundă cu carcasele sau cu husele, ceea ce nu e corect. Aceasta este o folie adezivă, care păstrează forma telefonului şi îl personalizează. Pentru a populariza produsul, am încercat să-i dăm o denumire românească, însă denumirile locale nu sunt foarte inspirate: înveliş, piele pentru telefon. E ca şi cum ai spune telefon deştept în loc de smartphone”, spune Vlad Ermurache. Datorită noutăţii acestei categorii, în România lucrurile evoluează greoi, momentan piaţa fiind saturată de materiale şi aplicaţii improvizate. “Majoritatea firmelor de pe pieţele externe (Europa şi SUA) folosește materiale 3M. În România nu se face asta, se apelează chiar şi la produse din China, care poate că nu au niciuna dintre proprietăţile necesare şi afectează integritatea produsului pe care sunt aplicate. La noi, sunt destul de populare skinurile improvizate din autocolante care imită fibra de carbon, care sunt, de fapt, create pentru colantarea maşinilor. Cei care îl folosesc îşi asumă destul de multe riscuri, pentru că produsul poate lăsa urme de adeziv după îndepărtarea lui”.

Inspiraţia adusă de companiile externe este benefică pentru orice start-up, însă, odată cu translatarea într-un mediu nou, intervin mereu variabile care diferenţiază pieţele prin specificul lor. Având în vedere noutatea acestor elemente decorative pentru gadget-uri, intervenția sistematică a celor direct implicați, prin acțiuni variate, influenţează dramatic nivelul de cerere pe piaţa locală.

“Ne bucurăm să avem competitori, pentru că astfel se creează o industrie, iar oamenii află despre ce este vorba, nefiind încă pe deplin familiarizaţi cu acest concept”, declară Simona Mirea. Principalii competitori ai brandului Tattooit sunt două platforme complet diferite din punct de vedere al strategiei şi procesului de producţie: una a cumpărat franciza de la un specialist din Anglia, inclusiv echipamentele şi materialele, iar cealaltă este reprezentată de un blog ce promovează skin-uri personalizate. “La momentul actual, avem pe site 3.000 de dispozitive care pot fi personalizate, iar concurenţii noştri au aproximativ 200 de dispozitive. Ei sunt singurii competitori direcţi, iar restul sunt doar bloguri, specializate pe segmente mici, doar laptop-uri, spre exemplu”, conchide Vlad. Conceptul Tattooit include şi personalizarea unor formate care nu se află încă în gama de produse, prin intermediul unui proces de fitting, care durează o oră. Acesta include machetarea standard a skin-ului, pe dimensiunile dispozitivului, iar abia apoi se face grafica personalizată. Totodată, skin-urile oferite nu includ marginile laterale pentru telefoane, pentru că nu există cerere pentru aceste elemente, dar se pot face la comandă. Reprezentanţii Tattooit afirmă că preţurile afişate pe site au fost stabilite în urma calculelor din business plan. Un cost mai mic ar diminua numarul proprietatilor pe care le are folia, lucru care ar fi sub nivelul de accepţiune al potentialului utilizator de smartphone. Acesta cauta o protectie de calitate pentru gadgetul in care a investit 500 de euro.

Cum se răspândeşte vestea

Skin-urile au nevoie de metode de promovare extinse şi inedite, ținând cont că targetul țintit sunt persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Prima campanie Tattooit a inclus un concurs de design grafic desfășurat în liceele din sectorul 1 al Capitalei. Elevii de liceu au fost rugaţi să deseneze un model pentru un skin, iar premiile au fost skin-uri şi internship-uri în cadrul firmei. “Campania a fost un succes din punctul nostru de vedere, pentru că elevii au aflat despre produsele noastre, iar ei fac parte dintre principalele segmente de vârstă pe care le avem în target. Un aspect mai puțin obișnuit a fost că bannerele instalate de noi au fost furate. În liceul Jean Monnet banner-ul a rezistat cel mai puţin: 5 minute”, povestește Vlad Ermurache.

Cea de-a doua acţiune de promovare a fost o campanie prin care10.000 de stickere au fost plasate pe arterele centrale din Bucureşti. Însă, la scurt timp după ce erau aplicate, stick-erele dispăreau. “Iniţial, am crezut că le iau cei de la curăţenie, dar ne-am dat seama apoi că le luau copiii, care le dezlipeau şi le refoloseau. Am văzut copii care au făcut o scară umană pentru a ajunge la înălţimea la care erau lipite”. Gândită ca o campanie de tip teaser, care urma să se întindă pe parcursul a două-trei luni, acţiunea a fost regândită în cele din urmă, iar mesajele “Ne găseşti pe Tattooit.ro” au fost inserate pe autocolante după nu mai puțin de o lună de la start.

“Ne-am trezit cu doi copii la uşă într-o zi, care au luat adresa noastră de pe bulele rămase prin oraş, cu mesajul “ne găseşti pe Tattooit.ro”. Cei doi locuiau aproape de sediul nostru şi au venit cu stickere lipite pe şepci, ghiozdan şi telefoane. Au venit direct aici şi ne-au întrebat dacă putem să le mai dăm”-Simona Mirea, Tattooit

Între timp, compania a mai încercat să se asocieze cu magazinele online, însă, până acum, lucrurile nu au mers în direcţia dorită. Una dintre cele mai recente acţiuni a fost asocierea cu furnizorul de servicii de telefonie mobilă Cosmote, care constă în comercializarea skin-urilor în magazinele din centrele comerciale ale furnizorului. “Am mai făcut o încercare cu Cosmote, printr-o campanie de marketing: pentru fiecare abonament de peste 20 de euro, clienţii primeau un skin cadou. S-au făcut câteva abonamente, dar, în două luni, din cauza costului pentru abonamente, volumul a fost mai mic decât cel discutat iniţial.

Campania a avut efecte pozitive în cele din urmă, în sensul că ne-au cerut apoi să ne distribuim produsele și prin magazinele lor. Pregătim deja standul, pe care îl vom amplasa în câteva magazine Cosmote localizate în mall-urile din Bucureşti”, spune Simona Mirea.

Momentan, Tatooit pregăteşte lansarea unei noi campanii, ce va pune accent pe promovarea unor skin-uri desenate de artişti români. Pentru acest demers, Echipa de creatiea cooptat zece artişti români, care au creat o serie de designuri speciale pentru skin-uri. Acest tip de inițiativă își propune, în esență, să comunice niște produse de nișă prin intervenții alternative de comunicare, adaptate dinamicii publicului țintit.

Tatooit nu a avut un parcurs ușor până acum, însă mobilitatea celor trei fondatori nu va rămâne, cu siguranță, nerăsplătită. Formele de feedback născute însă de piața locală, mai cu seamă în zona produselor neconvenționale, transmit uneori semnale contradictorii sau deschid uși invizibile către alte piețe.

Similar Posts:

6 recommended
comments icon0 comments
0 notes
538 views
bookmark icon

Write a comment...