Văduvită cu peste 30% din încasările de care se bucura altădată, publicitatea a învățat în timp scurt să-și facă socotelile punctual și să țină în picioare stindardul unui consum recesionar. 2012 îi ridică, însă, la fileu mingi greu de returnat. Unele vor fi parate după regulile demult învățate, altele, după mișcări inventate ad-hoc.
Trei sunt trendurile majore ce vor marca un an aflat, mai mult decât oricând, sub semnul incertitudinii economice: polarizarea politică, volatilizarea globalizării în favoarea protejării aseturilor locale și încetinirea subtilă a ascensiunii Chinei. Ele vor conduce la asumarea unor tipuri noi de risc și vor influența iremediabil cursul evenimentelor economice și deciziile punctuale din fiecare domeniu, iar publicitatea nu face excepție.
Pretutindeni în lume se profilează posibilitatea nefastă a unui impas politic fără precedent. Efectele unui astfel de blocaj se vor manifesta prin dificultatea temporară a guvernelor de a derula operațiunile necesare desfășurării unei activități fluente, întreținute de decizii coerente și asumate majoritar.
Pe lângă criza zonei euro, la a cărei soluționare s-a angajat prin asumarea unui plan de măsuri fiscale draconice, România va parcurge, în acest an, un proces electoral istovitor, dar generator de însemnate bugete de comunicare. Cât dintre acestea vor rămâne la nivel fictiv și cât vor alimenta într-adevăr conturile agențiilor de media și publicitate și ale firmelor de producție rămâne de stabilit, cu exactitate, ceva mai încolo.
Dincolo de tergiversările în asumarea unor decizii cruciale însoțite de măsuri concrete pentru asigurarea unui climat economic cât de cât funcțional, consecințele mai mult sau mai puțin faste ale anului electoral se vor măsura nu la sfârșit de 2012, ci pe întreg parcursul următorilor cinci ani.
2012 va fi, astfel, un an marcat mai degrabă de zgomot și angajamente iraționale decât unul al deciziilor ferme, menite să însănătoșească economia strânsă cu ușa de deficite tot mai greu de mascat. În acest climat, partizanatele politice se vor accentua prin diferențe ideologice numai bune de scos la suprafață în lupta electorală și într-un context economic european ce pune la îndoială vechile principii comunitare.
Pentru o bucată de vreme, publicitatea va profita de toată această vervă electorală, care trebuie împachetată și comunicată după legile bine cunoscute ale marketingului de produs.
Va fi, cu siguranță, o gură de oxigen al cărei preț va fi negociat, mai bine sau mai prost, sub chingile incomode ale insecurității zilnice. De vreme ce, influențate de fluxul instabil al puterii de cumpărare al populației, campaniile de promovare ale advertiserilor consacrați vor avea fluctuații bizare, pendulând, la intervale foarte scurte, între entuziasm și blocaj total, promisiunea unor încasări substanțiale de pe urma entităților politice va fi o posibilitate greu de refuzat.
2012 va fi, din această perspectivă, un an destul de intens pentru zona publicitară.
Incertitudinile politico-economice ale momentului nu vor conduce, cel puțin până la sfârșitul acestui an, la efecte care să împiedice acest domeniu să marcheze profituri.
Linia se va trage abia peste doi-trei ani, când noua configurație europeană va schimba radical paradigmele economice știute, iar zgomotul electoral se va fi stins, lăsând loc unor realități nu tocmai convenabile, dar comensurabile după unități de măsură mai precise.
Citește varianta integrală a articolului în numărul următor al revistei Universign.